"Увехналата" златна генерация на Белгия и последният ѝ шанс да разцъфне в Катар (ВИДЕО)


"Увехналата" златна генерация на Белгия и последният ѝ шанс да разцъфне в Катар (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

1493 0

Световното първенство по футбол в Катар се явява последната възможност за "златната генерация" на Белгия да осъществи най-голямата си мечта - спечелването на историческа първа световна титла. Тимът, който дълги години бе под номер 1 в световната ранглиста на ФИФА, така и не успя да стигне до голям международен финал, освен малкия финал на Мондиал 2018, с който завоюваха бронзовите медали.

Третото място в света обаче не може да утеши изключително талантливото и амбициозно поколение на Белгия, което в продължение на близо десетилетие бе считан за реален кандидат да покори световния връх. Макар и остаряло и позагубило от своя чар, "златното поколение" все още е способно да направи един финален щурм към световната титла и най-после да разгърне огромния си потенциал.

Белгия на Световното първенство в Катар

Отборът на Белгия попадна в група F на Световното първенство по футбол 2022, където са още отборите на Канада, Мароко и Хърватия. "Червените дяволи" стигаха безпроблемно до Мондиала, след като спечелиха квалификационната си група без нито една загуба в осем мача (шест победи и две равенства).

Белгия в наши дни едва ли може да се сравнява с онзи отбор на Белгия отпреди четири години, който едва не стигна до финала след минимална загуба от бъдещия шампион Франция на полуфиналите. Тимът обаче остава сред деветте основни фаворита за надпреварата според прогнозите на бумкейкърите. И ако отборът иска да оправдае названието си "златна генерация", трябва поне да опита да стигне до финала.

Не може да се отрече, че 12-милионната Белгия има традиции във футбола. Отборът ще играе за 14-и път на световно първенство, а през 1986-а стига до четвъртото място в света. Успех, който ще бъде надграден 32 години по-късно с третото място на Мондиала в Русия. Нито един отбор на Белгия обаче не може да се мери по класа и възможности със "златната генерация", която се заражда през 2008-а.

Зараждането на "златната генерация" на Белгия

Преди 14 години няколко белгийски играчи успяват да си прокарат път към английската Висша лига - Венсан Компани отива в Манчестър Сити, превръщайки се в легенда на клуба, Мароан Фелайни отива в Евертън, а Томас Вермален се присъединява към Арсенал. В следващите пет-шест години изгряват и звездите на Тибо Куртоа, Ян Вертонген, Еден Азар, Муса Дембеле, Аксел Витсел и Ромелу Лукаку.

Белгия достига до №1 в света

Така се заформя едно много силно поколение, готово да избухне още на Световното през 2014-а. Силите на белгийците стигат до 1/4-финалите, където Лионел Меси и Аржентина ги изхвърлят. Това обаче поставя началото на изключителния прогрес на белгийския отбор, който още същата година става четвърти в ранглистата на ФИФА, а година по-късно става и номер 1 за пръв път в историята си.

"Утешителните" бронзови медали

За Белгия обаче следва разочарование на Евро 2016, където изненадващо отпада от Уелс на 1/4-финалите. Две години по-късно идва и най-важното събитие за "златната генерация" - Световното първенство в Русия, където отборът трябва да достигне своя апогей. И "дяволите" се задоволяват частично с бронзовите медали, но остава горчивия привкус, че са били способни да бият Франция на 1/2-финалите, а след това да атакуват и световната титла.

Селекционер на Белгия

Към днешна дата селекционер на отбора продължава да бъде Роберто Мартинес, който е на кормилото от 2016-а. Той залага на любимото си 3-4-3, в което разчита на двама офанзивни полузащитници, а крайните бранители имат свободата да се движат по целия фланг и да атакуват непрестанно. Характерно за стила на игра на Белгия е да остави съперника да дойде, преди да му упражни преса.

Ключов играч на Белгия

Няма съмнение, че най-важният играч в състава на Роберто Мартинес е Кевин де Бройне. Креативният полузащитник е същински диригент на терена и в основата на всяка атака на отбора. Де Бройне е от типа играчи, способни да създават голови ситуации от всяка точка на терена. Перфектните му подавания и брилянтният му поглед върху играта го превръщат в ключов играч за отбора на Белгия.

Запомнете това име: Шарл де Кетелар

Белгия загуби част от играчите от златната си генерация, които вече се отказаха от футбола, но пък в тима идват нови талантливи футболисти, които заслужават внимание. Такъв например е Шарл де Кетелар, който е на 21 години и вече играе за Милан, а изявите му на Световното със сигурност трябва да се следят изкъсо. Разбира се, за Белгия от изключително значение са още двама играчи - капитанът Еден Азар и вратарят Тибо Куртоа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички