Край на сушата! Левски триумфира с Купата след доминация над ЦСКА


Край на сушата! Левски триумфира с Купата след доминация над ЦСКА
Снимка: Vladimir Stoyanov / LAP.bg

40206 0

Дългогодишната серия на Левски без трофей остана в историята! "Сините" сложиха край на 13-годишната пауза, след като във финала за Купата срещу ЦСКА надделяха над големия си съперник с 1:0, за да триумфират със златните медали в надпреварата за пръв път от 2007 година насам. 

Единственото попадение в мача бе дело на Илиян Стефанов, който след жестока грешка на отбраната на ЦСКА и щастлив рикошет се разписа в 57' и донесе безценната победа за вече 26-кратния носител на националната купа. 

Левски напълно обезвреди ЦСКА в двубоя на стадион "Васил Левски" и се възползва максимално добре от изцяло дефанзивните схема и изпълнители, на които Алън ПАрдю заложи в решаващата среща. 

За последно "сините" взеха трофей през 2009 година, когато с Емил Велев отборът стана шампион. Оттам нататък клубът загуби 3 финала за Купата, както и веднъж злощастно изпуснаха титлата в последния кръг на шампионата (2013). 

За последно Купата бе в ръцете на Левски през 2007 година, когато отново треньор беше Станимир Стоилов. 

Определено много критики ще отнесе Алън Пардю след мача, тъй като пусна халфова линия, изградена изцяло от дефанзивни играчи. ЦСКА не създаде нито едно добро положение за гол за 90 минути, въпреки че получи страхотна подкрепа от трибуните! 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Драма, нерви и най-доброто от ЦСКА - Левски в СНИМКИ

ВИЖТЕ ОЩЕБитката ЦСКА - Левски на трибуните - вижте хореографиите и на двата отбора!

РАЗВОЙ НА ЦСКА - ЛЕВСКИ ВЪВ ФИНАЛА 

Левски изпълни първи начален удар в мача и получи правото да организира първо нападение, завършило със засада на Уелтън. 

В първите 15 минути ясно се очертаха стратегиите на двата отбора. "Червените" се подредиха идеално в дефанзивен план и търсеха начини да пробиват по крилата чрез Кери и Йомов. "Сините" пък търсеха повече разиграването и в началото пренебрегнаха фланговете за повече акции през центъра. 

ВИЖТЕ ОЩЕДрама, нерви и най-доброто от ЦСКА - Левски в СНИМКИ

До първо по-сериозно напрежение се стигна в 19', когато Бари се измъкна зад Томас Лам и защитникът го препъна пред пеналтерията (жълт картон). В 20' пък се стигна до най-доброто положение за "сините", когато Ван дер Каап, случайно или не, успя да изведе на отлична позиция Стефанов, но халфът не успя да стреля, а след това беше обезвреден от защитата на ЦСКА. 

ВИЖТЕ ОЩЕБитката ЦСКА - Левски на трибуните - вижте хореографиите и на двата отбора!

Две минути по-късно отново Стефанов създаде суматоха в наказателното поле на съперника и търсеше добра позиция за стрелба, но в последния момент топката му бе отнета. При последвалата контраатака Цунами спря акцията непозволено и получи първия жълт картон за "сините". Кери опита да стреля от прекия свободен удар, но прати топката в аут. 

В 32' Левски успя да пробие през центъра чрез Филип Кръстев, който се опита да изведе Цунами сам срещу вратаря, но притичалият Йомов успя да избие току пред краката на бразилеца - ключова намеса на крилото. 

ВИЖТЕ ОЩЕДрама, нерви и най-доброто от ЦСКА - Левски в СНИМКИ

5 минути по-късно Левски разви най-доброто си нападение. То премина от центъра към дясното крило, където Михайлович успя да пусне остър пас в пеналтерията. След рикошет топката се озова у Бари, който от чиста позиция се поколеба какво да прави, реши да пуска за Уелтън, а топката мина покрай бразилеца и в ръцете на Бусато. 

ВИЖТЕ ОЩЕБитката ЦСКА - Левски на трибуните - вижте хореографиите и на двата отбора!

В края на полувремето Ван дер Каап стреля с глава след центриране от корнер, но ударът бе лек и право в ръцете на Бусато - край на първите 45 минути! 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна с брилянтна хореография от феновете на ЦСКА в сектор "Г", последвана от отлично изпълнение и на феновете на Левски. В 51' пък и от двата сектора започнаха да хвърлят много димки и фойерверки, нажежавайки атмосферата на стадиона! 

В 53' Левски организира фантастична атака по лявото крило, където Миланов проби и намери Билал Бари в наказателното поле, но нападателят отново разочарова с отиграването си. 

ВИЖТЕ ОЩЕДрама, нерви и най-доброто от ЦСКА - Левски в СНИМКИ

В 55' Томас Лам допусна фатална грешка и подари топката на Улетън дълбоко в половината на ЦСКА. Той успя да поправи грешката си, като изби топката от краката на бразилеца, но тя се озова у Кръстев. Той отклони за Стефанов на дъгата на наказателното поле, който веднага стреля, топката рикошира в крака на Кох и влетя в мрежата на Бусато - 0:1 за "сините"! 

"Червените" изпаднаха в абсолютен нокдаун, като не успяха изобщо да реагират. В игра влязоха Варела и Гарсес, но и те не промениха с нищо облика на ЦСКА. Вместо армейците да атакуват, то Левски заради атака след атака, като на няколко пъти Уелтон внесе сериозен смут в наказателното поле на съперника. 

ВИЖТЕ ОЩЕДрама, нерви и най-доброто от ЦСКА - Левски в СНИМКИ

В 82' Цунами можеше да реши всичко в срещата със страховит шут от 20-ина метра, но Бусато се намеси фантастично и изби в корнер. 3 минути по-късно и Драган Михайлович пропусна да реши всичко, след като беше изведен на страхотна позиция в наказателното поле, но отново Бусато беше последната преграда пред гола! 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

ЦСКА: Густаво Бусато, Иван Турицов, Томас Лам, Мено Кох, Брадли Мазику, Тибо Вион, Карло Мухар, Жеферсон, Георги Йомов, Греъм Кери, , Жорди Кайседо

Треньор: Алън Пардю

Левски: Пламен Андреев, Сонко Сундберг, Килиан Ван дер Каап, Хосе Кордоба, Драган Михайлович, Филип Кръстев, Георги Миланов, Цунами, Илиян Стефанов, Уелтон, Билал Бари

Треньор: Станимир Стоилов

 

Интересни новини преди финала ЦСКА - Левски

Всичко интересно около битката между двата отбора, новини, интервюта, анализи и самият финал ЦСКА - Левски НА ЖИВО в Sportlive.bg следете при нас! 

Ето няколко интересни материала, които ще са ви интересни преди битката между "червени" и "сини": 

Преди финала ЦСКА - Левски 

ЦСКА е действащият носител на трофея за Купата на България, като "червените" имат шанса да станат 4-ият отбор, който защитава златните си медали през това хилядолетие. Досега това са правили Левски, Локомотив Пловдив и Литекс. 

Пътят на "червените" определено беше трънлив, като в полуфиналите ЦСКА едва не изгуби спечелен сблъсък. След победа с 2:0 на стадиона на Славия "армейците" се виждаха на финал, само за да се стигне до 0:2 на "Българска армия" и изпълнение на дузпи, по време на които Димитър Евтимов се превърна в герой за своите

Левски, от своя страна, в последните години загуби злощастно три финала (срещу Берое, Черно море и Славия) и ще се опита да се реваншира на своите фенове. Отборът имаше лек път до полуфиналите, където срещна Лудогорец. Шампионите обаче бяха напълно обезвредени от "сините" и бяха подчинени в двата мача. 

В преките двубои в последните години ЦСКА има сериозно предимство, но когато става въпрос за Купата, своеобразният статистически превес е в полза на Левски. "Сините" имат 29 победи срещу едва 13 за днешния си съперник, докато "червените" са с 13 успеха. В същото време Левски е 25 пъти носител на трофея, докато ЦСКА - 21. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички