Трудно, но възможно: Испания и Португалия могат да изхвърчат от Европейското още днес


Трудно, но възможно: Испания и Португалия могат да изхвърчат от Европейското още днес
Снимка: GettyImages

3503 0

В последния ден на груповата фаза на Европейското първенство по футбол могат да се случат две от най-големите изненади в историята на шампионата, а именно - в един ден от турнира да отпаднат последните два победителя в надпреварата (Португалия и Испания). 

И, докато за настоящия носител на златните медали това изглежда малко вероятно, то "ла роха" спокойно може да се прости с участие напред в турнира, ако не спечели двубоя си срещу Словакия. 

Как може Испания да отпадне от Евро 2020? 

Единствено победа гарантира на момчетата на Луис Енрике класиране към следващата фаза на турнира. В противен случай, Испания трябва да се надява на благоприятен изход в останалите мачове както в своята група, така и до края на деня. 

При загуба от Словакия Испания отпада на 100% от Евро 2020. Отборът ще остане с 2 точки и, дори да запази 3-ата си позиция, няма необходимия актив, за да влезе в топ 4 на отборите, класирани на тази позиция. 

При равенство Испания ще събере 3 точки, но класирането отново не е сигурно. При успех на Полша над Швеция "ла роха" ще остане на последно място и ще отпадне от турнира. Ако все пак иберийците останат на 3-о място, те ще изместят и Финландия, и Украйна от топ 4 на най-добрите отбори, класирани под №3 в своята група. 

Как може Португалия да отпадне от Евро 2020? 

Вариант е действащият шампион да отпадне още в груповата фаза, макар и малко вероятен. Победа и равенство със сигурност класират Португалия напред. За да отпадне "селесао", то Роналдо и компания трябва да загубят с поне 3 гола разлика от Франция. По този начин Украйна ще изпревари Португалия в подредбата на класираните под №3 в групата, а при равенство на Испания - Словакия "мореплавателите" казват "чао" на Евро 2020. Дори при минимален успех на Испания над Словакия, Португалия пак ще е аут от турнира (при разгромна загуба от Франция). 

Възможен е и следният сценарий - ако Франция бие Португалия и Унгария бие Германия, то европейският шампион остава на 4-о място в класирането и се прощава с Европейското. Едва ли обаче Унгария ще съумее да стигне до този подвиг, особено след като Бундестима се разигра и ще има едно на ум за това, което се случи на срещата на "маджарите" с Франция. 

Вижте как са разпределени мачовете от последния ден на груповата фаза на Евро 2020!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички