УЕФА: Идеята на ФИФА е радикален проект, който носи големи опасности


УЕФА: Идеята на ФИФА е радикален проект, който носи големи опасности
Снимка: Getty Images/Guliver

378 0

УЕФА отправи много остри критики към идеята на ФИФА за провеждане на Световното първенство на всеки две години, като направи сравнение с проекта за Суперлигата, който по-рано тази година бе предложен от някои от най-големите грандове в европейски футбол.

"УЕФА е разочарована от тази методология, в която проекти за радикална реформа директно се съобщават и промотират, преди да бъдат обсъдени с всички участници. В плана на ФИФА има големи опасности - размиване на стойността на най-голямото футболно събитие, което има сред феновете една мистична аура заради провеждането си на всеки четири години.

Освен това ще има ерозия на шансовете на по-малките национални отбори, тъй като редовните мачове ще бъдат заменени с финални турнири. Риск за устойчивостта на играчите, които ще трябва да играят в летни турнири с висок интензитет всяка година, вместо да има повече време за възстановяване", се казва в обръщението на УЕФА.

От Европейската футболна централа допълват, че подобни идеи трябва да са обект на сериозни консултации между всички участници, преди да бъдат промотирани, и допълват, че още на 14 септември всички 55 членове на УЕФА са поискали ФИФА да организира среща, на която те да изразят притесненията си, но до момента от ФИФА няма отговор.

Миналата седмица стана ясно, че ФИФА е разчела данните от своето изследване сред феновете по доста манипулативен начин, за да обяви, че мнозинството от привържениците иска Световното първенство да се провежда по-често.

На феновете е бил зададен въпрос колко често искат да има Мондиал, като 11 процента са отговорили "всяка година", 30 процента - "на две години", 14 процента - "на три години" и 45 процента - "на четири години". От това ФИФА вади извода, че 55 процента от запитаните искат Световното първенство да се провежда по-често, отколкото досега, но пренебрегват факта, че най-много подкрепа сред феновете има опцията цикълът да не се променя.

На 30 септември ФИФА ще проведе среща с всичките си членове, на която да обсъди идеята за по-често провеждане на Световно първенство (повече по темата четете тук).

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Бокс


Олександър Усик - от селското училище до световната боксова слава

Украинският боксьор Олександър Усик за първи път стигна до шанс за световната титла в тежка категория след...

Реклама

Най-четени новини


виж всички