Позорът на Хихон – срещата, която принуди ФИФА да промени правилата на играта


Позорът на Хихон – срещата, която принуди ФИФА да промени правилата на играта
Снимка: Getty Images

2044 0

Световното първенство по футбол през 1982 година се оказва ключово не само за отбора на Италия, който триумфира на Мондиала, но и за правилата на турнира като цяло.

Исторически промени на Мондиала

Това Световно първенство е историческо поради няколко причини – за пръв път 24 отбора вземат участие в Мондиала, а заради доброто представяне на съставите, които първоначално са били смятани за аутсайдери – Кувейт, Алжир, Камерун и Хондурас, се появява и терминът „Третият футболен свят“. За пръв път победителят на Мондиала бива определен след изпълнение на дузпи и така Италия изравнява Бразилия с 3 Световни титли. Най-скандалното от Мондиал 82 обаче е, че ФИФА бива принудена да промени правилата, по които се играят последните два мача от груповата фаза – от следващото Световно първенство е решено въпросните срещи да се играят по едно и също време.

До това решение се стига след Позора на Хихон – скандалната среща между ФРГ и Австрия. Двубоят получава това прозвище заради мястото, на което се играе – в испанския град Хихон, но акцентът пада върху почти несъществуващата игра между двата отбора.

Големите издънки на големия фаворит

Дотам се стига след издънката на Германия в първия мач от груповата фаза. Въпреки че германците биват считани за фаворит, Алжир успява да се наложи с резултат от 2:1. Това е и първият път, в който европейски отбор отстъпва на отбор от Африка на световни финали. Болката за състава на Германия е огромна, още повече заради начина, по който подхождат към срещата. Футболистите вече са решили кой ще има честта да вкара петото попадения в срещата, а селекционерът Юп Дервал подхожда с още по-голяма увереност към предстоящия двубой. Заявява, че ако съставът му случайно загуби от Алжир, ще се прибере след края на Световното с влак, а не с чартърния полет.

Е, въпреки огромното самочувствие, което германците демонстрират, мачът е загубен, а група „B“ става все по-оспорвана.

Заплетената ситуация в група „B“

Тогава две точки биват давани за победа, а за равенство – една. Преди третия и последен кръг от груповата фаза челната позиция в групата е за Австрия (4 точки). Последното място остава за Чили (0 точки), а Германия и Алжир спорят за втората позиция, като и двата отбора имат по 2 точки.

В последния си мач от груповата фаза Алжир успява да се наложи над Чили с резултат от 3:2. Следващата среща на Германия е с Австрия на следващия ден, а германците задължително се нуждаят от победа, за да излязат от груповата фаза.

Големите сметки за оставащата среща

Различните крайни резултати в срещата на Германия с Австрия ще доведат до различно подреждане в групата. Ако ФРГ победи с 3:0, австрийците ще изпаднат на третата позиция и няма да излязат от груповата фаза на Мондиала. За сметка на това Алжир ще заеме челната позиция в групата. Ако обаче Австрия победи германия, отборът на Юп Дервал ще бъде принуден да си събере багажа и да се прибере вкъщи, дали с влак, дали със самолет… До този момент съревнованието между Австрия и Германия не може да излъчи сигурен фаворит. В този случай обаче победа на Германия с 1:0 ще осигури излизане от групата и на двата европейски отбора.

Големият ден

С така стоящата ситуация изходът от групата не е ясен, а липсата на изявен фаворит прави нещата още по-завързани. Германия започва срещата с огромен натиск. След десет минути Хорст Хрубеш успява да изведе Германия напред в резултата.

Оттам нататък обаче темпото в играта значително намалява. Отборът, владеещ топката, често се прибира в собствената си половина, а когато някой противников играч си позволи да се приближи повече, топката бива връщана на вратаря. Наблюдавани са също и извеждащи подавания, които обаче не довеждат до опасна ситуация. Ударите към вратите също са изолирани, а когато ги има, им липсва точност и не представляват никаква заплаха.

Красноречивите реакции на футболните фенове

Привържениците по трибуните остават меко казано възмутени от гледката, която са принудени да наблюдават. Срещата изобщо не отговаря на очакванията, които целият свят е имал. Испанците започват да скандират „¡Fuera, fuera!“ („Вън, вън!“), а също и „Алжир!“, като по този начин показват явното си възмущение от начина, по който Германия и Австрия играят. И докато испанците скандират, алжирците започват да размахват банкноти към играчите. Полицията пък едва успява да удържи нахлуването на няколко алжирци на терена. Германците и австрийците също не остават очаровано от видяното.

Реакциите на медиите

Коментаторите също не успяват да задържат впечатленията си за себе си. Германският коментатор Еберхард Станек се отказва да коментира срещата, а австриецът Робърт Зеегер се оплака от това, което вижда, и помоли зрителите да изключат телевизорите си.

Журналист от The New York Times заявява: „изглежда, че отборите работят съвместно“, но не пропуска да уточни, че доказването на твърдението би било невъзможно. Испанският вестник El Comercio пък отразява срещата, като я добавя в раздела за криминални прояви.

Германският Bild пуска материал за мача със заглавие „Срам за вас!“, а други местни медии обявяват, че резилът в този мач е бил по-голям от загубата от Алжир, „В Хихон нямаше футбол“ гласи пък друго заглавие.

Мерките на ФИФА

Колкото алжирците да се жалват на ФИФА и да искат двата отбора да бъдат отстранени от Мондиала, такова решение няма как да се вземе. „И двата отбора имат право да играят в името на сигурността си“, отвръщат от централата.

Мерки обаче все пак се вземат – ФИФА решава, че вече последните два мача от груповите фази ще бъдат играни по едно и също време. Целта е да не се стига до още подобни ситуации. УЕФА също си взема поука от случилото се и въвежда същото правило за Европейското първенство през 1984 година.

Истината рано или късно излиза наяве

След 25 години германците си признават, че мачът е бил договорен. През 2007 година истината излиза наяве и германците си признават, че дължат извинение на Алжир. Вратарят Тони Шумахер излиза най-откровен и признава, че двата отбора са се разбрали срещата да протече по този начин.

Германия и Австрия излизат от груповата фаза на Световното първенство. И докато Австрия отпада след това, Германия успява да се пребори и да се добере до финала. Той обаче е загубен от Италия с резултат от 1:3.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички