След 36-годишна суша: "Кленовото листо" на Канада отново ще разцъфне в Катар! (ВИДЕО И СНИМКИ)


След 36-годишна суша: "Кленовото листо" на Канада отново ще разцъфне в Катар! (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

2086 0

Кленът е растение, което започва да цъфти непосредствено преди зимата. Той е национален символ на втората по площ държава в света - Канада, където климатът е субарктичен, а зимният период обхваща близо половин година. Кленовото листо краси националния флаг на Канада още от 1965 година и се превръща в нещо специално за всеки, който по някакъв начин е свързан със страната. Това важи с пълна сила и за националния отбор по футбол на Канада, който за втори път в историята си ще има честта да играе на световно първенство по футбол.

"Кленовото листо", което е напът да разцъфне в Катар

Разказваме ви за кленовото листо, защото то има своята символика за футболния отбор на страната - или "сокър" отбора, както биха го нарекли мнозинството канадски граждани. Футболът в Канада няма такива традиции, каквито в Европа: там на почит са спортове като хокей на лед, лакрос, бейзбол, крикет, кърлинг. Затова и не е изненада, че единственото до момента участие на световно първенство за Канада е това на Мондиал 1986, когато "кленовите листа" отпадат безславно - с три загуби от три мача и нито един отбелязан гол.

Канада в търсене на първи гол и първа победа на световни финали

Но както споменахме и в началото, кленът цъфти преди зимата, а какво по-подходящо време и място от "зимното" Световно първенство в Катар, където Канада ще има втори шанс да разцъфне и да потърси първи гол, първа победа и... дори нещо повече. Температурите в Катар през ноември и декември дори не са близки до тези в Канада, но е факт, че настоящият канадски отбор е изпълнен с класни футболисти, играещи извън родината си, в някои от най-добрите първенства и клубове на планетата.

Как Канада стигна до Мондиал 2022

Именно този класен състав на Канада успя да изведе отбора до историческото класиране за Световното първенство в Катар. А пътят до световните финали не бе никак лесен: канадците трябваше да преодолеят три отделни фази, за да си капарират билет за Арабския полуостров. Първо: Канада трябваше да се класира на първо място в група с отборите на Суринам, Бермудските острови, Аруба и Кайманските острови. Второ: Канада трябваше да победи Хаити в директна елиминация. И трето: Канада трябваше да заеме едно от първите три места в квалификационната група на CONCACAF, класирайки се първа пред Мексико и САЩ.

Канада и (не)възможната цел на Световното първенство

След 36-годишна "суша" Канада отново ще играе на световно първенство по футбол, а селекционерът на отбора Джон Хердман се цели високо: в достигане на елиминациите в надпреварата. За целта тимът трябва да заеме едно от първите две места в група F, където са два от трите най-добри отбора на последното Световно първенство в Русия през 2018-а - Хърватия (втори на Мондиал 2018). и Белгия (трети на Мондиал 2018). Другият отбор в група F е Мароко, който е със значително повече опит от Канада на световни първенства (шест участия).

Канада срещу Хърватия и Белгия 

За Джон Хердман, който е начело на мъжкия отбор от 2018-а (след като преди това води женския отбор в периода 2011 - 2018), попадането на Канада в група с Хърватия и Белгия е "невероятен опит", в който неговите възпитаници ще могат да се изправят срещу играчи от световна класа като Де Бройне, Лукаку и Модрич. Първият мач за Канада на Световното ще бъде тъкмо срещу Белгия - отборът, който дълго време бе под номер 1 в световната ранглиста на ФИФА.

Алфонсо Дейвис, който може да играе където си пожелае

47-годишният специалист вече четири години търси правилната схема за игра на Канада, като експериментира с различни системи. Всяка от тях обаче се върти около главното действащо лице в отбора - суперзвездата на Байерн Мюнхен Алфонсо Дейвис. В последните си два приятелски мача Канада игра във формация 3-4-1-2, където Дейвис има свободна роля да стои където си пожелае на терена, но предимно стои зад двойката нападатели Джонатан Дейвид и Кайл Ларин. Хердман разчита на двама опорни полузащитници, които помагат на отбраната, като покриват и зоните на уингбековете, когато се включват в атака.

На 22 години, а вече е най-успешният футболист в историята на Канада

Основното средство, на което Канада разчита в играта си, са контраатаките. Хердман иска от играчите му да играят освободено и да не се придържат към строго определени позиции на терена. Несъмнено най-важната фигура за Канада е Алфонсо Дейвис - макар и само на 22 години, Дейвис вече е най-успешният футболист в историята на страната, печелейки с Байерн Шампионска лига и четири пъти Бундеслигата, а освен това е световен и европейски клубен шампион.

На 39 години: капитанът на Канада е най-възрастният на Мондиал 2022

Освен на Алфонсо Дейвис, Канада разчита сериозно и на своя капитан - 39-годишният Атиба Хътчинсън, който възнамеряваше да се пенсионира още преди три години, но остана в отбора, за да сбъдне мечтата си и да изведе Канада на световно първенство. Хътчинсън е част от канадския национален отбор още от 2003 година, като е рекордьор по мачове с 97 срещи зад гърба си. Той обаче лекува травма, която поставя под въпрос участието му. Ако попадне в състава на Канада, Хътчинсън ще бъде най-възрастният играч на Световното в Катар.

Нападателят на Канада, за който всички трябва да внимават

22-годишният нападател на Лил Джонатан Дейвид е друго име в канадския отбор, което може да изиграе ключова роля за постигането на целите на Канада на предстоящия Мондиал. Бившият му треньор в Лил и настоящ наставник на ПСЖ Кристоф Галтие определя Дейвид като "един от най-трудните играчи за опазване, които съм виждал". Джонатан Дейвид вече е печелил френската Лига 1 и има богат опит на голямата сцена, а Световното първенство може да изстреля кариерата му на още по-високо ниво.

Канада определено е много интересен отбор, но това важи за всички участници на шампионата - разгледайте подробни визитки и анализи на всички отбори на Световното първенство по футбол 2022 в Sportlive.bg. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички