Неспортсменско поведение, гнусни договорки, наркотици и жени: Най-големите скандали в историята на световните първенства по футбол


Неспортсменско поведение, гнусни договорки, наркотици и жени: Най-големите скандали в историята на световните първенства по футбол
Снимка: Getty Images

3483 0

С настъпването на Световното първенство по футбол в Катар, няма как да не се върнем назад и да погледнем към изминалите Мондиали, които са пълни с истории и интересни ситуации. След решението на ФИФА да даде домакинството на държава от Арабските страни, последваха много сериозни скандали, като футболната централа е обвинявана, че е избрала именно "кестените" просто заради необятните си финансови възможности. Това ни даде повод да обърнем поглед към едни от най-скандалните моменти от Световни футболни финали в историята. Спорни ситуации, договорки, бойкоти и обвинения са само част от богатата 92-годишна история на турнира. В този материал ще ви представим и най-интересните от тях: 

Битката при Сантяго (1962г)

Преди точно 60 години в Чили се провежда първото Световно първенство по футбол в нормална обстановка и след Втората световна война. Главни действащи лица в събитието са отборите на домакините и Италия, които скандализират футболната общественост с ужасно грубата си игра, след която са изобретени жълтите и червени картони с цел никога повече привържениците да не стават свидетели на подобни срещи. Подробности може да прочетете ТУК. (последвайте линка)

Как Англия спечели единствената си Световна купа? (1966г)

Гордостта на Великобритания - трофеят от 1966 година, спечелен като домакин и до ден днешен остава като един от най-спорните моменти от футболната история. На финала на Световното първенство в Англия, съдиите зачитат гол на домакините, докато повторенията показват, че топката не е преминала с целия си обем голлинията. Западна Германия е потърпевшият отбор, а попадението остава в историята като "Голът на Уебмли". Десетилетия по-късно учени от университета "Оксфорд" доказват, че реално попадението не е по правилата на играта. Подробности може да прочетете ТУК. (последвайте линка)

Немски вестник помага на ФРГ като предизвиква скандал с жени (1974г)

По време на домакинството на Западна Германия през 1974 година, най-известният и до днес немски вестник "Bild" помага индиректно на страната си за спечелването на Световната титла. Папараци от медията подкупват охраната на хотела, в който са отседнали съперника им за финала - Нидерландия и вкарват полуголи жени, като съответно снимат всичко. Скандалът е гарантиран, а "лалетата" изкарват безсънна нощ точно преди финала. В край на сметка Западна Германия печели титлата, две години след като е станал и Европейски шампион. Подробности четете ТУК. (последвайте линка)

Как един диктатор "уреди" първата Световна титла на Аржентина (1978г)

Първенството, което е проведено в южноамериканската страна през 1978 година изглежда решено още преди самия му старт. Аржентина е раздирана от вътрешни конфликти и две години преди провеждането на Световните футболни финали много от отборите се чудят дали да вземат участие, като в край на сметка нито една не се отказва. За да продължат напред след груповата фаза, "гаучосите" имат нужда от поне 4 гола срещу Перу, а те отбелязват дори 6! След срещата футболисти разкриват за заплахи от страна на Хорхе Видела - военният диктатор, който управлява Аржентина по това време. Най-голямата звезда на Нидерландия - Йохан Кройф не взима участие в Мондиала, според мнозина точно поради напрежението в страната. Подробности може да прочетете ТУК. (последвайте линка) 

Гнусната договорка между ФРГ и Австрия (1982г)

Двубой, останал в историята като "Срамът от Хихон" или "Мачът на срама" ни връща доста години назад във времето до Световното първенство по футбол в Испания през 1982г. По това време срещите все още се играят без особен план в провеждането им и няма предварителни програми особено в груповата фаза. Тези "благоприятни' условия, дават възможност на ФРГ и Австрия да си уредят резултата помежду си, за да може и двата отбора да прескочат груповата фаза, за сметка на Алжир. След тази договорка ФИФА се принуждава да предприеме спешни мерки още за следващия етап на същия Мондиал. Прочетете цялата история ТУК. (последвайте линка) 

Божията ръка (1986г)

Едва ли има човек, който не е чувал за Диего Марадона и "Божията ръка". Аржентинецът отбелязва попадение със забранена част от тялото си на четвъртфинал срещу Англия по време на Световното първенство по футбол през 1986 година в Мексико. Голът е зачетен за редовен, а след това "гаучосите" триумфират с титлата по-късно, а герой за отбора е именно Марадона. Названието "Божията ръка" измисля именно той след скандалната среща срещу британците, а в последствие моментът става емблематичен не само за нападателят, но и за световния футбол. Подробности и видео от моментът може да прочетете ТУК. (последвайте линка)

Аржентина сипва упойващо вещество в бутилките на Бразилия (1990г)

Мондиал 1990 е белязан от скандал на 1/8-финалите, и то в най-голямото южноамериканско дерби - това между съставите на Аржентина и Бразилия. В продължение на почти цял мач "Селесао" смазват аржентинския тим, но накрая брилянтен пробив и асистенция на Марадона класират Аржентина напред. След мача бразилският защитник Бранко обвинява аржентинския щаб, че са го упоили, след като на полувремето той отпива вода от бутилка, подадена му от противниковия лагер. По-късно и Марадона, и селекционерът на Аржентина Карлос Билардо намекват, че бразилците действително са били упоени, но доказателства така и не се намират, а Аржентинската футболна асоциация отрича да знае за този подмолен похват. Подробности прочетете ТУК. (последвайте линка)

Положителният тест за наркотици на Диего Марадона (1994г)

Раздиран от скандали, свързани с взаимоотношение с италианската мафия, леки жени и наркотици, аржентинският нападател Диего Марадона е надеждата на южноамериканската страна да повтори успеха си от 1986 година. Този път действието се развива в САЩ, а още след втория си мач от груповата фаза, на футболиста му е направена допинг проба, която излиза положителна за забраненото вещество "ефедрин". Марадона е изгонен позорно от Щатите в посока Аржентина, а това е и последната му изява с "гаучосите" изобщо. Последват обвинения и разследвания, но връщане назад няма. Прочетете историята на Диего Марадона и последното му Световно първенство ТУК. (последвайте линка)

Три жълти картона на един играч в среща между Хърватия и Австралия (2006г)

По време на второто Световно първенство по футбол, което се провежда през новия век, феновете стават свидетели на съдийска грешка, която към ден днешен няма как да приемем за допустима. С наличието на всички системи за проверка и повторения в наши дни едва ли един футболист може да получи три жълти картона в една среща преди да бъде изгонен. Шокиращо нали? Случката е по време на груповата фаза от Мондиал 2006 година в Германия. В спор за второто място и класиране към елиминациите се срещат отборите на Хърватия и Австралия. Хърватски футболист получава два жълти картона през второто полувреме, но тъй като не вижда червения остава на терена, докато не влиза в спор със съдията чак в 90' и тогава е изгонен. Какво е оправданието на рефера и какви са последствията за него може да прочетете в цялата история ТУК. (последвайте линка) 

Неразбирателства, бойкот и оставки при Френския национален отбор (2010г)

Един от най-срамните периоди за Франция на тема футбол определено може да се определи периода преди и след Световното първенство по футбол през 2010 година, проведено в Южна Африка. Тогава "петлите" освен, че са определени като "най-слабият отбор от всички на Мондиала", са раздирани от вътрешни конфликти. Решенията на футболната федерация да изключат нападателя на "трикольорите" - Никола Анелка от отбора още по време на втората среща от груповата фаза поставят капката, която прелива чашата и целият отбор на Франция обявява бойкот, който приключва с безславно отпадане още в началния етап на Мондиал 2010. Как се стига до това решение, от къде започва всичко и какви са мерките, които се взимат след това, за да може "петлите" да триумфират със Световната купа 8 години по-късно, може да прочетете ТУК. (последвайте линка)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички