Положителният тест за наркотици на Марадона, който прекрати кариерата му в Аржентина


Положителният тест за наркотици на Марадона, който прекрати кариерата му в Аржентина
Снимка: Getty Images

2749 0

Със Световното първенство по футбол в Катар, ние връщаме поглед назад в историята на всички най-големи скандали на футболни Мондиали, които остават в спомените ни до днес и ще живеят завинаги. 

Решението на ФИФА да се присъди домакинството Световната купа през 1994 г. на САЩ – нация, която традиционно се отнасяше към "футбола" с безразличие - турнирът, проведен в Щатите, в крайна сметка довежда до някои забележителни моменти, един от които съсредоточен около Диего Армандо Марадона.

33-годишният футболист изигра само 173 минути на Световното първенство, преди да бъде изпратен позорно у дома след неуспешен тест за наркотици, въпреки че историята на Марадона за забранените вещества ще бъде силно обвита в слухове, интриги и теории на конспирацията.

Предисторията и проблемите на Марадона с наркотиците

Пристрастяването на Марадона към кокаина е широко разгласено и се казва, че зависимостта му към "маршируващия прах" е започнала още през 1983 г., малко след като той смени Аржентина с отдалечените полета на Барселона. Носталгия по дома и измъчван от самота като млад, Марадона се обърна към кокаина като начин за самолечение и той беше напълно пристрастен, когато подписва с Наполи през 1984 г.

По време на престоя му в Неапол връзките между Марадона и градската мафия, Камората, никога не бяха далеч, докато историите за проститутки и употреба на кокаин бяха често срещани. По времето на Световното първенство през 1990 г. в Италия проблемите на Марадона започват да излизат извън контрол и той дава положителна проба за кокаин след мач от лигата през кампания 1990/91 г. и е наказан със забрана, която обхваща 15 месеца извън футболните терени. 

Въпреки всичко преживяно, Марадона се завръща в състава на Аржентина за квалификациите през 1993 година, като успява да класира страната на Мондиал 1994 и дава надежда на феновете, че може да се повтори титлата от 1986, където аржентинеца става известен с "Божията ръка". 

Изненадващият тест за наркотици и позорното изгонване на Марадона от Съединените щати

Ниският нападател, който обърна всички погледи към себе си с уникалната си физическа промяна и загуба на тегло през лятото на 94-а година, пое капитанската лента за Аржентина в първата среща на отбора от Група "D" срещу Гърция (4:0). Едно от попаденията, отбелязано от Марадона, още повече обърка феновете заради начина, по който футболиста отпразнува гола. Той се насочи точно към камерата, която го следеше, а в погледа му се четеше "побъркване", според тогавашните коментатори.

Нападателят бе отново ключовия футболист за победата с 2:1 в следващата срещна на Аржентина срещу Нигерия, където отбелязва гол от пряк свободен удар и по този начин стартира обрата за "Гаучосите". След това Марадона е отведен "прекалено явно", за да му бъде направен тест за наркотици. В край на сметка, пробата е положителна за забраненото вещество "ефендрин". Новината е публикувана след правене на втори тест, но южноамериканците все пак включват Марадона в състава на последния мач на отбора в групата - срещу България. 

На предният ден, обаче, президентът на ФИФА - Сеп Блатер обявява новината, че Марадона е нарушил правилата за използване на допинг. Футболистът е накаран дори да напусне Съединените американски щати, тъй като според законите тогава, тези провинения са абсолютно забранени. 

Последствията за Аржентина и Диего Марадона

Малко след обявяването на резултатите, самият футболист, може би притиснат и шокиран признава пред радио "Буенос Айрес": "Вината е моя. Направих го. Аз съм". 

Отборът продължава без Марадона срещу България, но губи с 2:0, а в елиминационната фаза е отстранен и от Румъния. Така Аржентина се присъединява към своя футболист скоро, след като той е отпътувал от Америка. 

Играта на обвиненията

Хаос последва след положителния тест на Марадона и вината започва да се разпределя от всички, като се започне от президента на Аржентинската футболна федерация - Хулио Грондона, който казва, че лекарството (ефедрин) е в спрей за нос, предписан на Марадона от личния му лекар, а не от официалния отбор лекар.

По-късно енергийната напитка Rip Fuel ще бъде представена като скрит извършител в собствената автобиография на Марадона. Футболисът е консумирал течността в Аржентина, където версията на напитката не е съдържала ефедрин. Въпреки това, когато доставките му в Америка се изчерпали, е била закупена американска такава, която за съжаление на Марадона, е била пълна със забранената субстанция.

Който и да е бил виновникът, съдбата на нападателят бе решена моментално. Неуспешният тест за наркотици на Марадона сигнализира за края на 17-годишна международна кариера и уникалният гол от пряк свободен удар срещу Нигерия, бе последния такъв за 91 победи, които той спечели с Аржентина за три десетилетия - от края на 70-те до средата на 90-те години.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички