Черен пиар, агенти на ЦРУ и подкупи - формулата да получиш мондиал, без да си някой във футбола


Черен пиар, агенти на ЦРУ и подкупи - формулата да получиш мондиал, без да си някой във футбола
Снимка: Getty Images

1586 0

След дни започва Световното по футбол 2022 в Катар. В Катар, който не само, че няма никакви успехи на международна сцена, с изключение на турнири в Азия или арабските страни, но и никога досега не се е класирал за световни финали. Дебютът им всъщност стана възможен благодарение на факта, че са домакини на най-големия футболен форум в света.

На Мондиал 2022 отборът ще играе като действащ победител в Купата на Азия. През 2019 г. тимът спечели турнира уверено, но за първи път в историята си. През 2021 г. Катар бе поканен на Златната купа на КОНКАКАФ и стана бронзов медалист на турнира.

Но как стана така, че без история, без традиции, без участия на мондиали Катар спечели такова мащабно събитие? Със сигурност това знаят най-добре някои служители на ФИФА и хора от катарския футбол на високо ниво. Ние не знаем и може никога да не разберем. Но пък можем да гадаем, а догадки вървят от години...

Азиатската страна бе избрана за домакин на Мондиал 2022 през декември 2010 г. За това право се бориха Австралия, САЩ, Япония и Корея. Австралийците отпаднаха в първи кръг, японците - във втори, а в трети най-малко гласове получиха корейците. В решителния кръг Катар триумфира над САЩ, печелейки 14 гласа срещу 8 за съперника.

Този неочакван триумф катарците са си издействали чрез "черен пиар", твърди "The Sunday Times". Или иначе казано, организационният комитет по кандидатурата на Катар за Мондиал 2022 активно е дискредитирал конкурентите си.

Имаше например информация, че 6-те точки, с които азиатците надвиха САЩ при гласуването, са незаконно спечелени. Първо, списание "Франс Футбол" съобщи, че катарски футболни дейци са купили 4 точки от африканската федерация срещу 1,8 милиона долара. "The Sunday Times" пък излезе с информация, че Мохамед бин Хамам, бивш футболен функционер от Катар, е похарчил 5 милиона долара за подкупи на служители на ФИФА.

Тогавашният президент на ФИФА Сеп Блатер отрече тази информация и увери всички, че не е имало подкупи. Но все пак поръча разследване на шефа на етичната комисия Майкъл Гарсия. "Ако докладът му покаже, че при избора на домакин на Мондиал 2022 са допуснати нарушения, без проблем аз ще препоръчам на изпълнителния комитет да проведе ново гласуване", заяви вицепрезидентът на ФИФА Джим Бойс.

Разследването приключи през декември 2014 г., а по това време Гарсия обяви, че напуска етичната комисия. Причината: докладът е бил публикуван в резюме - 42 страници вместо 430. Много информация е била редактирана, а някои думи са изкривени. Според публикуваната версия не са открити нарушения по време на изборите. Гарсия се опита да протестира срещу това и поиска от ФИФА да публикува пълната версия на разследването му, но това бе отхвърлено.

През 2017 г. германският "Bild" се сдоби с целия доклад и започна да го публикува на части. Това принуди ФИФА да публикува пълния текст на разследването, като резултатът беше същият: Катар не е подкупил никого. Според "The Sunday Times" обаче подкупените са много. Например международната PR агенция "BLJ", на която организационният комитет на Катар плаща месечно по 80 000 долара. В агенцията са наети на работа бивши агенти на ЦРУ.

Източник на изданието предоставя на редакцията писмо от президента на "BLJ" Майкъл Холцман до консултанта на организационния комитет Ахмад Нимех. То започва така: "За последните 4 месеца проведохме интензивна кампания по подриване имиджа на кандидатите за домакини на Мондиал 2018/22, по-специално на Австралия и САЩ".

По-надолу той обяснява как действат неговите служители: Наехме набор журналисти, блогъри и известни фигури, които повдигат въпроси и разпространяват в медиите информация за негативните аспекти за заявилите участие в изборите страни. Десетки материали се появиха в американски, австралийски и международни медии, които подриват доверието към техните заявки. Наехме шеф на федерация по спортна икономика, за да напише изследване за това колко пари ще загуби Америка за провеждане на световно първенство.

Наехме група американски учители по физическо, за да се обърнат към конгреса на САЩ и да поискат прокарване на закон, който е против провеждането на световно първенство в страната, тъй като похарчените за това пари е по-добре да се използват за финансиране на спортни училища.

В плановете ни са организиране на протести и стачки. Разполагаме с група студенти-ръгбисти в Мелбърн, които са готови да се появят на мач с табели в ръце с надпис: "Долу ръцете от ръгбито, без световно първенство през юни!".

Целите на тази мащабна кампания са прости: да докажат, че населението и властите не искат в страната им да се провежда мондиал, а това е един от основните критерии при избора на кандидати; че чиновници на ФИФА не са подкрепили Катар, а служителите по собствено желание са гласували срещу другите страни.

Години по-късно в книгата си "Моята истина" Блатер заяви: "Факт е, че Катар спечели след политически натиск от бившия президент на Франция Никола Саркози върху вицепрезидента на ФИФА Мишел Платини". Той твърди, че е получил обаждане от Платини, в което е казал, че е бил притиснат да промени вота си по време на обяд със Саркози и с шейх Тамим бин Хамад ал Тани, който е емир на Катар от 2013 г. натам. Обядът се е състоял през 2010-а. Носителят на "Златната топка" отрича.

Дали Катар е подкупил някои, а други е дискредитирал, за да спечели Мондиал 2022, не можем да твърдим със сигурност. Факт е обаче, че страната се постара много за събитието. Похарчената сума за организирането на форума е рекордна - 208 милиарда долара, според "The Sun". Това е почти 20 пъти повече от похарченото от Русия за Мондиал 2018 - 11,6 милиарда. Рекордът принадлежеше на Бразилия, пръснала за Мондиал 2014 15 милиарда. А ето кои са 10-имата най-добри играчи, които пропускат Световното. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички