Откъде малкият Катар извади пари, за да направи 60 пъти по-скъп мондиал от ЮАР?


Откъде малкият Катар извади пари, за да направи 60 пъти по-скъп мондиал от ЮАР?
Снимка: Getty Images

3233 0

Катар е малка държава, с 10 пъти по-малка площ от България. Тя е една от най-малките страни, домакинствали на футболен мондиал някога. И това далеч не са основните доводи, заради които футболният свят е разделен по въпроса трябваше ли Мондиал 2022 да се провежда там.

Въпреки че е малка, страната е богата и заявките ѝ да направи най-доброто световно първенство в историята започнаха да се подкрепят от факти, като например този, че страната похарчи най-голямата сума за подготовка на събитието в историята. Става въпрос за 208 милиарда долара, като предишният рекорд, държан от Бразилия - 15 милиарда за Световното през 2014-а, изглеждат като джобни пари.

Когато се говори за вложеното от Катар в предстоящото мегасъбитие, често се изреждат средствата, изразходени от други страни за мондиал. Русия например похарчи 11,6 млрд. долара за Мондиал 2018, Южна Корея и Япония вложиха общо 7 милиарда, Германия през 2006 г. инвестира 4,3 млрд. Така изникват на преден план въпросите защо и как Катар похарчи толкова и откъде взе тази баснословна сума.

Нека го погледнем така, за да осъзнаем мащаба на цифрата - страната похарчи за шампионата на планетата 4 свои годишни разходни бюджета. През 2019 той бе 56 млрд. долара, а година по-късно - 50 млрд.

КАК КАТАР ПОХАРЧИ 200+ МИЛИАРДА ДОЛАРА?

Според посланика на Катар в Русия - шейх Ахмед бен Джасим Ал Тани, тази сума включва разходи за изграждане не само на стадиони, но и на метро, летища, пристанище и дори нов град. Бюджетът за стадиони, тренировъчни площадки, базите на отборите и сданията за феновете възлиза на 6,5 млрд. долара. За метрото, открито през 2019 г., са похарчени 36 млрд., а за най-доброто летище "Хамад", което ежедневно може да посреща 50 милиона пътници, са хвърлени 15,5 млрд.

Най-скъпият проект на катарското правителство е новият град - Лусаил. Там ще се състои церемонията по откриването на Мондиал 2022 и неговият финал, който ще се изиграе на 80-хилядния стадион. "Мегаполисът на бъдещето" струва на страната 45 милиарда долара. Градът се намира северно от столицата Доха и се простира на 38 кв. км. Той ще предлага възможности за настаняване на туристи и местни жители, атракции, парк и др.

НО НАЙ-ВЕЧЕ ЗАЩО?

Всичко, вложено в проекти извън спортната структура, в Катар казват, че е "стратегия за национално развитие и модернизация на страната". Повечето мащабни инфраструктурни проекти, вдигнати за Световното, в Катар казват, че са планирани още преди страната да получи домакинството на турнира. Това важи за нови пътища и различни туристически обекти. "Тези проекти щяха да бъдат реализирани при всички случаи, но световното първенство със сигурност ускори всички процеси, за да бъде страната готова да приеме 1,5 милиона фенове, които ние очакваме", казва високопоставен служител в организацията на събитието.

А посланикът в Русия допълва: "Надявам се, че ще успеем да организираме такова световно първенство, от което целият свят ще бъде възхитен. Искаме Катар винаги да бъде една напреднала държава, един вид локомотив, който да дава пример във всичко".

А ПАРИТЕ ОТКЪДЕ?

Но откъде тази малка държава намери пари, които да похарчи за мондиала, в размер 60 пъти повече от ЮАР през 2010-а например?

Тяхното злато е втечненият газ. Монархията е на второ място в света по износ на това изкопаемо. От много години Катар изнася по 77 милиона тона на година. Но печалбата им от този бизнес преди 3-4 години едва надхвърляше 5-6 милиард долара годишно. Този доход нямаше да стигне на Катар само за изграждането на спортните съоръжения.

След като САЩ наложи санкции срещу "Северен поток 2" и след като Германия отказа да сертифицира тръбопровода миналата есен, всичко се промени. Цените на газа в ЕС се повишиха, в резултат на което през 2021 г. Катар продаде 23 милиарда кубически метра газ на Европа при средна цена от 573 долара за хиляда кубически метра. Тази година средната цена е близо 3 пъти по-висока, което значи, че емирството ще получи най-малко 35 милиарда от европейските потребители. А обемът на износ няма изгледи да намалее.

ЩЕ СПРЕ ЛИ ЗЛАТНИЯТ ДЪЖД ЗА КАТАР?

Монархията разполага със собствена флота за превоз на газ, най-голямата в света. И тук проблеми не се очаква да има. Катар снабдява с втеченен газ и Китай, Япония, Южна Корея и други азиатски държави. С тях общите приходи на страната от износ на газ за 2022 г. ще бъдат минимум 64 милиарда долара. Така че за около 3 години след новата ситуация на газовия пазар катарците ще си възвърнат вложеното за Световното през 2022 г. При това, без да гледаме печалбата от туристите за форума и други бюджетни приходи.

"Народът на Катар може да каже огромно "благодаря" на колективния Запад и особено на лидерите на ЕС. Именно заради неясната им енергийна политика монархията изведнъж стана 2,5-3 пъти по-богата. Никога досега търговията с природен газ не ѝ е носила толкова баснословни печалби", отбеляза по темата forpost-sz.ru. Ето как Катар намери средства не само за разкошен мондиал, но и за различни подкупи, цифрите на които варират от 6 до 8.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички