Ексклузивно: Войнов за това къде се крие силата на Левски и защо Мъри не е "обикновен треньор"


Ексклузивно: Войнов за това къде се крие силата на Левски и защо Мъри не е "обикновен треньор"

4654 0

Зрелищният финал за Купата на България между ЦСКА и Левски вече чука на вратата. Вечното дерби в спора за трофея е в неделя. В двата лагера цари оживление и трепетно очакване на сблъсъка.

Sportlive.bg потърси легендарния офанзивен халф на Левски Войн Войнов за интервю преди финала. Той е един футболистите с основна заслуга за успехите на „сините“ през 70-те години на миналия век. Войнов печели по 3 пъти шампионската титла и Купата на България с Левски. Той е участвал във зрелищния финал между „сините“ и „червените“ през 1976 година, когато неговият тим триумфира с трофея, побеждавайки с 4:3 след продължения.

Ето какво заяви легендарният Войнов пред медията ни:

- Г-н Войнов, след 17-годишна пауза отново ще станем свидетели на Вечното дерби в спор за Купата на България. Какви са очакванията Ви за предстоящия финал между ЦСКА и Левски?

- Изключително важен мач и за двата отбора. Но все пак мисля, че за Левски ще бъде малко по-важен с оглед и на хубавото, което направиха досега. С тези изключително добри игри ме върнаха много години назад. Задължително трябва да се отчете, че най-голямата заслуга е на Мъри Стоилов.

Поради тази причина смятам, че за Левски този мач ще бъде наистина изключително важен и не подценявам ЦСКА в никакъв случай, защото знаем, че когато играят двата отбора, резултатът е непредвидим. Така беше и по наше време и след това.

Мисля, че в момента Левски се намират в много по-добра позиция – и като самочувствие, и като резултати. Надявам се да победим.

- По-добрата моментна форма на Левски ще окаже ли някакво влияние в самия мач, за който обикновено важат други закони?

- Ще има значение най-вече от психологическо естество, защото е много важно какво ти е в главата. А в тези на футболистите на Левски е, че трябва да победят и да продължат това изключително добро темпо, което наложиха на „Герена“ и извън него.

Надявам се, че и публиката ще бъде много по-въодушевена от тази на ЦСКА, защото и те също разполагат с добри футболисти, но последните им игри не бяха на нивото на ЦСКА, изключвайки 1-2 срещи. Така че психологическото състояние на Левски е по-добро. И в това отношение е в по-добра позиция.

- Левски обаче загуби последните си три финала за Купата от 2013 година насам. Ще се върнат ли „сините“ към триумф в турнира точно в спора за трофея срещу „червените“?

- Може да се каже, но още веднъж ще кажа, че в този мач не ми се иска традицията да бъде спазена и да не се знае кой ще победи. Мисля, че е по-нормално Левски да спечели, защото наистина отборът играе много добре в последните мачове, откакто начело е Мъри. Надявам се и този двубой да продължи в същото русло.

- Казахте, че моментната форма на Левски е по-добра. Чисто спортно-технически обаче кой от двата отбора превъзхожда другия?

- Ако наистина започнем да ги сравняваме футболистите, може да се каже, че сякаш тези на ЦСКА повече са играли, повече са видяли. Но предимството на Левски ще бъде в младостта, в изключително голямото желание.

Така че спортно-технически мисля, че няма това нещо да повлияе на крайния резултат, а най-вече на психологията. Пак ще се повторя, че е много важно какво ти е в главата.

ВАЖНО: Следете всички новини и финала ЦСКА - Левски НА ЖИВО в Sportlive.bg.

- Според Вас има ли футболист в Левски, който да направи разликата, а съответно и в ЦСКА?

- Не, не. Специално за този мач, а и в последните двубои Левски показа, че колективът е основното. Ако се върнем няколко мача назад, в Левски се виждаше как в дадена среща „Х“ играе много добре, а в следващата „У“ го допълва, да не казвам имена, защото е възможно да пропусна някого. Смятам, че колективът този път ще победи индивидуалните качества на другия отбор.

- В ЦСКА имаше треньорска рокада, начело на отбора в последните срещи е признат чуждестранен специалист. Смятате ли, че Алън Пардю е приспособен към родната футболна действителност и е готов за подобен сблъсък?

- Уважавам много Алън Пардю. Неслучайно преди 7-8 години той беше и треньор на годината в Англия. Това е изключително голямо постижение и признание. Мисля обаче, че той не може да промени кой знае какво на този етап в ЦСКА. Дай, Боже и да позная, че няма да се окаже той човекът, който може да наклони везните в полза на ЦСКА.

- Забелязва се разлика между двата клуба и във финансово отношение - в Левски е налице криза, докато в ЦСКА нещата са значително по-стабилни. Това даваше ли някакво отражение върху представянето на двата отбора до момента, особено на „сините“?

- На този етап не се отразява. В никакъв случай, защото мисля, че голямата финансова криза, която беше в Левски, отмина. Едно по едно задълженията отпадат.

Но на такъв мач бъдете сигурен, че не се мисли за финанси, пари и такива неща. Когато играят Левски и ЦСКА, поне при нас беше така, никога не сме играли за допълнителна премия. Предполагам, че и в неделя ще бъде така. Каквото и да се обещава, за мен няма да бъде решаващо.

- Каква е прогнозата Ви за финала?

- Искам и мисля, че Левски ще победи. Прогнозата ми е 2:1. Дай, Боже да стане. Но това е много трудно да се познае.

- Бихте ли се наел да посочите и евентуални голмайстори?

- Не, в никакъв случай, защото в Левски показаха, че и младите, които играят зад нападателите, а дори и дефанзивните футболисти бележат. Затова не бих се ангажирал.

- Левски загуби последните си два финала в турнира, в които носителят на трофея трябваше да се определи след изпълнение на дузпи. Ако сега отново се стигне до тази рулетка …

-  Това вече е психология. За мен няма спасена дузпа, а има изпуснати дузпи. Тук от съществено значение е психологическото състояние. Естествено и вратарите са важни. И аз не съм успявал да вкарам дузпа всеки път.

ВАЖНО: Следете всички новини и финала ЦСКА - Левски НА ЖИВО в Sportlive.bg.

- Вие сте печелил три пъти Купата на България с екипа на Левски. В един от случаите на финала побеждавате именно ЦСКА с 4:3 след продължения през далечната 1976 година. Какво си спомняте от този триумф, как празнувахте?

- Георги Цветков тогава отбеляза два гола. Голяма радост беше. Обикновено след мача ние се събирахме почти целия отбор в някое заведение, но я карахме по-скромно. Не беше пищно както е сега.

Но все пак и ние умеехме да се веселим. Във всички случаи обаче с нас бяха и съпругите ни и бяхме като едно семейство.

-Сега е време и вашите наследници в Левски да последват примера Ви и да спечелят на финала…

- Дай, Боже.

- В какво според Вас е силата на Левски?

- Силата на клуба е в това, че всеки си знае задълженията и носи отговорност.

- Каква промяна донесе Станимир Стоилов след завръщането си в клуба?

- Най-вече в организацията. Там почти не се говори за пари и подобни неща. Той залага на млади футболисти, които искат да се развиват. Парите идват след това.

Мъри и Наско Сираков са тандем още от предишните най-големи успехи, които постигнаха двамата. Разпределили са си много добре ролите и задачите в клуба. Всеки си знае за какво отговаря и носи отговорност. Мъри е отговорен човек и е поел цялата отговорност и така трябва да бъде.

В големите клубове е така. Затова са мениджъри там, а не са треньори. Те отговарят за всичко и носят отговорност.

- Как върви работата Ви в школата на Славия, която е сред най-добрите в България?

-  Занимавам се с най-малките, тъй като не искам да има и голямо напрежение. Тук е само радост, защото децата са най-чистите неща в нашия живот.

Това ми носи удовлетворение. Разполагам с време да ходя да гледам и други мачове – не само от Първа лига, но и от Втора, и от Трета. Каквото има в София, го наблюдавам.

ВАЖНО: Следете всички новини и финала ЦСКА - Левски НА ЖИВО в Sportlive.bg

Още информация за финала ЦСКА - Левски може да откриете тук!

АВТОР: ВАРАДИН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички