Преди Australian Open 2023: Всички мачове между Григор Димитров и Новак Джокович


Преди Australian Open 2023: Всички мачове между Григор Димитров и Новак Джокович
Снимка: Getty Images / Guliver

2109 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще се изправи срещу един от най-великите (а според мнозина и най-великия) в този спорт - Новак Джокович. Двамата ще трябва да определят кой ще се класира за 1/8-финалите на Australian Open.

Разбира се, това няма да е първа среща между двамата. Най-вероятно и повечето от вас помнят, че всъщност хасковлията има победа в миналото над дългогодишния номер 1. Макар и тя да е отпреди доста време и да е останала единствена.

Григор Димитров и Новак Джокович са се срещали 10 пъти

Играли са общо 10 двубоя един срещу друг, като първият такъв е от 2012 година, а последният им сблъсък е през 2019-а. През 2012-а на Мастърса в Шанхай Джокович печели безпроблемно в два сета. Още през следващата година обаче те се срещат цели три пъти.

Именно в един от тях идва и паметният успех за българина. Първо губи на Индиън Уелс (Мастърс) в два сета (след оспорван първи с тайбрек и едва един спечелен гейм във втория), а след това идва и Мастърса в Мадрид. Тогава двамата си разменят по един спечелен тайбрек, след като Гришо взима първия. Мачът обаче завършва след 6:3 в полза на българина в последната част. Малко след това играят на Роланд Гарос и сърбинът дава едва общо седем гейма на Димитров в целия мач.

Всеки от споменатите вече четири двубоя е на 1/16-финалната фаза от турнирите. Първият им дуел през 2014-а година обаче е на полуфиналите на Уимбълдън, където българинът играе страхотно, но губи с 1:3. По-късно през годината и в Пекин Джокович печели, но без да даде сет на опонента.

Следват три поредни срещи на осминафиналите - една през 2016-а в Париж, както и две през 2018-а - в Лондон и в Синсинати. В два от тези случаи Гришо печели сет, но силите не му стигат за нещо повече.

Последният им мач е отново на Мастърса в Париж. През 2019 година Джокович печели със 7:6(5), 6:4 последния им дуел до този момент - номер 10.

Как Григор Димитров размаза Ласло Джере и предизвика сънародника му Новак Джокович?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички