Футбол в пустинята: От 50°C до "зимно" Световно първенство, сбутано в 29 дни


Футбол в пустинята: От 50°C до "зимно" Световно първенство, сбутано в 29 дни
Снимка: Getty Images / колаж на SportLive

2791 0

Катар е първата страна от Близкия изток, която получи доверието на ФИФА да организира световно първенство по футбол. Арабската държава е също така и едва втората на континента Азия, която приема най-големия футболен форум. Това далеч не е случайно: климатът в Катар е неблагоприятен за футбол в летните месеци, но тежестта на това сериозно препятствие сякаш бе подценена от ръководството на ФИФА. И почти никой в Международната футболна федерация не си даваше реална сметка, че световно първенство в пустиня през лятото е невъзможно за провеждане.

Добрата новина е фактът, че играчите все пак ще имат добри условия за футбол в Катар. Лошата - в най-студените дни за България ще са по-трудни събиранията на открито, за да гледаме мачовете от шампионата. Затова можете да се запознаете с пълната ТВ програма на Световното първенство по футбол, за да знаете поне кога да сте пред телевизора в домашния уют с мачовете от Катар 2022. 

Как се играе футбол при температури от 50°C?

Катар си спечели правото да бъде домакин на Мондиал 2022 през декември 2010-а, но реалните проблеми около провеждането на турнира в пустинята започнаха да се дискутират едва няколко месеца по-късно - при свършен факт. Появиха се първите експертни гласове, които бяха категорични, че футбол в Катар през летните месеци, когато традиционно се провеждат световните първенства, е невъзможен, защото температурите надхвърлят 50°C. Това поставя под риск здравето на футболистите, а и на феновете, които масово не са свикнали да играят/да живеят при такива температури.

Идеята за "зимен" Мондиал

Така се появява идеята за "зимен" Мондиал - предложение, което въобще не се харесва на президента на ФИФА Сеп Блатер, според когото турнирът няма как да се проведе през месеците януари или февруари, защото би се застъпил със Зимните олимпийски игри. От друга страна месеците ноември и декември също не се разглеждат като вариант, защото така Световното би се "сблъскало" с коледния сезон (макар и в Катар населението да е предимно мюсюлманско). Срещу "зимен" Мондиал възроптаха и от водещите първенства и турнири на Европа, особено от Висшата лига, където бяха твърдо против нарушаването на тяхната и без това натоварена програма.

Сеп Блатер и Мишел Платини "за" Световно през зимата

През 2013-а се създава работна група, която да обмисли алтернативни дати за провеждането на Мондиал 2022, за който вече всички са обединени, че няма как да се състои през летните месеци - дори и с предложението на Катар за охлаждане на стадионите. В началото на 2014-а генералният секретар на ФИФА Джером Валке намеква, че първенството ще се състои през ноември и декември - месеците, които остават и като краен избор. Причините са, че в този период от годината в Катар температурите са благоприятни за футбол, като времето е пролетно. Идеята за "зимно" световно първенство получава подкрепата и на Блатер, и на Мишел Платини, които впоследствие са обвинени в корупция около избора на Катар за домакин на шампионата.

Висшата лига се противопоставя на ФИФА

След като става ясно, че ФИФА се готви за провеждане на "зимен" Мондиал, редица футболни организации се заканват да потърсят правата си по съдебен път. Най-големият противник на решението на ФИФА е Висшата лига, която е готова да поведе съдебен спор заради това, че програмата им ще бъде сериозно нарушена. Засегнати от решението на ФИФА обаче са и редица медийни гиганти, управляващи мултимилионни телевизионни права.

Медийни интереси за милиони, съдебни заплахи и един конкурс "на тъмно"

Компанията Fox Broadcasting, която е платила 425 млн. долара за ТВ правата за Мондиал 2018 и Мондиал 2022 в САЩ, се разгневи публично срещу ФИФА и се закани да търси компенсации. От ФИФА успяха да "изгладят" отношенията си с Fox, след като им дадоха ТВ правата и за Мондиал 2026 - нещо, което се случи без конкурс. В наддаването за ТВ правата можеха да се включат и канали като ESPN, NBC и други заинтересовани страни, но Fox спечели без конкуренция. По-късно от The New York Times писаха, че ФИФА са дали ТВ правата на Fox "на тъмно", без публичен конкурс, за да избегнат евентуални съдебни битки с телевизионния оператор. 

Най-късото световно първенство по футбол

На 24 февруари 2015 година окончателно бе обявено, че за пръв път в историята световни финали ще се проведат през зимата, в месеците ноември и декември. Опасенията около това решение са най-вече свързани със сблъсъка с коледните празници, както и това колко кратък е предвиден да бъде турнирът. Мондиал 2022 ще проведе всичките си 64 мача в рамките на само 29 дни: това е най-краткото време в историята, за което се провежда световно първенство (традиционно световните финали се провеждат в рамките на месец и един-два дена).

Решението на ФИФА, разбира се, довежда и до хаос в програмите на всички водещи турнири и първенства. Шампионска лига изтегля последните си два мача от груповата фаза на по-ранен етап от сезона, всички водещи първенства на Европа пък започват сезоните си по-рано, за да "наваксат" мачовете, които няма да могат да се изиграят в периода ноември-декември. Купата на Африка пък се измества от януари за юни, а подобна съдба сполетява и още редица шампионати.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички