Ексклузивно в Sportlive.bg! Здравко от „Ритон“ с мощен залп срещу съдийството и Стефан Софиянски преди финала


Ексклузивно в Sportlive.bg! Здравко от „Ритон“ с мощен залп срещу съдийството и Стефан Софиянски преди финала
Снимка: cska.bg

4128 0

Зрелищният финал за Купата на България между ЦСКА и Левски чука на вратата. Еуфорията и в двата лагера е голяма. „Червени“ и „сини“ отново ще спорят в директен сблъсък за трофея след 17 годишна пауза.

Sportlive.bg потърси за интервю Здравко Желязков от дует „Ритон“. Емблематичният фен на ЦСКА говори за предстоящия финал, но засегна и болни, и проблематични теми за „червените“.

Ето какво заяви той пред медията ни:

- Г-н Желязков, в неделя ще станем свидетели на първия финал за Купата на България между ЦСКА и Левски от 17 години насам. Какви са очакванията Ви за Вечното дерби, което ще е спор за трофея?

- Аз съм цесекар и очаквам победа. Въпреки че с тази игра, се съмнявам малко, но се надявам да имаме късмет. Надявам се съдията Попов да не е като Поп Кръстьо и да е справедлив. Защото малко ми се вярва в българския футбол да има справедливост. Това е оксиморон. Така че се надявам на късмет.

- Късметът ли ще е основното, което може да донесе Купата на ЦСКА?

- Ами във всеки турнирен мач е така. В турнирните двубои и моментното състояние на отбора, и играта му не означават нищо. В тези мачове може и отбор от Втора лига да елиминира такъв от Ефбет Лига, защото се играе на предела на възможностите.

- Доколкото Ви разбрах, имате притеснения относно съдийството за предстоящия финал?

- Естествено, че имам притеснения. В последните тридесет и няколко години имам чувството, че съдиите ги обучават в някакъв специален курс „Да мразим ЦСКА повече и повече“. С всяка година като геометрична прогресия. Това ми е мнението. Най-ощетяваният отбор от съдиите в България е ЦСКА – къде от некомпетентност, къде от интерес.

Ще подчертая, че аз говоря като фен. Мисля, че Мъри Стоилов обвинява Гриша Ганчев, поне така четох в пресата.

- От ЦСКА реагираха като ужилени след назначението на Никола Попов. Сигурно имат причина?

- Разбира се, че има причина. Статистиката е налице за мачовете, които ни е свирил той. Дали ще е той или някой друг, пълно е с хора в съдийството, които ненавиждат ЦСКА.

- Все пак смятате ли, че някой от двата отбора влиза като фаворит в неделния сблъсък?

- Дано другият отбор да влиза като фаворит, защото обикновено в турнирни мачове този, който влиза като фаворит, нали имаше един лаф: „Замина като аслан, а се върна като …“, със самолет (Смее се). Общо взето е по-добре да не сме фаворит и да бием.

- Каква ще бъде ролята на треньорите и Алън Пардю, въпреки че той е признато име в световния футбол, дали е готов за подобна битка по нашите ширини?

- Мисля, че ЦСКА и при смяната на треньора, и преди това, а и при всички тези неща, които се случиха, единственото заради което другият отбор е фаворит, е лекото деморализиране на нашия отбор. Причината е случилото се напоследък.

Пардю какво може да направи? Той нито е водил подготовка, а когато един треньор е водил цялата подготовка на отбора, той може да направи. Иначе Алън Пардю тръгва като спасител, той е в тази роля в момента. От една страна пък е хубаво, защото няма да му тежи толкова, ако сбърка някъде, тъй като вътрешно за себе си ще има оправдание, но да се надяваме, че всичко ще бъде точно с футболистите, които разполагаме.

-Чисто спортно-технически смятате ли, че ЦСКА превъзхожда Левски и като футболисти и има ли такъв играч в състава, който може да направи разликата и сам да донесе победата?

- Всички наши футболисти да не ми се обиждат левскарите са много по-добри, но да не забравяне, че Левски е изключително добре подреден отбор и имат един треньор, който извади максимума и подреди правилно отбора, изваждайки максимума от всеки един играч.

Бих казал, че нашите футболисти са на по-високо ниво от тези на Левски, но преди Пардю просто нямаше кой да ги подреди. Общо взето „оркестър без диригент“. И най-прекрасният оркестър с най-великите музиканти, когато няма партитура и диригент свири фалшиво и всъщност изобщо нищо не свири.

Така беше и с нашия отбор – прекрасни индивидуалности, но недобре подредени. Нашите играчи са по-добри като индивидуалности, но тези на Левски са подредени така, че тактическата им и игровата им схема е такава, че от всеки се вади максимума, повтарям се отново. Последните 10-на мача играят просто страхотно.  Но това не значи, че няма да ги бием.

- Бихте ли се наел да дадете точна прогноза?

- Не, защото после ще се ядосвам, ако кажа, че ще победим с два гола, а ние бием с един. Лично аз няма да имам възможност и да гледам мача, тъй като съм ангажиран. Но ако победим, ще си го върна и ще го гледам на следващия ден. Ако не спечелим, няма да го гледам изобщо.

- Не ви ли се струва, че сякаш „сините“ излизат доста по-амбицирани в дербитата с ЦСКА, независимо от моментното им състояние, особено през вторите полувремена?

-Не знам как го правят. Пак е заслуга на треньора. Винаги така се случва, защото даже и чужденците, които играят там, не са си получавали заплатите от миналата година, но играят по такъв начин сякаш са израснали с емблемата на Левски. Чест им прави на ръководството на Левски, че успяват да го правят.

Трябва да уважаваме публиката на всеки отбор. Тази на Левски спаси отбора от Трета дивизия. И не само публиката, а и политиката на няколко правителства, а на първо място навремето имаше и един Стефан Софиянски, който подаряваше всичко, което не е негово, защото така е по-лесно. Стадиони подаряваше, какво ли не. Но това е минало, преживяхме го и както виждаме ЦСКА сега пак е преди Левски.

Не можеш да се бориш със съдбата си на калъфка. Това искам да кажа на господина, който им подари стадиона. Съдбата ти е да бъдеш калъфка! Край!

Защото държавата е мащеха за ЦСКА. И в БФС е така. До ден днешен ЦСКА плаща луди пари за наем, докато никой друг отбор не плаща такива пари за наем в България. Това е абсолютен геноцид.

Още информация за финала ЦСКА - Левски може да откриете тук!

АВТОР: ВАРАДИН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички