СП 2022: "Божията ръка" - моментът, който беляза футбола завинаги


СП 2022: "Божията ръка" - моментът, който беляза футбола завинаги
Снимка: Guliver/GettyImages

2442 0

Няма човек, който не е чувал за Диего Марадона и "Божията ръка". Моментът, който остана завинаги в историята на футбола е част от Световното първенство по футбол през 1986 година в Мексико. Тогава, на четвъртфинал между Англия и бъдещия световен шампион - Аржентина, Марадона отбелязва гол с ръка, който е зачетен от съдиите, а по-късно самият футболист измисля названието, което всеки използва и до днес. 

Историята на "Божията ръка" 

На 23 юни двата отбора излизат за 1/4-финал на Мондиал 1986г. Два от фаворитите тогава се налага да играят много преди финала и зрителите не стават свидетели на нищо особено през първото полувреме. В 51 минута, обаче, всичко се обръща нагоре с краката. 

Една случайно центрирана топка лети към наказателното поле на Англия. От някъде изкача именно дребния Марадона, а срещу него е с 20 сантиметра по-високия страж на британците - Питър Шилтън. Аржентинецът, обаче, изпреварва англичанинът и с лявата си ръка (свита в юмрук) праща топката в мрежата на съперника. 

Футболистите на Англия протестират като луди, търсейки сметка от главния съдия, който след това прехвърли всичко на своя асистент - българинът Богдан Дочев. В край на сметка попадението остава, а минути по-късно отново Марадона минава цялата защита на британците като на парад и вкарва втори гол, който носи названието "Голът на века". "Трите лъва" успяват да върнат едно попадение, но нямат сили за повече и по този начин Аржентина печели срещата, а по късно и Световната титла. 

Запитан след мача по какъв начин е отбелязал попадението, Марадона отговаря: "...малко с главата на Марадона и малко с Божията ръка", от където произлиза и името на гола. 

Признанието на Марадона и "символичното отмъщение"

Години след случката Диего Марадона определя събитието като "сладко отмъщение" срещу Великобритания, която през 1982 година атакува и превзема Фолклендските острови, които са окупирани от аржентинската армия. В резултат на нападението, над 600 южноамериканци губят животите си. 

Все пак, в документалния филм за самия него, Марадона признава истината, казвайки: " Знаех, че това е моята ръка. Това не беше моят план, а действието се случи толкова бързо, че съдията на линията не ме видя да си вкарвам ръката. Реферът ме погледна и каза: „Гол“. Беше приятно усещане като някакво символично отмъщение срещу англичаните."

Последваща употреба на "Божията ръка" през годините

Ненаказаното попадение на Диего Марадона остава завинаги във времето, а след това има толкова много моменти от историята, които също се свързват с "Божията ръка": 

В първия кръг на Световното първенство през 1990 г. между Аржентина и СССР , през първото полувреме и при равенство 0:0, съветска атака се проваля, тъй като Марадона пресича изстрела с "Божията ръка", без реферът да забележи.

По време на мач от първенството срещу Еспаньол на 9 юни 2007 г. Лионел Меси отбеляза гол, като се хвърля към топката и я преведе покрай вратаря с ръка по начин, подобен на гола на "Божията ръка" на Марадона.


Последните минути на реванша от плейофите за Световното първенство през 2010 г. между Ирландия и Франция. Уилям Галас отбеляза решаващия гол след асистенция на Тиери Анри, който донесе на Франция обща победа с 2:1 и класира "петлите" за Световното първенство. Споровете последваха незабавно, тъй като повторенията показаха, че Анри докосва топката с ръцете си моменти преди да подаде към Галас. Въпреки протестите от страна на ирландците, шведският рефер Мартин Хансон признава попадението. След края на мача спортни медии от цял ​​свят дадоха на кръста на Хенри няколко прякора, вариращи от "Новата Божия ръка" до по-язвителния "Ръката на жабата", като последният се използва като обиден термин към французите.


Уругвайският футболист Луис Суарес неправомерно спря с ръка вероятен гол на ганаеца Доминик Адия в четвъртфиналите на Световното първенство по футбол през 2010 г. Суарес получи червения картон. На последвалата пресконференция нападателят каза, че го е направил с "Божията ръка".

По-рано през тази година, фланелката, която аржентинският футболист е носил в онзи ден, когато отбеляза "Голът на века" и измисли "Божията ръка", бе продадена за невероятните 7 милиона паунда на търг, а организаторите на Световното първенство в Катар обявиха, че тя ще бъде специално изложена за привържениците. 

"Божията ръка" е тласък да се изобрети системата за видеонаблюдение (ВАР)

Този акт на Диего Марадона безспорно ще остане в световната футболна история още десетилетия, но и може да бъде определен за най-скандалният момент от Световни футболни финали. През изминалия Мондиал 2018 година в Русия бе направен дебюта на системата за видеонаблюдение и помощ към реферите на терен. Такъв ще има и на Световното първенство по футбол в Катар, като едва ли можем да очакваме подобни фрапантни грешки.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички