Христо Христов пред SPORTLIVE: Циркът трябва да свърши, но не го прави Бербатов


Христо Христов пред SPORTLIVE: Циркът трябва да свърши, но не го прави Бербатов
Снимка: LAP.bg / колаж на SportLive

5380 0

Президентът на Марица Пловдив Христо Христов, който се беше кандидатирал за президент на БФС преди последния проведен редовен Конгрес, даде ексклузивно интервю пред SPORTLIVE относно днешните драми. Сега той присъстваше в НДК по време на част от екшъните, а миналата година си даде самоотвод и се отказа от битката за шефското място.

Ето какво коментира пред медията ни Христов и като цяло за ситуацията в родния футбол: 

- Г-н Христов, смятате ли, че чисто юридически е възможно още днес да има нов президент на БФС?

- Не мога да коментирам ситуацията юридически, защото не съм юрист.

- Как се стигна до цялата каша според Вас?

- Аз на Конгреса си направих самоотвод и подкрепих промяната.  Лично моето мнение е, че не съм съгласен с позицията на БФС, защото е непоследователна и второ, тъй като е много противоречива. Не знам как едни и същи хора повтарят да прочетем устава, а когато го прочетем, казаното от тях е абсолютно невярно. Втори-трети път не се признават подписите на над 300 клуба, които имат реално заверени подписи. В същото време, подавайки тази подписка в БФС, се изважда списък с всички клубове, които са се подписали и почва по обратен ред да им се раздава една и съща декларация и се натискат клубове да я разпишат, че си оттеглят нотариално заверения подпис в полза на еди кой си. Това и в Африка го няма.

Това го правят хората на Михайлов. В крайна сметка дайте да си изберем един кандидат. Аз смея да твърдя, че Камен Костадинов след гласуването на Конгреса говори лично с мен и адвокат Георги Градев. Дойде при нас горе и говори  двама ни.  Аз му заявих: „Ти каза, че ще трябва да се избере с 242“. А с колко избраха Боби Михайлов – 241. Ами явете се на балотаж, дайте да направим един свестен избор.

Вижте кой клуб онзи ден хвърли кърпата - Левски Лом. Всичките клубове на Боби Михайлов са такива. Никой няма полза от тази работа, губим само ние.

- Защо не останахте на провеждащия се днес Конгрес на БФС от екипа на Димитър Бербатов?

- Сега не съм делегат, защото има други делегати. От нашия клуб е друг, но много клубове в Пловдив не можахме да подадем документи, защото ни забаламосаха. Това е другата истина.

- Кой Ви забаламоса?

-Ами същите хора от централата. Днеска ще има конгрес, утре няма да има и после срока свърши. Ей тези неща дразнят клубовете. Аз не знам каква е целта - да изкараш още месец, два, три, пет. Тук говорим за бъдеща дългосрочна програма на футбола. Като стане президент Митко Бербатов, ако не се справя, ще сменим и него по същата схема. Той няма да бъде вечен. Плюс това ние подкрепяме техните предложения, за да има някаква мандатност. Не може вечно да си президент на нещо.

- Каква е причината да подкрепите Бербатов – одобрявате идеите му за промяна, желанието му да развие футбола ни и т.н?

- Първо аз се кандидатирах , първи преди всички, защото бях недоволен и в момента съм недоволен от начина, по който се управлява българския футбол. От шест години съм във футбола и през това време много бързо разбрах, че това е една измислена история. Особено след като си позволи човек от Изпълкома да ми иска пари. Аз съм го заявил, не съм се крил. Медиите нападнаха мен.  Да, но идва човек от Изпълкома и ми иска пари. Името му съм го казал и в полиция, и в прокуратура. Няма смисъл от споменаването на името му.

Оттам-нататък виждате аматьорския футбол и школите са неглижирани. Няма бази. Няма стимули за това, че развиваш млади футболисти. Каква полза аз да имам школа или друг отбор има школа!? Даваме предимство на чужденците. Който иска да си взема чужденци за евротурнирите, да си ги взема на заплата. Ние сме пуснали чужденци и за В група. Какво да правя тогава аз с моите футболисти.

Говоря за себе си, но има хора като мен, които дават свои пари и искат да развиват футбол и собствени школи. Нямаме бази и имаме нелицензирани стадиони. Няма финансова стабилност. Всяка година 20 отбора се борят да влязат в Б група, а тя не може да завърши в пълен състав, а с два отбора по-малко. Това ли е футбола в България?

- Какво решение на този проблем предлагате ?

Преди всеки сезон милионерите да внасяме средства. Нали сме много гранде!? Нека да внасяме по 100 000 лева финансова стабилност. Не е смешно, защото Нефтохимик хвърли кърпата, Левски Лом – също. Да, но на мен мачът с Нефтохимик ми струва 15 000 лева – имам лагер, имам премия. Футболистите на Левски Лом какво ще ги правим? Изиграха по два мача и сега какво следва? Освен да отиват да хващат риба там на реката.

Затова ако се внесе една финансова стабилност от професионалните отбори, защото пак повтарям, че всички сме много отворени и много гранде. Просто вадим по 100 000 лева, внасяме финансова гаранция . Да ми ги върне БФС без значение Бербатов ли ще е, Михайлов или някой друг месец преди шампионата, за да можем да се разплатим. Сега всеки си хвърля кърпата. Какъв е смисъла тогава да се играе? Има 4-5 отбора, които няма да отпаднат. Значи оттук-нататък аз мога да играя ганкиното.

Разкажете какво се случи в НДК, докато бяхте там?

- Поздравих колегите, пожелах им успех. Когато започнаха да пускат само делегати, си тръгнах.

- Как ще коментирате последната позиция на БФС, в която определят случващото се днес като трагикомедия и фарс и за сезирането на ФИФА и УЕФА от страна на сегашните шефове на футболната ни централа?

- Моето мнение е друго. Трагикомедията я направиха те. Защото и на Конгреса имаше представители на ФИФА и УЕФА.  Лично с г-н Градев говорихме с тях и им показахме устава. Те казаха „ОК-МОК“, но и те за никаква работа не стават.

Само да попитам колко пъти преди 1 март казаха, че ще има Конгрес, кажете ми? Ония смешко Лечков колко пъти каза, че ще има Конгрес? Боби лично заяви, че ще се състои. Когато обаче не успяха да съберат обратните подписи, веднага обявиха, че няма да има Конгрес.

Всъщност кой прави тази комедия? Ние сме последователни и се борим за Конгрес. Аз не се боря за място. Да има избори и да спечели по-достойния. Три месеца твърдят едно и за втори път пускат разни техни писма да ги подпечатват разни други отбори. И нека да се задейства прокуратурата и да види кой им ги даде едни и същи бланки на 50 отбора. Цитирани са адвокатски кантори и имена. И как изведнъж тези хора решиха да се откажат от нотариално заверен подпис.

Тази пародия не я прави Бербатов. Много се извинявам! Попитайте ги на какво основание отмениха Конгреса.

Цялото разковниче обаче беше там, защото бях свидетел. Г-н Михайлов получи 241 гласа, броихме ги. Няма лъжа, няма измама. Но му трябваха 242 гласа. Камен Костадинов при нас каза, че са 241, както вече споменах. Имаме запис как го заявява на микрофон.  За 242 той го обяви на база доклад на комисия. Оттам почна всичко.

Но те се бяха подготвили за голяма победа тогава. Проблемите започнаха оттам. Истината обаче е само една. После се доказа, че го е казал, но защо пак започнаха да увъртат?

Друг го прави този цирк в момента. Той цирка е от 3 месеца. Ние искаме този цирк да свърши. Явяват се на Конгрес Михайлов, Бербатов, Драганов и печели някой и край, цирка свършва.

- Но засега продължава …

-От това губим само ние. Кажете ми стимул. Те превърнаха шампионата в пародия и в Първа, и във Втора лига. Да не говорим как влезна отбор с по-малко мачове, а след това стана Ефбет Лига. Това са някакви омагьосани кръгове. Трябва да го променим.

- Нали това е идеята независимо кой ще управлява БФС?

- Мога да Ви гарантирам, ако съм жив и здрав и се занимавам с футбол, дали е Бербатов, дали е друг, ще бъда критичен както и в момента. Аз искам да работя за футбола.

На моя клуб Марица никой не е помогнал до момента, но не съм и искал. Няма да ходя да се моля за жълти стотинки на някого и да изпадам в зависимост. А отборът има лиценз, има общински стадион, имаме и школа, но не получавам нищо.

Клубове, които имат отбор и школа, трябва да бъдат субсидирани. Няма значение дали ще са по 20 или 30 лева на човек, защото тези школи изнемогват.

Нямаме бази. Вижте на какви стадиони се играят мачовете от Б група, да не говорим в долните дивизии. Аз поне ходя и на селски мачове. Просто това нещо няма аналог.

Половин час се криха като мишки на Конгреса, когато разбраха, че имат 241 гласа. Ако всичко не беше цирк от тяхна страна, правехме балотаж, Митко губи и край.

 

Автор: Варадин Радков

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички