Мигранти, робство и смърт - на каква "цена" се провежда Мондиалът в Катар?


Мигранти, робство и смърт - на каква "цена" се провежда Мондиалът в Катар?
Снимка: Getty Images / колаж на SportLive

2268 0

Когато на 2 декември 2010 г. в Цюрих Изпълнителният комитет на ФИФА избира Катар за домакин на Световното първенство по футбол през 2022-ра, надали много хора, включително във ФИФА, са си давали реална сметка какви заплахи крие подобен избор. Споровете и въпросите около избора на Катар отекват дълго във времето: как страна, която няма никакви традиции във футбола (никога не е участвала на световно първенство), ще организира най-големия футболен форум? Как толкова малка държава (най-малката страна домакин на световно първенство) ще се справи с толкова мащабен турнир?

Космическата сума, която Катар похарчи за Мондиал 2022

Отговорите не закъсняват: с пари. С много пари. Защото Катар организира най-скъпото световно първенство по футбол в историята - над 60 пъти по-скъпо от това в Южна Африка през 2010-а. Инвестициите за създаване на инфраструктура за Световното са от порядъка на 220 милиарда долара, а те са такива, защото Катар започва от нулата: трябва да построи всички стадиони от основи и всичко това, забележете, за по-малко от 12 години от избора им за домакин. А за да се осъществи подобен проект за толкова кратко време, е необходима или магическа пръчка, или авторитарен подход, който ще разгневи редица правозащитни организации по света...

Потъпканите трудови и човешки права в Катар

Катар не изневерява на стила си и залага на "твърдата ръка": привлича в страната куп работници, наети да изграждат инфраструктурата за Мондиала. Условията на работа и потъпканите трудови права обаче скандализират не една и две организации. Неправителствената организация Human Rights Watch следи изкъсо всяко действие на Катар и алармира, че работниците на практика са превърнати в мигранти, които са системно малтретирани. Те са "вързани" към обектите в Катар и нямат право да сменят работата си и дори да напуснат страната без разрешението на "спонсорите" си, които им задържат паспортите.

Системен тормоз, експлоатация и отнети паспорти

Друга голяма правозащитна организация, която съобщава за сериозни нарушения на човешките права в Катар, е Amnesty International. През 2013-а от организацията информират обществото за "сериозна експлоатация" на работниците, които са принудени да подписват фалшиви декларации, че са получили заплатите си, за да могат да си върнат паспортите (дори и да не са получили пълните си възнаграждения). В Катар признават, че условията на труд не са перфектни, но се стремят да ги подобрят към благосъстояние на работниците, но това не може да стане "за една нощ".

Живот без пари и в порутени трудови лагери

Британското авторитетно издание The Guardian писа още преди девет години, че редица работници са принудени да останат да работят допълнително, тъй като са им отказани обещаните заплати, а освен това са им отнети необходимите разрешителни за работа, с които на практика се превръщат в нелегални мигранти. В общественото пространство се появява и видео, на което се вижда как работниците в Катар живеят в порутени трудови лагери при крайно нехигиенични условия за живот.

"Kafala": Съвременното робство в Катар

Системата, под която Катар експлоатира работниците, се нарича "Kafala" (от арабски - "спонсорска система"). Чрез нея се наблюдават и контролират мигранти, които работят основно като строители. Тази система е определяна като "съвременното робство". Катар все пак показва желание за промяна и през 2014-а обявява планове да премахне системата "Кафала", но до реализирането на тези планове изминават още две години. Дори и с премахването на тази система работодателите в Катар продължават да имат значителна власт над работниците.

Насилие и заплахи за дръзналите да "мрънкат" за заплати

През 2015-а четирима журналисти на Би Би Си посещават Катар като гости на правителството, но когато се опитват да направят репортаж за условията на труд на работниците, те са арестувани и държани два дни зад решетките. Година по-късно Amnesty International отново обвини Катар, че принуждава служителите да живеят при лоши условия и им задържа техните заплати и паспорти. Правозащитната организация отправи критики и към ФИФА, че не предприема никакви действия срещу нарушенията на човешките права. Мигранти, които работят в Катар, разказват пред Amnesty, че са подложени ежедневно на словесно насилие и заплахи, след като са си позволили да се оплачат, че не са получавали заплати от няколко месеца.

Скандално ниските заплати на работниците в Катар

През 2017-а Катар подписва споразумение за подобряване на положението на повече от два милиона работници мигранти в страната, като се предвиждат съществени реформи в трудовата система, включително и прекратяване на системата "Кафала". С това споразумение работниците вече нямат нужда от разрешението на работодателя си, за да напуснат страната или да сменят работата си. Всичко това обаче остава само на думи, тъй като две години по-късно Amnesty алармира, че Катар не спазва обещаните трудови реформи, а ФИФА потвърди този факт. Разследване на британския вестник Daily Mirror установява, че на голяма част от работниците се плащат нищожните 750 катарски риала на месец, което се равнява на 190 паунда.

Погубените човешки животи за Мондиал 2022

В началото на 2021 г. се разгаря и един от най-големите скандали около Световното в Катар, след като The Guardian оповестява разследващ доклад, в който е изчислен броят на загиналите работнически мигранти откакто Катар получава правото да проведе Мондиала. Смъртните случаи са 6500, като те не могат да бъдат изцяло отнесени към работните дейности на за Световното първенство, но много значителна част от тях са били в страната само защото Катар спечели правото да бъде домакин на футболния форум.

Огромният брой смъртни случаи разгневи света

Сензационните данни за огромния брой смъртни случаи води до реакции в цял свят, като много водещи компании отказват да работят с Катар за Световното първенство заради нарушаването на човешките права в страната. Amnesty критикува Катар и заради това, че дори не разследва смъртта на работниците. Конгресът на ФИФА през март 2022-ра също се превръща в арена на атаки към избора на Катар за домакин на Световното първенство - тогава от Норвежката футболна федерация разкритикуваха ФИФА, че не са обърнали внимание на човеките права, равенството и демокрацията, които са под всякаква критика.

Протестираш за заплати? Арест!

В навечерието на Мондиала, през август 2022-ра, катарските власти арестуваха и депортираха над 60 работнически мигранти, протестирали срещу неизплащане на заплатите от техния работодател в продължение на седем месеца. От Amnesty International пък настояват ФИФА да компенсира работниците в Катар за нарушените им човешки права, но Джани Инфантино запазва оглушително мълчание. Самото ръководство на ФИФА с времето съзнава, че е било неправилен ход да даде домакинството на Катар. Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер призна за "грешка" решението на футболната централа да даде на Катар домакинството на Мондиал 2022 - решение, което бе взето тъкмо под ръководството на Блатер.

Високата "цена", на която се провежда Мондиалът в Катар

Провеждането на световно първенство в страна като Катар струва твърде скъпо, а високата цена я плаща целият свят. И тук не става въпрос за рекордните 220 млрд. долара, инвестирани от катарската страна в създаването на изцяло нова инфраструктура за Мондиала. "Цената" се изразява в човешки животи - 6500 починали работници в рамките на десетилетие. Брутално потъпканите човешки и трудови права са неща, които не бива да се допускат в 21-ви век - особено заради провеждането на футболен турнир, било то и световно първенство. Остава надеждата, че широкият медиен отзвук около Мондиал 2022 ще накара Катар да остави в миналото модерното робство, експлоатацията, малтретирането. Защото няма нищо по-важно от свободата - основно човешко право, потъпквано с години от една страна, живееща в миналото.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички