Хърватия не видя "Папата" в Русия, а сега ще го търси на Световното първенство в Катар (ВИДЕО)


Хърватия не видя "Папата" в Русия, а сега ще го търси на Световното първенство в Катар (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

2069 0

Да отидеш до Рим и да не видиш Папата - в общи линии така изглеждаше ситуацията за националния отбор по футбол на Хърватия на 15 юли 2018 година, когато "шахматистите" излязоха на стадион "Лужники" в Москва в мач за световната титла, но загубиха от бъдещия шампион Франция. Загуба, която бе едновременно сладка и болезнена. Защото да завършиш втори на Световно първенство по футбол е постижение, което малко отбори са постигали.

Хърватия: двукратен медалист от световни първенства по футбол

Хърватия е държава с близо два пъти по-малко население от България, но въпреки това е страна с много по-големи традиции във футбола, а и в спорта като цяло. Българският национален отбор стигна до четвъртото място в света в САЩ през 94-та година, но Хърватия може да се похвали с трето място четири години по-късно - на Мондиал 1998, а през 2018-а стигна и до историческото си най-силно класиране.

На какво се дължат успехите на Хърватия във футбола?

Зад огромния успех на Хърватия обаче няма нищо случайно: като започнем от дългогодишното развитие на футболните школи, преминем през "ошлайфането" на всеки един играч в някои от най-големите клубове в света и стигнем до един завършен отбор, изпълнен с класни футболисти, които на всичкото отгоре играят и като добре смазана машина, направлявана от един наставник вече пет години.

Как Хърватия стигна до Катар и в каква група попадна на Мондиала?

Всичко това води и до безпроблемното класиране на Хърватия за всеки голям форум от 2012-а насам. "Ватрените" бяха абсолютно безупречни в квалификациите си и за предстоящия Мондиал 2022 в Катар, като завършиха първи в квалификационната си група с 23 точки, допускайки само едно поражение в десет мача. Така тимът си осигури място на Световното първенство, където се озова в група F с Белгия, Канада и Мароко.

"Няма невъзможни неща с Модрич": Може ли Хърватия да стане световен шампион?

Хърватия ще участва не шесто световно първенство в своята история, а страната има всички предпоставки да се надява, че то ще бъде най-силното в историята ѝ. Колко по-силно от финал? В Хърватия мечтаят да надградят представянето си от преди четири години и да стигнат до световната титла, а за целта са се въоръжили с още повече опит, качество в състава си, отборен дух и... един магьосник.

Лука Модрич: Х факторът на Хърватия

"Няма невъзможни неща с Модрич" - с тези думи селекционерът на Хърватия Златко Далич коментира шансовете на отбора му да стигне до световната титла. И е напълно прав: Лука Модрич, носителят на "Златната топка" за 2018 година, продължава и до днес да е най-важната фигура в състава на Хърватия, способна с едно отиграване да обърне развоя на всеки един мач. 

В Катар Хърватия ще разчита тъкмо на магията на Модрич, за когото това ще бъде и последното световно първенство в кариерата му. Хърватинът е на 37 години и вече може да се нарече най-великият футболист в историята на родината си. Отхвърлен като дете заради слабата си физика, Модрич все пак пробива към големия футбол, за да се превърне в един от най-добрите халфове през новия век.

Златко Далич: селекционерът, който превърна Хърватия в отлично смазана машина

Освен Модрич, другата ключова фигура в състава на Хърватия безспорно е техният наставник Златко Далич. Той поема отбора още през 2017-а и вече пет години работи със състава, познавайки отлично силните и слабите страни на всеки един играч. Той признава, че най-голямата сила на неговия отбор е това, че има много добър отборен дух, а футболистите му се борят до последно и никога не се предават.

Обикновено Далич разчита на формация 4-2-3-1 или 4-1-4-1 в зависимост от това кой е съперникът и в каква форма са играчите му. Тимът може да преминава и в 4-3-3, а тези опции правят отбора на Хърватия по-непредсказуем. Златко Далич е най-успешният хърватски треньор, а дългогодишният му опит с националния отбор му дава самочувствието, че може да спечели и най-голямото отличие във футбола.

Селекцията на Хърватия за Световното в Катар

Вратари: Доминик Ливакович (Динамо Загреб), Ивица Ивушич (Осиек), Иво Гърбич (Атлетико Мадрид)

Защитници: Домагой Вида (АЕК Атина), Деян Ловрен (Зенит), Борна Баришич (Рейнджърс), Йосип Юранович (Селтик), Йошко Гвардиол (РБ Лайпциг), Борна Соса (Сутгарт), Йосип Станишич (Байерн Мюнхен), Мартин Ерлич (Сасуоло), Йосип Шутало (Динамо Загреб) )

Полузащитници: Лука Модрич (Реал Мадрид), Матео Ковачич (Челси), Марсело Брозович (Интер), Марио Пашалич (Аталанта), Никола Влашич (Торино), Ловро Майер (Рен), Кристиян Якич (Айнтрахт Франкфурт), Лука Сучич (РБ Залцбург)

Нападатели: Иван Перишич (Тотнъм), Андрей Крамарич (Хофенхайм), Бруно Петкович (Динамо Загреб), Мислав Оршич (Динамо Загреб), Анте Будимир (Осасуна), Марко Ливая (Хаджук Сплит)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички