Мондиал 2010: Кошмарът и националният позор на Франция


Мондиал 2010: Кошмарът и националният позор на Франция
Снимка: Getty Images/Guliver

2754 0

Един гол, шест жълти и един червен картон, две загуби и едно равенство – това остана споменът на Франция за представянето на Световното първенство в Африка през 2010 година. Спомен, който едва ли някой си спомня с блажена усмивка.

„Петлите“ попаднаха в група „А“ на Мондиал 2010 – заедно с Южна Африка, Уругвай и Мексико. Колкото до първоначалните очаквания Франция да заеме една от челните позиции в групата, „петлите“ се сгромолясаха с гръм и трясък и не успяха да вземат и една победа.

Истината е, че националният отбор на Франция няма да запомни представянето си на Световното първенство с футболните си изяви. 2010 година ще остане годината, в която Франция допусна да стане за посмешище.

„Да имаме най-слабия отбор на Световното първенство е почти непоносимо. Но да имаме най-глупавия е недопустимо" - така вестник "Паризиен" коментира трагичното представяне на „петлите“ на Мондиал 2010.

Лош старт на всеки фронт

Един от първите поводи за притеснение стана съставът, който замина за Африка. Карим Бензема, Патрик Виейра и Самир Насри не взеха участие на Мондиала.

Проблемите за „петлите“ започват още преди първия мач в груповата фаза. Проблеми в тренировките и видими разногласия принуждават капитана Патрис Евра да потушава напрежението, възникнало в отбора. Флоран Малуда влиза в конфликт с националния селекционер Реймонд Доменек, твърди се, че футболистът е показал несъгласието си по агресивен начин, което му коства и титулярната позиция в първия мач на отбора.

Първата среща на Франция е с Уругвай. „Петлите“ имат огромни проблеми с компактно позиционирания се съперник и така и не успяват да отбележат. Жереми Тулалан обаче успява да направи ситуацията още по-заплетена за французите – футболистът получава жълт картон, а разгорещените страсти принуждават Доменек да влезе на терена, за да успокои ситуацията.

Когато загубиш контрол върху отбора

Двете ситуации, в които националният селекционер попада, принуждават бившият капитан на отбора Зинедин Зидан да изкаже мнението си по въпроса – „той не е треньор“, заявява категорично френската легенда. Такова изказване не може да не провокира реакции в състава.

Втората среща на „петлите“ не преминава по-добре от първата, даже напротив. Франция допуска два гола и не успява да отбележи нито един. На полувремето Доменек решава да замени неефективния Никола Анелка, а след края на срещата изплува и истинската причина за това решение. Тогавашният нападател на Челси е влязъл в ожесточен спор с наставника си по време на почивката, а отказът да изкаже извинение става причина Френската футболна федерация да вземе кардинални мерки и да прекрати участието на нападателя в турнира.

Последната капка…

Решението Анелка да хване пътя към дома се оказва последната капка, която е нужна, за да прелее чашата. Отборът не остава доволен от взетото решение, което доведе до протестни действия. Френските национали вземат решението да не участват в тренировката на следващия ден. Те се появяват на тренировъчната площадка, но играчите решават да раздават автографи, а не да се подготвят за следващата среща. Смяташе се, че форсмажорното настроение е останало само лош спомен, но конфронтациите продължиха. Този път Патрис Евра бива забелязан да се кара с треньора Робърт Дюверн, а краят на спора идва, когато Доменек ги разтървава.

Протестните демонстрации

Спречкването на Патрис Евра с Дюверн принуждава всички футболисти да напуснат планираната тренировка. След това Доменек бива принуден да прочете писмо, което играчите му връчват: „Всички играчи без изключение искат да заявят, че се противопоставят на решението, взето от Френската футболна федерация, за изключване на Никола Анелка от състава. По искане на отбора въпросният играч се опита да води диалог, но подходът му беше игнориран“.

Безславното напускане на Мондиал 2010

Докато играчите се противопоставяха на взетото решение, надеждите „петлите“ да излязат от групите все повече започваха да умират. Франция загуби и третия мач от груповата фаза. Ако не друго, то поне съставът успя да отбележи един гол.

Малко след като пристигна в Африка съставът на Франция беше принуден да събере багажа си и да поеме по обратния път. Доменек, от друга страна, заби поредния пирон в ковчега на позицията си на национален селекционер, като отказа да се ръкува с наставника на Южна Африка.

Въпреки че сагата с Мондиала приключи бързо, френските фенове поискаха отговори. Мерките не закъсняха, като дисциплинарната комисия зае съответните мерки – някои от играчите получиха санкции в зависимост от вината си за проблемите в състава.

С взетите навреме необходими мерки резултатите не закъсняха. Ако въпросните скандали не бяха взели връх в националния отбор тогава, може би „петлите“ нямаше да се възродят, а впоследствие и да спечелят Световното първенство в Русия през 2018 година. А как ще се представи Франция на Мондиал 2022 в Катар следете в специалната секция на SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички