Новак Джокович спря Григор Димитров в три сета на 1/16-финалите на Australian Open 2023 (ВИДЕО)


Новак Джокович спря Григор Димитров в три сета на 1/16-финалите на Australian Open 2023 (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

23388 0

Най-добрият български тенисист - Григор Димитров, загуби 1/16-финалната си среща на Australian Open 2023 от Новак Джокович с 0:3 сета - 6:7 (7), 3:6, 4:6! Двубоят продължи 3 часа и 7 минути!

Гришо (№ 28) даде здрава битка на световния №5 и бе напълно равностоен в първия и третия сет, но огромният опит на 9-кратния шампион в Мелбърн го измъкна от много трудни ситуации, а в част от тях българинът прибързваше и взимаше грешните решения на корта. 

Общо 8 пробива бяха регистрирани в хода на срещата - 5 на сметката на сърбина и 3 в тази на българина. Григор записа почти двойно повече уинъри, но и много повече непредизвикани грешки. Първият сервис на Новак също бе значително по-добър от неговия.

*На 1/8-финалите в Австралия Джокович ще има за съперник Алекс де Минор (№22)!

Статистика от Димитров - Джокович:

Асове: 15-11

Двойни грешки: 4-2

% вкаран първи сервис: 59-72

% спечелени точки на първи сервис: 68-74

% спечелени точки на втори сервис: 40-42

Спасени брейк точки: 7 от 12 срещу 5 от 8

Уинъри: 53-28

Непредизвикани грешки: 50-22

Общо спечелени точки: 105-123

РАЗВОЙ НА МАЧА ДИМИТРОВ - ДЖОКОВИЧ

ПЪРВИ СЕТ

0:1 ПРОБИВ! - Григор сервираше първи, а първата точка отиде на сметката на Новак. Последва малко по-дълго разиграване и бекхенд в мрежата от сърбина за 15 равни. Добър ретур и аут на Димитров му осигуриха две точки за пробив още в първия гейм и той се възползва от първата възможност.

0:2 - При изоставане от 15:40, Димитров реализира хубав уинър от бекхенд, а след това Джокович пресили удар за 40 равни. За съжаление, следващите две точки отидоха на сметката на световния №4 и така той затвърди пробива си.

1:2 - Българинът стартира малко по-нервно срещата и съперникът му печелеше почти всички дълги разигравания с по-агресивната си игра, но все пак успя да вземе подаването си в третия гейм на 30.

1:3 - Първата точка отиде при Григор, който записа страхотен уинър от форхенд по диагонал, но следващите четири разигравания бяха за Новак, който вдигна процента си на вкаран първи сервис.

2:3 - Гришо също започна да вкарва по-често първото си подаване и дръпна с 40:15, но след това изкара две топки в аут за 40 равни. За радост, Джокович му върна услугата и разликата в геймовете отново бе намалена.

2:4 - Бърз сервис гейм на 0 за сърбина!

3:4 - При 30:30 Григор записа Ас по правата с 216 км/ч, а след това закачи линията с форхенд от дълбочина и така спечели седмия гейм.

3:5 - Новак Джокович сервираше с нов комплект топки и спечели подаването си на 15.

4:5 - Бившият световен №1 демонстрира чудесна защита и поведе с 30:0, а след това стигна до сетбол при 40:30, но хасковлията го неутрализира с прекрасен уинър от бекхенд. После Григор спаси още две точки за пробив, обърна развоя на ситуацията и в крайна сметка успя да остане в сета. 

5:5 ПРОБИВ! - Трудният девети гейм сякаш окрили Гришо и той дръпна с 30:0 в десетия. Джокович изравни до 30:30, но след това направи предизвикана грешка и това означаваше първа точка за пробив пред българина. Аут на Ноле изравни геймовете!

6:5 - Сервис гейм на 0 за Григор!

6:6 - Играта на сърбина определено се разстрои, а като че ли и травмата му започна да се обажда. Григор стигна до две точки за пробив, но и при двете ситуации сервисът се притече на помощ на Джокович и първият сет влезе в тайбрек.

ТАЙБРЕК - Новак дръпна с 4-1 с два пробива, но Григор му отговори подобаващо и точките бяха изравнени, като в един момент и двамата пропуснаха по един сетбол на сервис на съперника. В крайна сметка, първият сет, който продължи 1 час и 19 минути, отиде в актива на сърбина при 9-7!

ВТОРИ СЕТ

*Джокович взе медицински таймаут преди началото на втората част, в който получи масаж на лявото бедро и смени тениската си. 

0:1 - Гейм на 30 за първата ракета на Сърбия!

1:1 - При 15 равни Григор се измъкна от трудна ситуация, но след това нямаше проблем да изравни геймовете.

1:2 - Бърз сервис гейм на 15 за Джокович.

2:2 - Маратонски гейм! Гришо спаси три точки за пробив, а при шестото равенство показа невероятен атлетизъм и записа уинър със смач от бекхенд. Вдъхновен от това си изпълнение, българинът заби Ас и така изравни геймовете във втория сет.

2:3 - Без особени затруднения, Джокович взе подаването си на 30.

2:4 ПРОБИВ! - Мрежата веднъж спря и веднъж помогна на Гришо за 15:15. При 30 равни хасковлията опита рискован удар по правата от бекхенд, топката излезе в аут и Джокович получи точка за пробив, от която се възползва, печелейки следващото малко по-дълго разиграване. 

2:5 - Пробивът е затвърден на 15!

3:5 - При 15 равни Григор записа 8-ия и 9-ия си Ас от началото на мача, а след това с хубава комбинация сложи точка на спора в осмия гейм.

3:6 - Гейм на 0! Вторият сет продължи 47 минути...

ТРЕТИ СЕТ

0:1 ПРОБИВ! - Григор сервираше първи и поведе с 15:0, но допусна двойна грешка за 15 равни. При 30:30 Джокович го "изхвърли от корта" с остър форхенд и така стигна до брейкбол. Този път първият сервис на Димитров сработи и опасността отмина поне временно. Последва невероятен ретур от Ноле и още по-невероятен уинър от форхенд на нашето момче, което трябваше да приклекне, за да вземе топката. При третото равенство в гейма българинът бе спрян от мрежата и съперникът се сдоби с втора точка за пробив, която след това му бе подарена след форхенд в аут.

0:2 - Димитров изненада излезлия на мрежата Джокович с минаващ удар за 30:15, а след това стигна до брейкбол при 40:30, но прати бекхенд в мрежата. Уинър по правата осигури втора възможност на Григор да върне бързо пробива, но този път ретурът му излезе в аут. При четвъртото равенство в гейма хасковлията сбърка воле на мрежата, а после Новак успя да затвърди пробива си.

0:3 ПРОБИВ! - При 30:30 българинът не намери очертанията на корта с форхенд, а след това още веднъж изпрати топката в аут и така сърбинът постигна втори пробив в третия сет.

1:3 ПРОБИВ! - Ноле тръгна с Ас, но Гришо натисна с ретур и обърна до 30:15, а след това дори стигна до две точки за пробив. Първата бе спасена със сервис по правата, но при втората Григор записа уинър от форхенд!

1:4 ПРОБИВ! - Димитров стартира петия гейм с двойна грешка и смач в мрежата за 0:30. След това излезе прибързано на мрежата и сърбинът получи три точки за пробив, реализирайки още първата от тях.

2:4 ПРОБИВ! - Григор дръпна с 30:0, но Новак натисна със сервис и изравни точките. Българинът разходи по корта сърбина с много добре насочени удари за 40 равни. При второто равенство в гейма се стигна до разиграване от 28 удара, което бе спечелено от Гришо и така пред него се откри възможност за връщане на пробива. Брейкът бе постигнат чрез двойна грешка на Ноле!

3:4 - Бърз сервис гейм на 0 за Димитров, в който се отчете с 3 директни точки от начален удар!

3:5 - Джокович спечели подаването си на 15 - Григор имаше доста шансове да му създаде още неприятности, но допусна непредизвикани грешки.

4:5 - Григор Димитров остана в мача с гейм на 15.

4:6 - Световният №5 сервираше за място на 1/8-финалите и стигна до два мачбола при 40:15, реализирайки първия от тях.

Григор Димитров - Новак Джокович по ТВ: Къде да гледаме 1/16-финала?

***Победителят от Григор Димитров (№28 в света) - Новак Джокович (№5) ще играе 1/8-финал в Австралия срещу Алекс де Минор (№24), който победи в 3 сета Бенжамин Бонзи (№48) - 7:6 (0), 6:2, 6:1!

ПРЕДИ МАЧА

Пътят на Гришо до третия кръг на AO:

- Григор Димитров 3:0 Аслан Карацев (7:6 (3), 7:5, 6:2)

- Григор Димитров 3:0 Ласло Джере (6:3, 6:2, 6:0)

Пътят на Ноле до третия кръг на AO:

- Новак Джокович 3:0 Роберто Карбайес Баена (6:3, 6:4, 6:0)

- Новак Джокович 3:1 Енцо Куако (6:1, 6:7 (5), 6:2, 6:0)

Един срещу друг!?

Димитров и Джокович са се срещали точно 10 пъти, а хасковлията има само 1 победа, която датира от 7 май 2013 година. Повече за мачовете между двамата научете в ТАЗИ СТАТИЯ!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Преди дуела с Джокович: Григор Димитров посочи с какво няма да се задоволи в тениса

Часове преди битката с Григор Димитров: Джокович съсипа от критики телевизията, която ще излъчва мача

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички