Първи жълт картон, втори и... трети жълт, грешка като за Световно


Първи жълт картон, втори и... трети жълт, грешка като за Световно
Снимка: Getty Images

2620 0

Един жълт картон – добре, предупреждение. Втори жълт, след миг се показва и червеният и футболистът напуска. Или пък не?

Колосалната ситуация се случва не в някоя трета дивизия, а на Световното първенство по футбол. Кой да предположи, че подобна грешка би намерила място на световните финали…

Мач за историята

Срещата, в която се разиграва въпросната случка, е между Хърватия и Австралия. Двата отбора се изправят един срещу друг в груповата фаза на Мондиал 2006. Мачът е решаващ, а въпросът е кой от двата отбора ще заеме втората позиция в група „F”.

Хърватинът, който видя три жълти картона в една среща

Йосип Шимунич получи три официални предупреждения, преди официално да бъде изгонен. Първия картон той вижда в 61-ата минута, след като извършва нарушение срещу Хари Кюел точно пред наказателното поле.

След това английският рефер Греъм Пол показва на хърватина втори жълт. Второто официално предупреждение идва в 90-ата минута от срещата, но задължителният червен картон така и не се показва. Хърватинът остава на терена и три минути по-късно Греъм Пол дава последния съдийски сигнал. Шимунич не остава доволен от решението на съдията и го избутва. Тази реакция му печели трети жълт картон и английският рефер вече му показва червения.

Обяснението за грешката

Английският рефер дава следното обяснение за случката: „В 89-ата минута, когато показах жълтия картон, записах правилния номер на фланелката, но грешното име. По невнимание бях дал картона на австралийския номер три, Крейг Мур“.

„Това е първият път, в който ми се случва нещо подобно в моята 26-годишна кариера“, заявява Греъм Пол пред „ESPN“.

Цената на трите жълти картона

Грешката и невниманието на рефера му струваха скъпо. Той влезе в списъка със съдиите, които бяха изключени от Световното първенство. Оттогава Пол не е свирил повече на световен финал.

Президентът на съдийската комисия на ФИФА Анхел Мария Вилар защити Пол, но призна, че е станала грешка. В изявление той отбеляза: „Равенството 2–2 в четвъртък вечерта между Хърватия и Австралия в Щутгарт показа грешка на съдията Греъм Пол. В резултат на грешката му Пол и неговите помощници не преминаха към втория етап на турнира“.

След тази грешка Греъм Пол решава да се оттегли от международните турнири. Решението му да се пенсионира е резултат от "болката и агонията" и "безсънните нощи", произтичащи от грешката му и страха тя да не се повтори.

Питали ли сте се някога кога и защо са изобретени картоните във футбола. Разбира се, за всяка промяна на правилата на играта си има причина, а Световното първенство през 1962 година е повод за измисляне на сканкциите на зеления "килим", вижте защо. (последвайте линка)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички