Всичко, което трябва да знаете за конгреса на новия президент на БФС Димитър Бербатов


Всичко, което трябва да знаете за конгреса на новия президент на БФС Димитър Бербатов
Снимка: LAP.bg / колаж на SportLive

10712 0

18 март се превърна в революционен ден за българския футбол, след като Димитър Бербатов бе избран за президент на Българския футболен съюз на конгрес, организиран от самия него. Това стан в отсъствието на действащия президент Борислав Михайлов и действащото ръководство на футболната централа.

76 делегати избраха Бербатов с пълно единодушие за нов президент на БФС, като това са около 15% от клубовете в България. Той спечели с пълно мнозинство от 100% от гласувалите на конгреса. Този конгрес обаче тепърва ще се разглежда дали е легитимен и съответно - дали Бербатов действително ще бъде вписан като президент на БФС.

ПЪРВИТЕ ДУМИ НА БЕРБАТОВ КАТО ПРЕЗИДЕНТ НА БФС!

Денят започна с пристигането на Стилиян Петров, Мартин Петров и другите членове от екипа на Бербатов в НДК в очакване на провеждането на Конгрес на родната централа. В сградата влезе и изпълнителният директор на БФС Борислав Попов. Очакваният протест на привърженици на ЦСКА не се състоя въпреки присъствието на Иван Велчев-Кюстендилеца и още няколко членове от агитката на „армейците“.

На НДК пристигна и изпълнителният директор на „червените“ Филип Филипов. Впоследствие Бербатов заяви пред медиите, че ще има конгрес и той не е отменен, както твърдяха от БФС. От футболния съюз обявиха отмяната на Общото събрание, насрочено за днес, 18 март, на 1-и този месец поради „продължаващи съдебни дела във връзка с предишния конгрес на 12 октомври миналата година. В крайна сметка, Бербатов и екипът му получиха достъп до зала 3.2, откъдето се насочиха към зала 3 на Националния дворец на културата. Бившият национал обяви, че ще бъде проведен алтернативен конгрес след първоначалната отмяна от страна на БФС.

Междувременно, пред медиите говори и спортният министър Радостин Василев, който отказа да вземе страна, заявяйки следното: „Не знам какво ще се случи, с моя заповед комисия от ММС днес ще удостовери какво се случва в НДК, защото информациите са противоречиви, никой не знае какво се случва. Аз проверих залите, всички зали са празни, ще излезем с доклад. Държавата не знае какво се случва тук... Ето какво още каза Радостин Василев за конгреса на БФС, организиран от Бербатов!

Паралелният конгрес на БФС стартира в 11:30 часа. От 82-та делегати на клубове, 80 гласуваха „за“ провеждането на такъв конгрес, а двама се въздържаха. По време на събитието в зала 3 на НДК от родния съюз излязоха с официална позиция във връзка със случващото се, като определиха събитията в Двореца на културата като „фарс“. От БФС заявиха, че вече са сезирали ФИФА и УЕФА днешната „трагикомедия“.

По-късно стана ясно, че е бил получен анонимен сигнал от 112 за нередности, на които полицията се отзова. Стилиян Петров разясни, че всички чакат повече информация относно сигнала, но той няма да наруши плановете на екипа на Бербатов. Петър Величков бе избран за водещ на конгреса, като впоследствие бе обявен дневният ред. От 82-та делегати отпаднаха шестима, с което регистрираните в крайна сметка бяха 76 души.

Междувременно, Борислав Попов, който се „укриваше“ в НДК, се опита да влезе на конгреса, но вратите бяха заключени, а впоследствие се изнесе и почти не отговори не журналистическите въпроси, с изключение на следното: „Защо питате мен, след като знаете какво правят тук. Ръководството на БФС е вписано в търговския регистър“.

Около 15:30 часа Конгресът освободи освободи от длъжност президента на БФС Борислав Михайлов, както и членовете на двата Изпълкома - този избран на 12 октомври, и този избран преди 4 години. "За" гласуваха 75 от делегатите в зала 3 на НДК. По точки от 2 до 5 - "Отчет на ИК за срока на мандата", "Програма БФС за развитието на футбола 2022-26", "Приемане на членове на БФС", "Изключване на членове на БФС", не бяха взети решения, тъй като нямаше предложения и отчет от БФС.

По точка 6 се направиха няколко промени в устава на БФС. Една от промените е Изпълкомът да е от 9, а не от 15 човека. Също така президентът на БФС няма да може да бъде избиран за повече от 3 мандата, което обаче ще влезе в сила от следващия конгрес на БФС. По точка 7 бе гласувано да не се взема решение по приемане на бюджет поради липса на предложение от страна на БФС.

За финал бяха избрани и новите членове на Изпълнителния комитет на БФС. 73 делегати дадоха своя глас. Недействителните бюлетини бяха три. Конгресът избра следните физически лица за Изпълкома за срок от четири години – Стилиян Петров, Мартин Петров, Петър Величков, Борис Станков, Бойко Величков, Михаил Мадански, Петър Иванов, Дарин Маджаров, Ясна Ставрева, Милен Русев, Борис Цолов, Светослав Петров, Георги Попов и Николай Жейнов.

РАЗВОЙ НА КОНГРЕСА НА БФС

Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов отиде рано-рано в НДК. Попов отсече, че е отишъл да отмени резервацията за зала 3 и поддържа мнението на управляващите, че Конгрес няма да има. Димитър Бербатов и екипът му също се бяха събрали пред НДК и първоначално стояха отвън пред заключени врати и чакаха.

БЕРБАТОВ: 30 000 ЗА КОНФЕРЕНЦИЯ? ЧАКАМЕ ДА СЕ ПРОВЕДЕ КОНГРЕС

Изпълнителният директор на ЦСКА Филип Филипов също е пред НДК в очакване на провеждането на Конгрес.

Спортният министър на България Радостин Василев също е пред НДК. Той призна, че с негова заповед ММС ще удостовери какво се случва, като той е там, за да се увери лично какво се случва, без да заема страна. Ето какво каза спортният министър Радостин Василев за БФС и Бербатов на влизане.

Бербатов и представители на клубове успяха да влязат в НДК по-късно и през друг вход. Те обаче няма да са в зала 3 на НДК, а в съседна зала.

Борислав Попов пък, който дойде рано в НДК, тъй като в зала 3 трябваше да се проведе работна конференция на футболната централа, отмени срещата и си тръгна.

Вместо БФС: Бербатов прави свой Конгрес

В зала 3 ще се изибрат водещ, секретариат, комисии и преброители. Димитър Бербатов напусна залата. Появи се информация, че той и клубовете, които го подкрепят, ще опитат да проведат паралелен конгрес (подробности тук). 

Адвокат Георги Владов заяви, че представителите на клубове имат право да проведат конгрес и се пристъпи към гласуване. Представители на 82 клуба участваха в гласуването и 80 от тях са "за" провеждането на Конгреса.

Междувременно БФС излезе с нова позиция по казуса и осъди действията на Бербатов, ето какво гласи тя.

Два часа и половина след насрочения час за начало на конгреса петима полицаи пристигнаха в НДК. Те са сезирани за нахлуване в зала 3 на двореца (подробности тук). Изглежда, че конгрес ще има и негов водещ ще бъде Петър Величков. Към 14,20 ч. стана ясно, че 76 клуба са представени в НДК.

Конгресът гласува освобождаването на Борислав Михайлов

Първото решение по точките от дневния ред бе новият президент да има максимум 3 мандата. За това гласуваха 75 от 76-имата делегати. Със 74 гласа "за" бе прието в Изпълкома на БФС да членуват деветима души. 75 гласимащи освободиха Борислав Михайлов и всички членове на Изпълкома (подробности тук).

Малко след 16,00 часа Бербатов изнесе речта си към делегатите, като емоционално обясни, че не му е приятно това, което става и ги призова да му потърсят отговорност, ако не удържи на думите си пред тях (подробности тук).

Избраха Димитър Бербатов за президент на БФС

Около 17.00 часа Димитър Бербатов бе избран за президент на БФС с гласовете на 76 делегати, или около 15% от общия брой клубове в България. Това решение тепърва ще трябва да бъде потвърдено от съда, тъй като според БФС конгресът не е легитимен и съответно взетите на него решения няма да бъдат валидни.

Накрая бяха избрани и членовете в новия Изпълнителен комитет на БФС: Стилиян Петров, Мартин Петров, Петър Величков, Борис Станков, Бойко Величков, Михаил Мадански, Петър Иванов, Дарин Маджаров, Ясна Ставрева, Милен Русев, Борис Цолов, Светослав Петров, Георги Попов и Николай Жейнов.

Четете в SportLive и първите реакции след избора на Бербатов за президент на БФС!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички