"Не можех да си обуя чорапите": Какво се обърка за Григор Димитров на Australian Open 2021?


"Не можех да си обуя чорапите": Какво се обърка за Григор Димитров на Australian Open 2021?
Снимка: Getty Images / колаж на SportLive

5364 0

Остава само седмица до първия турнир от Големия шлем през 2022 година - Откритото първенство на Австралия, където участие ще вземе и най-добрият тенисист на България Григор Димитров. Бившият №3 в света се завръща в Мелбърн със смесени чувства, след като през миналата година направи истински фурор, който приключи със злополучен край.

Още в първия си мач в Мелбърн през миналата година Григор трябваше да се изправи срещу шампион от Големия шлем - Марин Чилич, който е печелил US Open през 2014-а. Гришо буквално помете хърватина в три сета, като единствено последната част се оказа по-завързана - победа след тайбрек. Победата даде увереността на Григор, че "мога пак да съм №3 в света".

В следващия кръг Димитров записа нова експресна победа - този път над представителя на домакините Алекс Болт, който в първия сет се добра до тайбрек, но в следващите две части взе само три гейма. За Гришо последва сблъсък срещу 16-ия в света Пабло Кареньо Буста, който след "геврек" в първия сет (6:0) и загубен гейм във втората част реши да се откаже, възпрепятстван и от контузия.

Когато Григор прегази световния №3 в тениса

Със свежи сили Гришо влезе в 1/8-финалите на турнира, където негов съперник бе световният №3 Доминик Тийм, който само преди няколко седмици е спечелил първата си титла от Големия шлем - US Open. Това обаче нямаше никакво значение за вдъхновения Григор Димитров, който прегази Доминик Тийм в три сета и с "геврек" в последната част.

След мача Григор скромно заяви, че "понякога има такива мачове, в които всичко ти се получава". Доминик Тийм пък бе възхитен от играта на Гришо и дори сподели, че "много ми се иска Григор Димитров да спечели Australian Open". Тенис експертът и анализатор на Eurosport Матс Виландер пък заяви след този мач, че не би се учудил Григор да спечели турнира.

Да стигнеш 1/4-финал на Голям шлем без загубен сет

Без загубен сет Григор Димитров влезе в 1/4-финалите, където на пътя му се оказа сензацията на годината - дебютантът Аслан Карацев. За съжаление, австралийската приказка за Григор приключи тъкмо на тази фаза от турнира - въпреки силната му игра и желанието му да стигне до финала. Причина се оказа коварна контузия, която на практика спря Григор срещу Карацев.

Гришо успя да спечели първия сет срещу дебютанта, но след това видимо не се чувстваше добре на корта. Голяма чест направи на Григор това, че доигра срещата, а не се отказа, за да отпадне от турнира с високо вдигната глава. След мача Григор Димитров разкри, че дори не е можел да си обуе чорапите.

"Не можех да си обуя чорапите"

"При всяко движение на корта усещах сякаш ме удряше ток", каза разочарованият Григор след отпадането си. Световният номер 1 Новак Джокович, който по-късно спечели турнира за рекорден девети път, заяви, че Гришо е играл по-добре от Карацев, но след това е дошла контузията му. Джокович посочи и защо Григор Димитров се контузва толкова често.

Може ли Григор Димитров да спечели Australian Open?

Въпреки отпадането Григор Димитров извади позитиви от представянето си в Австралия. Българинът показа страхотна игра до 1/4-финалите, мачкаше наред и ако не беше контузията, бе напълно способен да стигне до големия финал, а защо не и да го спечели.

Година по-късно Гришо трябва да се върне към тези позитиви, за да се зареди с енергия и мотивация за тазгодишното издание на Australian Open. Григор доказа, че може да победи всеки - стига играта му да върви и да няма здравословни проблеми. Дали най-после Григор Димитров ще докара нещата докрай на турнир от Големия шлем, предстои да разберем в следващите седмици.

Дамски обувки

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички