Битката при Сантяго: Как и защо бяха измислени картоните във футбола? (ВИДЕО)


Битката при Сантяго: Как и защо бяха измислени картоните във футбола? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

1738 0

"Битката за Сантяго" е футболен мач по време на Световното първенство по футбол през 1962 г. , игран между домакините Чили и Италия на 2 юни. Той получава прякора си заради нивото на насилие, наблюдавано в играта, в която двама играчи са изгонени, нанесени са многобройни удари и се налага полицейска намеса четири пъти. Реферът на срещата - Кен Астън по-късно е в основата за измислянето на жълтите и червени картони, които познаваме и до днес. 

Предисторията и часовете преди двубоя

Мондиал 1962 година е първото подобно състезание, което се организира след 12 години пауза. Причината е ясна - Втората световна война. До в предишните две издания турнирът се провеждал в Европа, но отборите от Северна и Южна Америка заплашили да бойкотират и да не участват. За това и ФИФА се принуждава да даде домакинството на Чили, като в последствие става ясно, че страната въобще не е готова да приеме подобен тип състезание. Простият пример за това е ужасното земетресение, което се случва дни преди началото на Мондиала, което оставя четири от осемте съоръжения неизползваеми. 

Отборите на Италия и домакинът - Чили трябва да играят среща от втория кръг на груповата фаза. "Адзурите" излизат за задължителна победа, тъй като в първия си мач не успяват да победят ФРГ, а "Ла Роха" излиза със самочувствие, след като побеждава Швейцария с внушителното 4:0. 

"Престрелките" започват още в предната нощ, след като двама италиански спортни журналисти изпращат репортажи от чилийската столица - Сантяго. В Италия видяното се приема не по начина, по който се очаква - градът е бедно бунище пълно с престъпност и леки жени. Ясно е, че чилийците не приемат с отворени обятия описанието на родината им, а двамата репортери бягат от страната преди началото на мача. Аржентински журналист е сбъркан за един от тях и го "отнася" сериозно, след като е хванат и бит от местното население. 

Футболистите на двата отбора излизат буквално на живот и смърт

Първият фал се случва в рамките на 12 секунди след началния удар. Италианецът Джорджо Ферини в изгонен в осмата минута след нарушение срещу Онорино Ланда, но отказва да напусне терена и трябва да бъде извлечен от полицията. Английският рефер Кен Астън не направи нищо след удар с ляво кроше от чилийския играч - Леонел Санчес, който търси саморазправа за фаул секунди по-рано от италианския десен бек Марио Давид. Футболистът на "аддцурите" се опита да ритне Санчес в главата няколко минути по-късно, за да отмъсти и съответно той е изгонен. В насилието, което продължи, отново Санчес, който в последствие се оказва син на професионален боксьор, пречупи Умберто Маскиос с ляво кроше, но Астън отново не го изгони. Двата отбора се сбиха и оплюха, а полицията трябваше да се намеси още три пъти. 

В край на сметка с двама човека по-малко Италия губи срещата с 2:0 и приключва участието си на Мондиал 1962 година, докато Чили стига до бронзовите медали. 

Последствията за футбола след "Битката при Сантяго"

По-късно Кен Астън беше цитиран от The Guardian, казвайки: "Не бях рефер на футболен мач, действах като съдия във военни маневри."

Той разтегна ахилесовото си сухожилие по време на мача и не ръководи друго състезание в турнира. Беше назначен в съдийската комисия на ФИФА след турнира, служи в продължение на осем години и беше отговорен за няколко нововъведения в съдийството, включително четвъртия съдия и най-известните жълти и червени картони.

Отне няколко дни, докато играта бъде показана в Европа, тъй като филмът трябваше да бъде върнат със самолет до телевизионните оператори. Телевизионният оператор на BBC Дейвид Коулман представи играта на английските зрители с пролог, който запечата наследството на мача: " Добър вечер. Мачът, който ще видите, е най-глупавото, ужасяващо, отвратително и позорно представяне на футбола, вероятно в историята на играта."

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички