Сашо Станков пред Sportlive.bg: Мирише ми на дузпи на финала! Поне веднъж месечно сънувам кървавия гол на Гонзо


Сашо Станков пред Sportlive.bg: Мирише ми на дузпи на финала! Поне веднъж месечно сънувам кървавия гол на Гонзо
Снимка: Ilian Telkedzhiev LAP.bg

4034 0

Дългоочакваното зрелище между ЦСКА и Левски чука на вратата. Двата гранда ще се изправят един срещу друг във Вечно дерби в спор за Купата на България за първи път от 17 години насам. Битката между „червени“ и „сини“ е неделя на Националния стадион „Васил Левски“, а еуфорията отдавна е обзела феновете и на двата отбора.

Sportlive.bg потърси по този повод за интервю Александър Станков, чийто род е неразривно свързан с ЦСКА. Баща му Борис Станков е дългогодишен футболист, треньор, директор и на два пъти президент на „червения клуб“. Самият Сашо Станков има 3 престоя като наставник на автентичното ЦСКА – между 2000 и 2004 г. При първия от тях е на крачка от спечелване на титлата, а причината за неуспеха се оказва кървавия гол на Георги Иванов – Гонзо във вечното дерби, проведено на 13 май 2000 година.

Ето какво заяви Станков пред медията ни:

- Г-н Станков, предстои Вечно дерби за трофей. Какво очаквате от първия финал за Купата на България между ЦСКА и Левски след 17 години?

- Моите очаквания са да стане добър мач, защото има и голяма еуфория. Вероятно ще стане напрегнат двубой. Надявам се ЦСКА да победи.

- Според Вас има ли отбор, който ще влезе в мача в ролята на фаворит, макар че в тези дербита обикновено това не играе голяма роля?

- Общо взето Левски е в еуфория обаче в тези дербита винаги сме били свидетели, че невинаги отборът, който е в подем побеждава. Така че мисля, че ще е много интересен двубой, а фактът, че някой от отборите се представя по-добре и има еуфория от негова страна и за феновете смятам, че не играе чак толкова съществена роля.

Аз мисля, че срещата ще е много напрегната и няма да е никак лесно нито за единия отбор, нито за другия да реши мача дори и в редовното време.

- Каква ще бъде ролята на треньорите?

-Огромна! Както винаги е било с ролята на треньора. Важно е от психологическа гледна точка да са подготвени добре отборите, тъй като именно това играе най-решаваща роля в тези дербита.

- Може ли изобщо да се твърди, че Станимир Стоилов има известно предимство пред Алън Пардю, тъй като той е начело на ЦСКА от няколко мача, макар че от доста време е на „Армията“ в ролята на консултант и вероятно е наясно в някаква степен с родната футболна действителност?

- Не бих казал, защото Алън Пардю е от доста време в клуба. Да, Мъри наистина познава и отбора си, и направи и селекцията си, но въпреки всичко мисля, че и в този показател нещата са изравнени.

- Според Вас Пардю показа ли вече някакви наченки на своя стил или още е твърде рано?

-  Твърде е рано да говорим за това, но той самият той го каза, че има много добри взаимоотношения с футболистите, което за мен е много важен момент.

- Превъзхожда ли единият отбор другия в чисто спортно-техническо отношение и разполага ли с играчи, които са в състояние да направят разликата?

- Отборът на Левски е по-млад, въпреки че има много амбиция във футболистите на „сините“. От своя страна пък ЦСКА разполага с доста опитни играчи, което също в такива дербита е много важно. Така че опит и амбиция според мен е една отлична предпоставка за един добър мач.

- Каква е прогнозата Ви?

- Не се нагърбвам да давам прогнози, но мисля, че резултатът ще е без някаква огромна разлика между двата отбора. Нещо ми се въртят в главата продължения и дузпи, но се надявам, че ЦСКА ще триумфира с Купата.

- Левски загуби последните си 3 финала в турнира след продължения и дузпи, на два пъти след рулетката на ударите от бялата точка. Ако пак се стигне до подобно развитие на мача…

- Мисля, че ЦСКА има предимство при продължения и дузпи.

- Защо според Вас ЦСКА се срина през пролетта и отново пропиля реални шансове да пробва да сложи край на хегемонията на Лудогорец?

- Тази тема изобщо не е кратка за коментар, но общо взето един и същи сценарий се повтаря от доста години насам. Има си своите причини за това. Надявам се през следващата година да се подредят много неща в ЦСКА и мисля, че спечелването на трофея за Купата на България ще е една добра основа, за да се гради отбора за бъдещето, особено ако има и нов стадион.

- Изграждането на новия стадион ли изглежда, че ще е основният приоритет пред клуба в момента?

- За мен това е един от най-основните приоритети. Естествено, че е много важно да се спечели и Купата, но това е моментна еуфория. За мен основната цел е да се изгради нов стадион, ако говорим за бъдещето.

- Какво все пак е основното, което не позволява на ЦСКА да спре Лудогорец и отново да стане шампион, като изключим, че само разградчани дават огромни суми за входящи трансфери?

- Смятам, че е нужно цялостно преструктуриране на клуба, което мисля, че трябва да се случи през следващата година. И за в бъдеще цялостно преструктуриране на всички нива в нашия клуб.

- Като треньор на ЦСКА не сте имал подобен сблъсък срещу Левски за Купата, но бяхте начело на отбора в мача с кървавия гол на Гонзо…

- Спомням си го отлично този мач. Ако бяхме победили, щяхме да станем шампиони. Левски бяха с 2 точки пред нас, а ние щяхме да компенсираме разликата при успех и смятам, че щяхме да завоюваме титлата.

- Съжалявате ли още за случилото се на 13 май 2000 година?

-  Този мач го сънувам поне един път в месеца. За съжаление се случи така тогава, но стана страхотен мач.

- И за финал – какво се случва около спора Ви с Емил Костадинов относно голямата сума, която разкрихте, че Ви дължи?

- Аз съм казал вече каквото имам да казвам. Нямам коментар повече по тази тема. Каквото е имало съм го преживял, преживявам си го. Досега мълчах толкова години.

Още информация за финала ЦСКА - Левски може да откриете тук!

АВТОР: ВАРАДИН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички