Мит или реалност: Сипала ли е Аржентина упойващо вещество в бутилките на Бразилия на Мондиал 1990?


Мит или реалност: Сипала ли е Аржентина упойващо вещество в бутилките на Бразилия на Мондиал 1990?
Снимка: Getty Images/Guliver

8569 0

24 юни 1990 година остава като денят, на който се разиграва един от най-големите скандали в световния футбол. На тази дата кръвните южноамерикански врагове Аржентина и Бразилия се изправят в елиминационна битка от 1/8-финалите на Световното първенство по футбол в Италия.

Аржентинците, които са в ролята на защитаващ световната си титла от Мондиал 1986, едва-едва стигат до елиминациите, класирайки се като най-високо класиран трети отбор в груповата фаза, завършвайки зад Камерун и Румъния. В същото време Бразилия е безапелационна, оглавявайки своята група с три победи от три мача.

Футболната война Бразилия - Аржентина, която се изостря още повече след 1990

Макар и с Диего Марадона в състава си, Аржентина до голяма степен влиза като аутсайдер в дербито срещу Бразилия. "Селесао" просто са в по-добра форма и с куп класни футболисти, бленуващи не просто да победят аржентинците, но и да стигнат до нова световна титла в богатата си история.

Диего Марадона попада в малкия джоб на Бранко

Елиминационният двубой се провежда на "Стадио деле Алпи" в Торино, където Бразилия има една основна задача: да се справи с най-голямата заплаха в аржентинския отбор - Диего Марадона. С тази нелека задача е ангажиран крайният бранител Бранко, а той се справя великолепно със задачата си - през първите 45 минути Марадона все едно не е на терена.

Какво се случва с Бранко след почивката?

След почивката обаче Бранко е неузнаваем - неговите действия на терена са мудни, а Марадона започва да се измъква от опеката му. В крайна сметка именно през зоната на бразилския бранител Марадона успява да направи победния пробив, с който асистира за Клаудио Каниджа, отбелязал единственото попадение в мача.

Аржентина приспала Бранко с упойващо вещество

Аржентина изхвърля Бразилия и продължава напред в надпреварата, но след мача Бранко се оплаква, че е започнал да се чувства сънлив. Той в прав текст обвинява Аржентина, че е бил упоен на почивката. Тогава той пие вода от подадена от аржентинския щаб бутилка, а според твърденията на Бранко във водата е било разтворено упойващо вещество.

Аржентинците си признават с половин уста

По-късно самият Марадона твърди, че на Бранко му е било дадено успокоително, а бразилецът се заканва да съди Аржентинската футболна асоциация. От там обаче отричат да знаят за подобно действие, а това допълнително налива масло в огъня в и без това обтегнатите до краен предел отношения между двете футболни нации.

Според някои източници от манипулираната вода пие не само Бранко, но и още няколко бразилски футболисти. Години по-късно Карлос Билардо, селекционерът на Аржентина на Мондиал 1990, нито отрича, нито потвърждава за скандала с водата. Това кара Бразилия да поиска разследване от ФИФА 15 години по-късно, но случаят си остава неразплетен.

Мит или истина?

В крайна сметка скандалът с упойващото вещество остава по-скоро като мит, отколкото като истина. В общественото пространство излизат множество твърдения, включително и от аржентинския лагер, които подкрепят истинността на историята, но доказателства няма и фактите са в полза на Аржентина.

Независимо дали е мит или реалност, скандалът между Аржентина и Бразилия от Мондиал 1990 остава като един от най-големите в историята на световните първенства по футбол. А ако искате да прочетете още любопитни и непознати скандали на световни първенства, разгледайте нашата обширна статия, в която събираме всички интересни и исторически моменти.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички