11 часа Конгрес: Всичко приключи - нов президент, нов Изпълком, стара действителност? (ВИДЕО)


11 часа Конгрес: Всичко приключи - нов президент, нов Изпълком, стара действителност? (ВИДЕО)
Снимка: Lap.bg

10376 0

Конгресът на Българския футболен съюз (БФС) приключи! Той започна в 10:30 часа сутринта и приключи близо 11 часа по-късно. На него бе избран нов президент на родната централа и това е Георги Иванов - Гонзо.

Това бе предпоследната точка от Конгреса, а финалната бе за Изпълнитения комитет. В него попаднаха 14-мата с най-много гласове: Николай Лазаров - 259; проф. Николай Изов - 251; Атанас Фурнаджиев - 245; Михаил Статев - 241; Николай Андреев - 241; Даниел Панов - 241; Любомир Пейновски - 240; Мила Христова - 239; Атанас Караиванов - 238; Румен Вълков - 235; Калин Каменов - 225; Пламен Манолов - 219; Теодор Тодоров - 218; Димитър Георгиев - 202.

Събитията покрай процедурата за нов президент на БФС

14:10 - След почивка за обяд около час всички делегати се събраха, за да започнат процедурата за избор на нов шеф на БФС. Бе гласувано дали изборът да се прави в т.нар. тъмни стаи, както е по устав, или открито. Запази се решението да се гласува, както досега.

14:29 - първи от кандидатите говори Михаил Касабов, който заяви: "Добър ден на всички. Повечето от вас ме познават и знаят, че не обичам да говоря дълго. От 45 години съм свързан с българския футбол - под една или друга форма. Не мога да ви обещая промяна с магическа пръчка, няма как да го очаквате. Мога да ви обещая, че ако получа подкрепата ви, ще изпълня обещанията си: няма да има представители или собственици на футболни клубове в Изпълкома.

БФС трябва да се съсредоточи върху аматьорския и върху детско-юношеския футбол. Основната задача на футболния съюз е да изгражда едно поколение, което после да премине в професионалния футбол. Купата на България може да бъде върната във футболния съюз, както е в повечето страни.

Отворен съм към всички за дискусии - всички, които имат идеи как да върнем футбола ни там, където беше. Сигурен съм, че така ще можем да постигнем желаните от всички нас резултати. От ФИФА и УЕФА ни пожелаха именно обединение. Мисля, че всички заедно можем и ще помогнем на българския футбол" - сподели Касабов.

14:35 - втори думата получи Манол Иванов, който заяви: Ето аз съм тук, неизвестният, както изтъкваха мнозина този факт. Тук съм, за да споделя идеите и намеренията си. Конгресът е първа стъпка за нов начин на работа. Делегати, да гласуваме за промяна, да загърбим статуквото и да се върнем към футбола отпреди 30 години! Ако не, или сте зависими, или Ви е страх. Затова не се оплаквайте после. 

Ще дам всичко от себе си, за да променим БФС. От мен очаквайте професионална работа, прозрачност, честност и диалогичност. Като специалист по кризисен мениджмънт предотвратих фалит на предприятия, които после процъфтяха. Така стана и с Нефтохимик, спасих го след 700 000 дълг, но президентът се отказа поради невъзможност да го издържа.

Надявам се, че ще има реална промяна. Написах това лично: "Не съжалявам, че се кандидатирах, за нито едно мое действие не съжалявам. Не го направих, за да бъда известен, а за да Ви покажа моите виждания. За мен беше чест и удоволствие да се съревновавам с останалите кандидати и да споделим идеи. Съжалявам, че не можахме да се обединим, защото някои от тях не можаха да пренебрегнат егото си. Все още не е късно. Надявам се да не се гласува под натиск".

Ето аз съм тук, неизвестният, както изтъкваха мнозина този факт. Тук съм, за да споделя идеите и намеренията си. Конгресът е първа стъпка за нов начин на работа. Делегати, да гласуваме за промяна, да загърбим статуквото и да се върнем към футбола отпреди 30 години! Ако не, или сте зависими, или Ви е страх. Затова не се оплаквайте после. 
Ще дам всичко от себе си, за да променим БФС. От мен очаквайте професионална работа, прозрачност, честност и диалогичност. Като специалист по кризисен мениджмънт предотвратих фалит на предприятия, които после процъфтяха. Така стана и с Нефтохимик, спасих го след 700 000 дълг, но президентът се отказа поради невъзможност да го издържа.
Надявам се, че ще има реална промяна. Написах това лично: "Не съжалявам, че се кандидатирах, за нито едно мое действие не съжалявам. Не го направих, за да бъда известен, а за да Ви покажа моите виждания. За мен беше чест и удоволствие да се съревновавам с останалите кандидати и да споделим идеи. Съжалявам, че не можахме да се обединим, защото някои от тях не можаха да пренебрегнат егото си. Все още не е късно. Надявам се да не се гласува под натиск".

14:43 - трети говори Димитър Бербатов: "Както виждате, всички от нас все още усещаме треската и се вълнуваме, тъй като решенията, които се взимат тук днес, са за бъдещето на българския футбол. Това, което ще кажа, вече съм го казвал много пъти. Три години всички ние се борим за промяната. Денят настъпи. След малко ще можете да гласувате - всеки от вас ще направи избора, който смята за удачен. Днес е исторически ден! Цялото изказване на Димитър Бербатов и специалното му обръщение към УЕФА да се намесва при нередност.

14:52 - четвърти говори Петьо Костадинов: "Гледам, че се насочваме към червен и син сектор, червено и синьо трико като в борбата. Ще чета, за да кажа повече неща. Познавам процесите на всяко ниво. Ако не познавах из основи областните групи, не бих си помислил да ви кажа, че можем да възстановим групите на областно ниво. Не се съмнявайте, че ще доведа до край източен и западен център за реорганизация. Ще поставя край на свръхцентрализацията.

Ще изисквам не емоционални, а професионални начини на работа. Нямаше да дам заявка, аконямах резерв от топ експерти. Организирал съм и съорганизирал над 200 мача на професионално ниво.  Участваме в това състезание на регламенти самостоятелно, без олигархични кръгове. И всички до един са експерти.

14:58: Пети говори Георги Захариев, който пък използва презентация, за да илюстрира казаното от него.

"Мислите ли, че българският футбол се развива в правилна посока? Говори се за плавен преход, но ако стане пожар, бавно ли ще излизате оттук? Къщата на българския футбол гори. Ще Ви покажа програмата на БФС при Боби Михайлов. за 20 години няма съседна държава, която да не се е класирала за голям форум.

Искате плавно да се класираме на световно през 2268-ма ли? Какво да се науча от по-опитните? По-скоро какво да не се прави. Тези с опита какво направиха? Нули.

Защо не сме се обединили? Не може да се обединяваме на тема схеми, взаимни интереси. Можем да се обединяваме по проекти и идеи. Мартин Петров подкрепи мен и брат ми в обучение на методисти. Стилиян - при посещение на наши деца в Англия, той се обади и за 3 минути уреди 2 мача с Астън Вила. Искате ли такъв човек да е с Вас и да помага на българския футбол?

Знам, че има хора, които се колебаят, и такива, които не харесват фаворитите. Ще им кажа: Моля, гласувайте! Ако прецените, че има нужда от хора като мен в българския футбол, може и мен да подкрепите!", каза агентът.

15:05 - предпоследен излезе да говори и Георги Иванов: "Днес заставам пред вас, обединени от общата идея - футбола. Вярвам в силата на действията, а аз съм посветил действията си на футбола. Аз вярвам, че те говорят повече от думите.

Промените са неизбежни и желателни, но трябва да направят постепенно. Да анализираме грешките и да ги ползваме като стъпала в бъдещето си. Грешките не са за осъждане, а за обсъждане. Фокусът е ДЮШ. Подходящи условия за развитието на млади таланти. Ще насърчаваме развитието, система на мониторинг на оценка и следене на талантите.

От ключово значение е всяко действие да бъде открито. Аз ще подам ръка на останалите кандидати, които могат да помогнат за развитието на българския футбол. Това обединение е ключ към успеха. Нека оставим настрана личните амбиции. Моят призив е да гласуваме не за думите, а за действията, за изграждането, не за рушенето", заяви Гонзо пред делегатите.

15:20 - Георги Градев бе последният, който се изказа преди началото на гласуването и определено впечатли със словото си, използвайки цитат от роман на Мигел де Сервантес.

"Ако гласувате за мен за президент или дори само за член на Изпълкома, ще получите в мое лице комбинация от опит и експертиза и винаги ще имате приятел, защитник и съмишленик. Телефонният ми номер не е тайна за никого, вратата ми винаги е отворена и това няма да се промени след този Конгрес. Имам огромно желание да работя за българския футбол безвъзмездно. Без значение каква роля ще ми отредите", каза още юристът (прочетете цялото му изказване в жълтата връзка в горния абзац).

15:25 - минути след това започна гласуването. По това време в лобито на хотела един от кандидатите за президент на БФС отсече: "Нито имам шанс да спечеля, нито съм тръгнал да печеля".

17:10 - Борислав Попов обяви, че се дават последни 5 минути за гласуване и подкани делегатите, които не са гласували, да го сторят.

17:15 -  Гласуването официално приключи! 469 са регистрираните делегати, 468 са гласували, тъй като на 1 делегат се е наложило да отиде в болница, след като му е прилошало. 468 е кворумът, а за победа на първи тур са нужни 235 гласа.

18:00 - Продължава обработката на резултатите от 4-те зони - София, Пловдив, Велико Търново и Варна, като последни останаха за преброяване от зона София.

18:10 - Все повече се появяват слухове, както и коментари от мястото на събитието, че Георги Иванов ще спечели битката още на първи тур, предаде репортер на Sportlive.bg на мястото на събитието.

18:27 - 469 регистрирани, 469 - 3, от които са недействителни. 235 за Гонзо, което е достатъчно да спечели още на първи тур.

18:30 - След продължително гласуване и не по-кратко преброяване на гласовете стана ясно, че дори няма да се стигне до балотаж, каквито бяха предварителните прогнози. Още на първи тур победител е Георги Иванов - Гонзо.

18:34: Гонзо предложи за Изпълком: Атанас Фурнаджиев, Николай Исов, Михаил Статев, Любомир Беновски, Николай Андреев, Мила Христова, Румян Вълков, Атанас Караиванов, Николай Лазаров, Даниел Панов, Калин Каменов, Пламен Манолов, Теодор Тодоров и един човек от екипа на Димитър Бербатов.

18:55 -  Един от известните привърженици на Левски - Любомир Костадинов, също бе част от Конгреса по избор на нов президент на БФС. Той е част от футзала на Левски София-Запад, като даде предложение за човек в Изпълкома на новоизбрания Георги Иванов - Гонзо.

19:15 - Ето всички предложения от страна на клубовете: Димитър Георгиев, Станислав Ангелов, Кирил Вангелов, Дончо Донев, Пенко Пенков, Стилиян Петров, Тодор Стойков, Георги Градев, Георги Захариев, Момчил Лазаров.

20:35 - чак сега Борислав Попов призова всички готови да отидат за преброяване в общата зала.

21:20 - Фурнаджиев обяви резултатите за Изпълкома:

388 регистрирани делегати, 266 гласували, 5 недействителни бюлетини, действителни - 261. Мнозинство за избор - 131. Подадени гласове за отделните кандидати (първите 14 са избрани и попадат в Изпълкома):

Николай Лазаров - 259;

Проф. Николай Изов - 251;

Атанас Фурнаджиев - 245;

Михаил Статев - 241;

Николай Андреев - 241;

Даниел Панов - 241;

Любомир Пейновски - 240;

Мила Христова - 239;

Атанас Караиванов - 238;

Румен Вълков - 235;

Калин Каменов - 225;

Пламен Манолов - 219;

Теодор Тодоров - 218;

Димитър Георгиев - 202;

 

Станислав Ангелов - 67;

Дончо Донев - 55;

Кирил Вангелов - 44;

Георги Градев - 37;

Георги Захариев - 36;

Пенко Пенков - 28;

Тодор Стайков - 22.

Събитията около конгреса

7:30 Начало на регистрацията на делегатите. Малко преди 8:00 ч. в "Маринела" пристигна изпълнителният дирекор на БФС Борислав Попов. 

8:20 Пристигна и първият кандидат за шеф на БФС - Петьо Костадинов. Ето какво каза той пред журналистите.

8:20 Започнаха да пристигат и представители на клубовете. Сред първите бяха Петър Занев (Пирин) и Станислав Ангелов.

08:55 Водещите членове в екипа на Димитър Бербатов - Мартин Петров и Стилиян Петров, също се появиха на събитието.

9:15 Само две думи излязоха от устата на Наско Сираков преди Конгреса на БФС, след като го попитаха "За кого ще гласувате?" (последвайте синия линк, за да прочетете отговора му).

9:20 Ботев (Пд) обяви за кого ще гласува на конгреса.

9:20 И Михаил Касабов пристигна на конгреса. Няколко минути по-късно се появи и Димитър Бербатов.

9:35 Филип Филипов представлява ЦСКА на конгреса, той не скри кого ще подкрепи клубът. 

9:50 Венци Стефанов потвърди за кого ще отиде гласът на Славия и обясни защо! (подробности в бялата връзка)

9:53 И Георги Иванов-Гонзо пристигна в хотел "Маринела" и обяви: "уверен съм, че ще спечеля".

9:59 Стилиян Петров обясни за снимката с Бойко Борисов и заяви: Който иска нещо различно, ще ни подкрепи!

10:09 "Всичко има начало, има и край" - коментарът на Димитър Бербатов преди старта на Конгреса!

10:28 Георги Иванов - Гонзо пък заяви, че е уверен, че ще спечели изборите

10:30 Журналистите бяха помолени да напуснат залата - случващото на Конгреса вече може да се следи само в YouTube (видеото е най-отгоре в статията).

10:33 Конгресът започна с минута мълчание в памет на починалия патриарх Неофит, а след това прозвуча и химнът на България!

10:59 Президентът в оставка - Борислав Михайлов, дръпна дълго слово, в което заяви, че е свикнал на разочарования и предателства... (прочетете всяка негова дума в жълтата връзка).

11:00 Кандидатът за БФС - Георги Захариев, говори за шансовете си и каза притеснителни неща.

11:15 - От УЕФА и ФИФА имат специални представители на Конгреса, като и двамата се изказаха повече от ласкаво към Борислав Михайлов.

11:22 -  Кандидатът за президент на БФС Георги Градев пък изрази мнение, че двама от опонентите му са се обединили.

11:28 - Борислав Михайлов предложи неговата оставка да се гласува явно, а не тайно, за да няма забавяне в процедурата.

12:28 - Точка №1 от дневния ред - "Отчет за изпълнението на Програма на БФС за развитието на футбола за 2022 и 2023 година" бе приета - с 222 гласа "ЗА", 0 "ПРОТИВ" и 0 "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ".

12:33 - Точка №2 от дневния ред - "Финансов отчет за 2022 и 2023 година", също бе приета - с 283 "ЗА", 0 "ПРОТИВ" и 0 "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ".

12:35 - Точка №3 от дневния ред - "Разглеждане на жалби до Общото събрание", отпадна, защото не са постъпили такива!

12:42 - Оставката на Борислав Михайлов, която бе под №4 от дневния ред, бе гласувана и приета с ОГРОМНО мнозинство (последвайте жълтата връзка, за да видите разпределението на гласовете).

12:46 - Точка №5 - "Освобождаване на членовете на Изпълнителния комитет на БФС", бе приета с 318 гласа "ЗА", 2 "ПРОТИВ" и 0 "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ".

12:47 - Делегатите излязоха в обедна почивка до 14:00 часа. След това ще се пристъпи към най-важната точка №6 - "Избор на Президент на БФС".

13:02 - От екипа на Димитър Бербатов обявиха, че са изненадани от странното решение да изчакват извън залата и да са във фоайето, докато бъде приета оставката на Борислав Михайлов. Заедно с медиите. Последва почивка до 14:00 часа.

Конгрес на БФС - избори за нов президент

За щастие ще има излъчване на Конгреса и той няма да бъде "на тъмно". Предаването започва в 10:20 часа - следете Конгреса на БФС НА ЖИВО в SportLive.bg.

Всички кандидати, изредени по азбучен ред, са: Георги Александров Иванов (Гонзо), Георги Бориславов Захариев, Георги Петров Градев, Димитър Иванов Бербатов, Манол Александров Иванов, Михаил Тодоров Касабов и Петьо Борисов Костадинов.

В дните преди Конгреса повечето от тях посочиха и Изпълнителния комитет, на който ще заложат, ако спечелят. Това обаче не стори Гонзо, който посочи единствено Румян Вълков като член на потенциалния му Изпълком.

Организаторите на кървавия протест срещу БФС пред ноември излязоха с много съобщение в седмиците преди Конгреса. От една страна призоваваха клубовете за разумно гласуване и промяна, а от друга изсипаха и заплахи, че ако статуквото се запази, ще има още протести и мерки (в деня преди Конгреса дори обявиха, че "мач на националния отбор няма да започне или завърши, докато промяната не се случи").

Не се очакват сблъсъци между полицията и фенове по време на самия Конгрес, но от СДВР са взели мерки. Има водно оръдие в готовност, 4 етапа на проверки, а феновете ще могат да се съберат от другата страна на булевард "Джеймс Баучер" - в градинката на "Св. Кръст Господен". За охраната на Конгреса отговаря БФС, като родната централа е наела 3 охранителни фирми.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички