Скандалният първи триумф на Аржентина на Световното първенство през 1978


Скандалният първи триумф на Аржентина на Световното първенство през 1978
Снимка: yourweeklyfootballhistorylesson.tumblr.com

1974 0

Световното първенство по футбол през 1978 година бива проведено в Аржентина. Откъдето и да се погледне, този Мондиал си беше отреден на Аржентина – държавата беше домакин на 11-ото издание на Световното първенство, а футболният отбор спечели първата си световна титла.

Турнирът обаче не бива запомнен с футболни изяви, а успява да запише името си в историята на Мондиала заради големите скандали, обхванали изданието.

Политиката няма място във футбола… или пък има

Голяма роля на Мондиала изиграва военният преврат, който Аржентина претърпява само две години преди началото на турнира. По-малко от година преди старта на Световното първенство се дава гласност на изчезването на над 5500 души.

Заради политическите сътресения някои страни се чудят дали да вземат участие на Мондиала. Въпреки несигурността, никоя не се отказва.

Макар че всички отбори решават да вземат участие, Йохан Кройф решава, че няма да се състезава. Тогава се е смятало, че това решение е взето именно заради политическата ситуация. Тези твърдения обаче биват отречени по-късно, когато става ясно, че причината е коренно различна.

Уреди ли военната хунта победата на Аржентина?

Мнозина смятат, че точно това седи зад световната титла на Аржентина. Мачът с Перу е една от причината за това. Аржентина трябваше да победи Перу с четири гола в мач от втория кръг на груповата фаза. Не само че „гаучосите“ спечелиха мача, но победиха не с 4, а с 6 гола разлика. Срещата завършва с резултат от 6:0 в полза на Аржентина, като по този начин Бразилия бива отстранена от участието си на финала.

Скандалният мач с Перу

И отново всичко се свежда до политическата обстановка в Аржентина. Тези години не са особено благоприятни за живот в държавата, която бива управлявана от военния диктатор генерал Хорхе Видела. Жертвите на режима му са десетки хиляди.

По време на Световното първенство той на няколко пъти бива забелязан с бившия американски държавник Хенри Кисинджър. Въпреки че Кисинджър вече не е в американската дипломация, все още има огромно влияние. Перуански футболисти, пожелали анонимност, споделили, че е влизал в съблекалните с цел да окаже влияние на крайния резултат.

Трикове преди финала

„Гаучосите“ се изправят срещу Холандия на финала на Мондиал 1978. „Лалетата“ бяха принудени да пропътуват дълъг път, за да стигнат до стадиона, на който да се опитат да спечелят световната титла. Холандците биват принудени да се изправят и срещу враждебността на привържениците на домакините – повече от 70 000 души.

Съдийството на финала

Самата среща бива белязана от спорно съдийство. Съревнованието на терена може да се опише като брутално. Отсъжданията обаче биват свирени предимно в полза на домакините.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички