Световно първенство по футбол 1958: Пеле и бразилската ултраофанзивна самба (ВИДЕО И СНИМКИ)


Световно първенство по футбол 1958: Пеле и бразилската ултраофанзивна самба (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: wikimedia

7933 0

Шестото световно първенство по футбол, което се провежда в Швеция през 1958 година, остава в историята с две неща – изгряването на сочения от мнозина за най-велик играч изобщо Едсон Арантес до Насиметно по прякор Пеле и на феноменалния Гаринча, както и на системата 4-2-4.

Спрямо първенството в Швейцария, форматът вече е променен и изглежда така, както и съвременните турнири за национални отбори. На шампионата участват 16 отбора, като груповата фаза е от четири групи, по четири отбора, играещи всеки срещу всеки в група. Жребият е разделен по географски принцип – отбори от Западна Европа (Швеция, ФРГ, Австрия и Франция), отбори от Източна Европа (Чехословакия, Унгария, СССР, Югославия), отбори от Великобритания (Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия) и отбори от Южна и Централна Америка (Аржентина, Бразилия, Мексико и Парагвай), като отбори от една географска област не могат да са в една и съща група. При равни точки за второто място в групата се играе плейоф.

"Групата на смъртта" на Мондиал 1958

Най-силната от четирите групи безспорно е последната – Бразилия, олимпийският шампион СССР, третият от предното първенство Австрия и вечният фаворит Англия – британците обаче са доста отслабени и заради трагедията от 1958 година, когато половината отбор на „Манчестър Юнайтед” загива след самолетна катастрофа в Мюнхен, включително централният нападател Дънкан Едуардс, който е считан за огромен талант.

Светът се запознава с Краля на футбола Пеле

Още тук кариоките показват, че това ще е тяхното първенство – те не допускат нито един гол и в трите си мача, като само Англия удържа 0:0 срещу впечатляващата им атака – опитните Жозе Алтафини, Вава, Диди, Джалма и Нилтон Сантос и младоците Пеле и Гаринча, чиито имена запомня целият свят. Двамата таланти дебютират срещу СССР и още в първите три минути светът е наясно – това са футболни гении. В 15-тата секунда на мача Диди подава на Гаринча на десния фланг, той минава през трима съветски защитници и с бомбен удар нацелва гредата на Лев Яшин. Само минутка по-късно Гаринча пак пробива по фланга, намира Пеле в наказателното поле и той нацелва отново гредата зад Яшин. А в третата минута на неудържимия щурм в златисто Гаринча подава на Вава, който разстрелва Яшин за 1:0 и посочва пътя на Бразилия към успеха.

Франция впечатлява... докато не среща Бразилия

Впечатляващ е и отборът на Франция, който играе красив футбол благодарение на звездите Жюст Фонтен, Раймон Копа и Пиантони. Французите завършват на трето място на първенството, като Фонтен вкарва гол във всеки един мач, включително четири на ФРГ в малкия финал и три на Парагвай в първия мач на петлите във втора група. Великият нападател се разписва и на полуфинала срещу Бразилия, но там шоуто е откраднато от Пеле – хеттрик за Краля на футбола, който, заедно с Гаринча, бие и Уелс на четвъртфинала по познатата формула – Гаринча подава, дяволско центриране, а Пеле се справя с четирима защитници и преодолява уелския вратар Келз.

Треньорът, изобретил гениалното 4-2-4

Звездите на финалната среща са ясни – Пеле, Вава и Гаринча. Но архитектът на магическия футбол на Бразилия е треньор. И най-учудващото е, че това не е националният селекционер Висенте Феола. Скромният Франциско Рибейро де Андраде е човекът, изобретил прочутото 4-2-4, което Феола претворява пред очите на целия свят. В средата на 50-те години на XX век Андраде поема скромния провинциален отбор „Вила Нова” от щата Минас Жераис. Тогава „Вила Нова” е на последно място и Андраде прилага тактическа революция – отборът му се защитава с шестима души и напада с шестима (4-2-4). А Феола се възползва от печелившата система, като интересен факт е, че преди първенството изпраща семейството си в Испания – за да го спаси от темпераментните запалянковци в Бразилия при евентуален провал.

Бразилия разкъсва домакина Швеция на големия финал

След триумфалния поход на Бразилия до финала, изглежда че Швеция, водена от големия Нилс Лидхолм, ще е голямо предизвикателство. Нищо подобно – голът на Лидхолм в четвъртата минута само раздразва лъва, като бразилците отговарят с четири попадения – две на Вава, едно на Пеле и едно на Марио Загало, преди Симонсон да намали. Пеле обаче поставя черешката на тортата в последната минута, а представянето на кариоките е такова, че шведският крал Густав Адолф напуска официалната ложа, за да ги аплодира и поздрави лично.

СТАТИСТИКА

Швеция – Бразилия 2:5

Голмайстори: Нилс Лидхолм (4), Агне Симонсон (80); Вава (9, 32), Пеле (55, 90), Марио Загало (68)

ШВЕЦИЯ: Кале Свенсон; Орвар Бергмарк, Свен Аксбом, Нилс Лидхолм, Сиге Парлинг, Курт Хамрин, Гунар Грен, Агне Симонсон, Ленарт Скоглунд, Бернд Густавсон, Рейно Борьесон

Треньор: Джордж Рейнър

БРАЗИЛИЯ: Жилмар дос Сантос Невес; Белини, Джалма Сантос, Диди, Марио Загало, Пеле, Гаринча, Нилтон Сантос, Орландо, Зито, Вава

Треньор: Висенте Феола

Голмайстор на турнира: Жюст Фонтен – 13 гола

Диди е играч №1 на Мондиал 1958

Най-добър играч: Диди

Валдир Перейра – Диди, който е сърцето и душата на първия златен бразилски отбор, е отличен като най-големият майстор в Швеция. Той е считан за един от най-великите халфове, които играта е виждала. Диди е считан за фактическия изобретател на т.нар. удар „падащ лист”.

Диди едва не остава без крак

Всъщност светът за малко никога да не разбере за таланта на Диди. На 14 години той едва не губи крака си заради инфекция – опасността от ампутация е била съвсем реална. За щастие обаче всичко завършва благополучно.

В професионалния футбол Диди прави име като играч на „Флуминензе”. През 1957 година той минава в „Ботафого” и обещава да ходи по спортен екип от стадион „Маракана” до базата на новия си клуб, ако стане шампион на страната. „Ботафого” печели титлата, а 5 хил. фенове на тима се присъединяват към похода на Диди.

"Залезът" на Диди е в Реал Мадрид

Големият бразилец на практика завършва кариерата си в „Реал Мадрид”. Там той изиграва само 19 мача и вкарва едва 6 гола, тъй като не намира общ език с безспорния лидер на тима Алфредо Ди Стефано, който не иска да дели славата със световния шампион. След края на кариерата си Диди става треньор, като най-големият му успех е начело на Перу през 1970 година. Тогава той извежда тима до четвъртфинал, където отстъпва на родната Бразилия. Като клубен треньор Диди печели два пъти турското първенство с „Фенербахче”. Диди си отива от този свят на 72-годишна възраст, на 12 май, 2001 година, от рак.

Интересни факти за Мондиал 1958

- за пръв път на световно първенство по футбол участват всички британски нации – Англия, Шотландия, Северна Ирландия и Уелс.

- за пръв път на световно първенство се появява СССР, който през 1960 година става първият европейски шампион по футбол.

- на това първенство французинът Жюст Фонтен поставя ненадминат и до днес рекорд – той е голмайстор на турнира с 13 гола, като на всичкото отгоре нито един не е от дузпа. Дузпите за Франция изпълнява Раймон Копа – четири на брой.

- това е единственото първенство, проведено в Европа и спечелено от неевропейски отбор.

- на това първенство се изиграва най-резултатният финал в историята – 5:2 за Бразилия.

- звездата на Бразилия Пеле става най-младият световен шампион, играл поне един мач в хода на първенството – 17 години и 8 месеца.

- Израел изважда най-големият късмет в квалификациите – отборът печели групата си, след като останалите участници в лицето на Турция, Индонезия и Судан отказват да участват. ФИФА обаче е въвела правило – не може отбор да се класира за финалите без поне един мач. Мачът на Израел е с Уелс, което се явява плейоф и британците печелят.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички