Забранен алкохол и затвор за гейове: Катар е готов да "потъпче" шериата, за да има Мондиал 2022


Забранен алкохол и затвор за гейове: Катар е готов да "потъпче" шериата, за да има Мондиал 2022
Снимка: Getty Images / колаж на SportLive

3096 0

Изборът на Катар за домакин на световно първенство по футбол изисква множество компромиси както от ФИФА, така и от страната домакин. От страна на ФИФА компромисите се изразяваха най-вече в безпрецедентното изместване на Мондиала през зимата, за да се избегне неблагоприятният за футбол климат в страната през лятото. От страна на Катар обаче компромисите са дори повече, а надеждите на демократичния свят са, че тези компромиси няма да важат само за Мондиала, а ще останат и след него.

Шериатът в Катар

Катар е емирство в Близкия изток, в което цари монархия. В последните години страната се превръща в една от най-силните икономики на световната сцена заради третото най-голямо находище в света на петрол и природен газ. Катар може да се похвали с най-високия доход на глава от населението. Дотук някъде обаче се изчерпват положителните страни, тъй като животът в Катар е подчинен на шериата, който има много противоречиви правила и норми, влизащи в разрез с някои от основните демократични принципи.

Хомосексуалността в Катар е забранена

Макар и годината да е 2022-ра, Катар "живее" в миналото: в страната потъпкват правата на жените, няма равенство между половете, алкохолът на публични места е забранен, а хомосексуалността е забранена. Гейове в Катар на практика няма, поне не и открити, защото ги грози глоба и затвор до седем години. Законите в страната, подчинени на шериата, не позволяват връзка между хора от еднакъв пол, а това се явява сериозен проблем пред ФИФА и организирането на мондиал в Катар.

Мондиал без хора с различна сексуална ориентация?

Международната футболна федерация води политика за защита на LGBT правата и би било недопустимо хора с различна сексуална ориентация да не могат да вземат участие на Мондиал 2022 заради законите в Катар. Именно затова пред ФИФА възникват два варианта: или да отнеме домакинството на арабската страна, или да убеди Катар да направи компромис с правилата си и да допусне LGBT общността.

Арести и малтретиране на хомосексуалисти в Катар

Human Rights Watch информира, че в Катар са били арестувани произволно хомосексуални лица и са били подлагани на малтретиране в ареста. Има слухове дори за смъртни наказания за гейове, макар и тези данни да не са потвърдени с доказателства. От ФИФА обаче са категорични, че не искат никаква дискриминация, включително сексуална, поради което Катар трябва да уважава LGBT правата - поне по време на Мондиала.

ФИФА накара Катар да промени (временно) позицията си към LGBT

В края на 2020-а Катар обяви, че ще спазва правилата на ФИФА за насърчаване на толерантността, като увери, че ще позволи развяването на знамена с дъга на стадионите на Световното първенство. Катар обаче прави това само заради ФИФА. "Когато става дума за знамена с дъга на стадионите, ФИФА има свои собствени насоки, има свои правила и разпоредби, каквито и да са те, ние ще ги спазваме", каза изпълнителният директор на Мондиал 2022 Насър Ал-Катер.

Катар ще допусне гейове на Мондиал 2022

Позицията на Катар означава, че на Световното първенство ще бъдат допуснати хомосексуални двойки, които ще могат свободно да се държат за ръка и да се целуват в страната, без да бъдат арестувани. Това е огромна крачка в развитието на Катар към демокрацията, макар и все още да не е ясно дали след края на Световно няма да последва нова крачка назад.

Алкохолът в Катар - забранен на публични места

Друг голям компромис, предприет от Катар за реализирането на Мондиал 2022, е разрешението за консумиране на алкохол на публични места. В емирството консумацията на алкохол на публични места е забранена, но тази забрана ще падне по време на Световното. За целта ще бъдат създадени специални фен зони, от които феновете ще могат да се снабдят с алкохол, като ще могат да пият на обществени места - нещо, което влиза в разрез с нормите на шериата. 

Катар разрешава алкохола по време на Мондиал 2022

По всяка вероятност на стадионите в Катар няма да се продава алкохол, но феновете ще могат да внасят алкохолни напитки. Тази тема продължава да се "изпипва" и променя, тъй като за Катар е важно да не нарушава значително своите правила и принципи. Любопитното е, че в Катар дори предвиждат създаването на "изтрезняваща" зона, в която хората, прекалили с консумацията на алкохол, ще могат да изтрезняват.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички