Корупция, хомофобия, робство, смърт: Тъмната страна на Световното първенство в Катар


Корупция, хомофобия, робство, смърт: Тъмната страна на Световното първенство в Катар
Снимка: Getty Images

4631 0

Световното първенство по футбол в Катар се превърна във вероятно най-противоречивия мондиал в близо вековната история на надпреварата. Причините за това са много, а те започват още от самото избиране на Катар за домакин - решение, което доведе след себе си един от най-големите корупционни скандали във ФИФА. Обвиненията в корупция и съмненията за подкупи и купен вот обаче са само началото на дълга серия от скандали, образували "Тъмната страна на Катар" - рубрика, в която SportLive събира всички полемики около Мондиал 2022.

Кои са тъмните страни на Катар?

В тази статия ще направим обзор на най-интересните, любопитни и противоречиви факти за Мондиал 2022 в Катар. А ето и темите, които попадат в нашата рубрика:

  • Мигранти, робство и смърт - Мондиалът, който струва човешки животи
  • Забранен алкохол и затвор за гейове: Катар ще "потъпче" шериата, за да има Мондиал 2022
  • Подкупи, корупция, купен вот: Как Катар си извоюва Мондиал 2022?
  • Тероризъм, съседска война и (не)държавата Израел: Катар между политиката и футбола
  • Футбол в пустинята: От 50°C до "зимен" Мондиал, сбутан в 29 дни
  • Катар - как да станеш домакин на световно, когато си никой във футбола
  • Как страна с десетократно по-малки размери от България прие Мондиал'22 и вложи над 200 млрд. в него?
  • Как ФИФА наказа руската агресия с конфискуване билета им за Катар
  • Какво е да си в локдаун, ама постоянно: правата на жените в Катар

Как Катар спечели домакинството на Мондиал 2022

На 2 декември 2010 година президентът на ФИФА Сеп Блатер обяви, че Катар печели домакинството на Мондиал 2022 - решение, което изненада мнозина. На повърхността веднага изплуваха съмнения за това, че от катарската делегация са си помогнали с купен вот. Тези съмнения започват да придобиват своите потвърждения в следващите години, когато серия от високопоставени длъжностни лица във ФИФА са уличени в корупция. Започват разследвания и щателни проверки около това как Катар е спечелила домакинството на мондиала. Кулминацията на корупционния скандал е през 2019-а, когато бившият шеф на УЕФА Мишел Платини е арестуван по обвинения за корупция около избора на Катар. Същите обвинения са отправени и към президента на ФИФА Сеп Блатер, който по-късно е оправдан.

Подкупи, корупция, купен вот: Как Катар си извоюва Мондиал 2022?

Когато си никой във футбола, но станеш домакин на световно първенство

Катар на практика е страна без никаква история във футбола - без традиции, без нито едно участие на световни финали. Това влиза в ярък контраст с разбиранията на ФИФА, че домакините на световните първенства трябва да са страни с традиции и история. Защо тогава Катар спечели най-мащабното футболно събитие? Със сигурност това знаят най-добре някои служители на ФИФА и хора от катарския футбол на високо ниво. Ние не знаем и може никога да не разберем. Но пък можем да гадаем, а догадки вървят от години...

Черен пиар и подкупи - формулата да получиш мондиал, без да си някой във футбола

Парите, които малката Катар инвестира в Мондиала

Скандалите на Световното през 2022-ра, разбира се, са главно свързани със страната домакин Катар, която има привилегия да бъда първата арабска държава, приела световни финали. Макар и малка по размери, Катар може да се похвали като една от държавите с най-силни икономики в света заради огромните си находища на петрол и природен газ. Тъкмо парите "печелят" ФИФА, дори и от организацията да не признават това в прав текст. А парите за Световното са в пъти повече от предишни години. Катар инвестира над 200 млрд. евро в Мондиал 2022, което е 60 пъти повече инвестиции от Световното в ЮАР през 2010-а.

Как страна с 10 пъти по-малка площ от България прие Мондиал 2022 и вложи над 200 млрд. в него

Робите, които платиха с живота си, за да го има Мондиал 2022

Друг огромен скандал около провеждането на Световното първенство в Катар - а навярно и най-голям по значимост - е свързан с потъпканите човешки и трудови права на работниците мигранти в страната. Системата "Кафала" в Катар е безмилостна - тя е определяна за "съвременното робство", при което работниците са държани без заплати, без право да напуснат страната или да сменят работата си, малтретирани са, техният труд бива експлоатиран по всякакви начини. Работниците мигранти, наети за Мондиала в Катар, живеят и работят при ужасяващи условия, а цифрите са показателни - 6500 смъртни случая за десетилетие.

Мигранти, робство и смърт: Мондиалът, който струва човешки животи

Съседският конфликт, който за малко не провали Мондиал 2022

Освен във футболно отношение, Катар трябва да се справя с проблеми и на политическо ниво, които са пряко свързани с провеждането на Мондиал 2022. Страната попада в съседска "война", след като Саудитска Арабия, наред с още куп държави от Персийския залив, прекъсват дипломатическите си отношения с Катар. Освен това те изпращат писмо до ФИФА с молба домакинството на Катар на Мондиал 2022 да бъде отнето. Друг проблем за Катар се явява позицията на страната спрямо Израел, която не е призната от емирството за държава. Израел обаче така и не се класира за Мондиал 2022, за да се види дали това щеше да се окаже проблем за Катар.

Тероризъм, съседска война и (не)държавата Израел: Катар между политиката и футбола

Защо Русия няма да участва на Мондиал 2022 в Катар?

И ако участието на Израел на Мондиал 2022 бе поставено под въпрос от Катар, то едно друго участие бе отнето от ФИФА. Русия, домакинът на Мондиал 2018, остана без представителен отбор на Световното в Катар. Причината е ясна на всички: руската война в Украйна, за която руският спорт понесе и продължава да понася множество санкции. ФИФА нямаше друг избор, освен да отнеме правото на Русия да се бори за класиране на Мондиал 2022.

Когато ФИФА наказа руската агресия с конфискуване билета им за Катар

Хомофобията в Катар, която "разклати" Мондиал 2022

Катар е страна, която се ръководи от правилата и нормите на шериата. Държавата е с предимно мюсюлманско население, а правителството не толерира хора с различна сексуална ориентация. Това обаче е проблем както за ФИФА, така и за целия демократичен свят, където няма място за дискриминация. В Катар обаче заявиха, че по време на Мондиал 2022 няма да има проблеми за посетители на страната с различна сексуална ориентация. Шериатът също така не позволява и консумацията на алкохол, която е забранена на публични места. Катар направи компромис и с това, като разреши употребата на алкохол за Световното първенство. 

Забранен алкохол и затвор за гейове: Катар ще "потъпче" шериата, за да има Мондиал 2022

Как Катар се отнася към женския пол?

Една от основните критики към Катар в ролята му на домакин на Мондиал 2022 бяха правата на жените там. Проучване на Sportlive.bg установи обаче, че ситуацията не е най-лошата възможна. Нещо повече - за страните от Персийския залив дори е оптимална. Поне на думи. Конституцията дори предвижда равенство между мъжете и жените. В страната обаче все още нежният пол е под опеката на силния такъв, а някои катарки бягат зад граница в търсене на повече независимост. Катарката може да има достъп до разкошен живот, но не може да излезе на улицата с къси панталони. А могат ли жените в Катар да сключват брак по свое желание и да работят свободно - четете в линка към статията!

Катарките (не) са за завиждане, или какво е да си в локдаун, ама постоянно

Защо Мондиал през зимата?

Катар записа името си в историята и като първата страна, която приема световно първенство през зимата. Причината - адската жега в страната през лятото, когато температурите достигат 50°C. Любопитното е, че първоначално ФИФА не бе помислила за това и на по-късен етап осъзна, че няма друг избор, освен да премести първенството извън летните месеци. Това доведе до страшен хаос в програмите на всички клубни първенства и турнири, а също така и до сбутването на Мондиала в рекордните едва 29 дни.

Футбол в пустинята: От 50°C до "зимен" Мондиал, сбутан в 29 дни

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички