Как ФИФА наказа руската агресия с конфискуване билета им за Катар


Как ФИФА наказа руската агресия с конфискуване билета им за Катар
Снимка: Getty Images

2857 0

Пътят на последния домакин на мондиал - Русия през 2018-а, към Катар 2022 започна през декември 2020 г., когато жребият отреди тимът да се бори за класиране в група заедно с Хърватия, Словакия, Словения, Кипър у Малта. "Сборная" завърши на второ място в групата, събирайки само точка по-малко от лидера Хърватия. Затова тимът трябваше да играе плейофи за влизане във финалната част на световното първенство.

КАК СЕ СТИГНА ДО ОТСТРАНЯВАНЕТО

Русия трябваше да играе плейоф с Полша на 24 март тази година, а при успех да се изправи срещу победителя от двойката Швеция - Чехия. На 24 февруари обаче Русия нападна Украйна, нахлувайки от своя територия, от Крим и Беларус. Това се случи около 05:00 часа сутринта киевско време. Четири дни по-късно ФИФА отстрани руския отбор и клубните тимове от участие във всички международни турнири. Федерациите на Полша, Чехия и Швеция пък вече бяха обявили отказ да играят срещу тима на страната-агресор.

РУСИЯ НЕ ПРИЕ С ЛЕКА РЪКА РЕШЕНИЕТО

Разбира се, в Русия не седяха със скръстени ръце и обжалваха решението в Спортния арбитражен съд. Искането на Москва беше мерките да бъдат отменени и случаят да бъде разгледан по ускорен начин, при условие че има съгласието на всички страни в процеса. Три дни по-късно Руският футболен съюз получи уведомление, че основните ръководни органи на европейския и световния футбол отказаха да ускорят разглеждането и случаят остана да се гледа в обичайните срокове.

ФИФА НЕ РЕШИ ДА ПРЕКРАТИ ЧЛЕНСТВОТО НА РУСИЯ

Около седмица след това президентът на ФИФА Джани Инфантино коментира решението за изваждането на Русия от квалификациите за Мондиал 2022 и въпроса с изключването на отбора от ФИФА. "Решението да отстраним Русия от участие в мачовете под егидата на ФИФА не беше леко, но това беше начин малко да се приближим до мира. Изключването на РФС от ФИФА не е вариант", гласяха думите му. А ето как реагира Русия на решението на УЕФА да не я включи в жребия за Евро 2024.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички