Тероризъм, дипломатическа криза и (не)държавата Израел: Катар 2022 между политиката и футбола


Тероризъм, дипломатическа криза и (не)държавата Израел: Катар 2022 между политиката и футбола
Снимка: Getty Images / колаж на SportLive

2394 0

Изборът на Катар за домакин на световно първенство е едно от най-противоречивите решения, взимани от Международната футболна федерация ФИФА. От 2 декември 2010-а, когато Катар печели домакинството, до днешна дата Мондиал 2022 е непрестанно преследван от полемики и скандали. А част от тях поставиха под въпросителна дали въобще Катар ще проведе световния форум.

Катар не признава Израел за държава

Още когато Катар бе избран за домакин на Световното през 2022-ра, веднага възникна политически казус, свързан с Израел. Катар не признава Израел за държава, като отношенията между двете страни са обтегнати. Въпреки това от катарската делегация дават ясно да се разбере, че ако Израел се класира за Мондиал 2022, ще може да участва в надпреварата.

А ако Израел се бе класирала за Мондиала в Катар...?

Дали обаче Израел щеше да бъде приет толкова доброжелателно на територията на Катар, е въпрос, на който няма как да имаме категоричен отговор. До такава ситуация така и не се стигна, след като Израел не успя да се класира за Мондиала. И в голяма степен улесни властите в емирството от Близкия изток, които определено щяха да имат трудности в това да разграничат футбола от политиката.

Дипломатическата криза и призивите за отнемане на домакинството на Катар

Следващият "трус" за Катар идва през лятото на 2017-а, когато няколко държави прекъсват дипломатическите си отношения с емирството. Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Йемен обвиняват Катар в дестабилизиране на региона и подкрепа на терористични групировки. Въпросните държави изпращат писмо до ФИФА с искане да отнеме домакинството на Катар, наричайки страната "база на тероризма".

Как Катар си навлича гнева на съседките в Персийския залив?

Лютият спорт между съседките в Перийския залив възниква след опитите на Катар да разшири влиянието си в региона с амбициозна външна политика. Дипломатическата криза в Катар поставя страната в изолация, като от нейните съседки е наложена блокада по суша, море и въздух. Това обаче не спира страната, която продължава да се бори за независимост от лидера Саудитска Арабия, който дълги години задава правилата на Арабския полуостров като най-голямата и богата на петрол страна.

Обвиненията срещу Катар, че подкрепя тероризма

Напрежението между Катар и Саудитска Арабия ескалира, когато емирството подкрепя Мюсюлманското братство, считано от саудитците и ОАЕ за терористична организация. Катарците не крият, че помага на подобни ислямистки групи, но отрича да помага на терористични групи, свързани с Ал-Кайда, Ислямска държава или Хамас. Освен това Катар осигурява на ислямистките групи средство за масова комуникация чрез стартирането на телевизионната мрежа Al Jazeera, където се чуват гласовете им. Това допълнително изнервя Саудитска Арабия, за да се стигне и до дипломатическата криза в Персийския залив и блокадата на Катар.

Междусъседският конфликт на Арабския полуостров все пак не се оказва достатъчно голяма пречка за провеждането на Мондиала в Катар. Желанието на Саудитска Арабия и другите държави от Персийския залив за отнемане на домакинството на Катар не е уважено от ФИФА, а политиката, доколкото е възможно, остава извън футбола.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички