"Голът на Уембли": Спорното попадение, което подари единствената Световната купа на Англия през 1966 г. (ВИДЕО+СНИМКИ)


"Голът на Уембли": Спорното попадение, което подари единствената Световната купа на Англия през 1966 г. (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

2893 0

Единствената световна титла на Англия датира от преди 56 години. "Трите лъва" печелят най-желания международен трофей във футбола пред своя публика и пред очите на покойната кралица Елизабет II, която лично го връчва на капитана на отбора - Боби Мур. Начинът, по който Англия печели, обаче, ще остане може би и след векове в историята със спорното попадение, което е признато в полза на домакините в добавеното време на срещата. Това може да се определи и като първият път, в който започва да се говори за "технология на голлинията", която да помага на реферите в признаването или отменянето на голове. 

Историята

Във финала на Световното първенство по футбол през 1966 г., игран на оригиналния стадион "Уембли" в Лондон между Англия и Западна Германия, бяха изминали 11 минути от продълженията при равен резултат (2:2). Алън Бол центрира към нападателя на Англия Джеф Хърст , който се завъртя и стреля отблизо. Топката се удари в долната част на напречната греда, отскочи надолу към линията и отскочи от земята, преди да бъде изчистена от защитниците на Западна Германия.

Футболистите на Англия празнуваха гол, но реферът Готфрид Динст не беше сигурен дали наистина са отбелязали. Той се консултира със своя помощник Тофик Бахрамов, като след кратък разговор на развален английски, швейцарският рефер отсъди гола за домакините. Тълпата и публиката от 400 милиона телевизионни зрители останаха несигурни дали топката е преминала линията и дали голът трябваше да бъде даден или не. Англия спечели мача с 4:2 и си осигури първата Световна купа и единствен трофей досега.

Головете във футболната асоциация се присъждат, когато "цялата топка премине над голлинията". Германски играчи твърдят, че са видели тебеширен прах, което би означавало, че не е бил гол и че топката просто е отскочила на голлинията. Тези, които смятат, че съдията на линията е взел правилното решение, цитират добрата позиция на съдията на линията и изявлението на Роджър Хънт, най-близкият играч на Англия до топката, който твърди, че е видял топката да скача над линията и поради това по-скоро се отдалечи в празнуване отколкото да се опитвате да вкарате отскачащата топка.

Когато Бахрамов пише мемоарите си, той заявява, че според него топката се е отбила не от напречната греда, а от мрежата, така че по-нататъшното движение на топката вече е незначително и невидимо за него, така че няма значение къде топката все пак удари земята. Главният рефер не е имал хубава видимост и не е имал представа какво да отсъди, за това се е доверил на асистена си. Коментатори като Робърт Бекер от списание Kicker обвиниха асистента в пристрастност, защото немският отбор е елиминирал съветския отбор на полуфинала (2:1). 

Англия боготвори асистент съдията, който им донесе Световната купа

На Острова Бахрамов става известен като "руския линеен съдия", тъй като по това време Азербайджан е част от Съветския съюз.Той става известен и в родината си: националният футболен стадион на Азербайджан е кръстен на него и е построена статуя. Когато Англия играе срещу националния отбор на Азербайджан в квалификация за Световното първенство през октомври 2004 г. — на стадиона на името на Бахрамов — много английски фенове, пътуващи за мача, поискаха да им покажат гроба на официалния представител, починал през 1993 г., за да могат постави цветя върху него, а преди мача на церемония в негова чест присъстваха Хърст и други футболни знаменитости.

В Германия това доведе до създаването на израза "Wembley-Tor", или "Wembley goal", фраза, използвана за описване на всеки удар, който удря напречната греда, отскача на земята и се върти обратно в наказателното поле.

Истината

Проучване, проведено от инженерния отдел в Оксфордския университет , заключава, че топката не е пресякла изцяло линията и че е била на поне 7.6 см (2,4 инча) от целта.

Съществува цветен кадър на гола на Хърст, заснет от друг ъгъл от аматьорски оператор, разположен на трибуните и гледащ почти успоредно на английската голлиния. Този филмов материал изглежда показва, че топката не е преминала изцяло голлинията.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички