Левски не бе далеч от продължения, НО: Айнтрахт му нанесе първа и последна загуба в Европа (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)


Левски не бе далеч от продължения, НО: Айнтрахт му нанесе първа и последна загуба в Европа (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

27257 0

Приказката за Левски в Европа приключи. Българският отбор отпадна в плейофа за влизане в групите на Лигата на конференциите, след като загуби с 0:2 от Айнтрахт Франкфурт като гост. Това бе първо поражение за футболистите на Николай Костов в Европа през този сезон, но и последен мач. Те отпаднаха с общ резултат 1:3.

В реванша на "Дойче Банк Парк" футболистите на Айнтрахт Франкфурт търсеха далеч повече победата и доминираха през целия двубой. Те пресираха дълбоко гостите и притежаваха топката в над 70% от времето. Левски издържа през първото полувреме и не бе толкова далеч от продължения, но се пропука около десет минути преди края на редовното време!

Ударите в мача бяха 7 срещу 3 в полза на "орлите", докато българският отбор така и не отправи точен изстрел. Ъгловите удари пък бяха едва по един на сметката на двата тима.

Въпросният първи гол падна в 79-ата минута, когато германците оформиха своеобразен триъгълник отдясно. Той завърши с извеждащо подаване към Марио Гьотце, който комбинира с Джесик Нганкам в наказателното поле. След удар отблизо Андреев нямаше шанс.

В 86-ата минута изходът бе предрешен, след като Асен Митков овладя лошо в центъра на терена и това доведе до бърза контраатака. Нганкам получи на границата на наказателното поле и комбинира с Скири в наказателното поле, като той нямаше как да сбърка от отлична позиция.

За Левски предстои завръщане към българската Първа лига, след като в последните два кръга отменяше своите двубои. Предстои домакинство срещу Хебър (03.09), след което идва и паузата за националните отбори. Айнтрахт пък посреща у дома Кьолн през уикенда в Бундеслигата, а пред това ще научи съперниците си в групата на Лигата на конференциите.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първите пет минути преминаха под формата на натиск в посока на двете врати, но нито едно от нападенията не успя да стигне до нещо успешно. След още 120 секунди Петрис се намеси ключово чрез избита топка при опасно извеждащо подаване към Ебимбе. 

От самото начало направи впечатление, че възпитаниците на Николай Костов няма да се бранят, като дори опитаха да пресират съперника. 

След 10-ина минути игра "орлите" на пръв поглед изпуснаха чиста възможност след пропиляна ситуация при ниско центриране по земята. Все пак впоследствие бе вдигната засада.

След четвърт час игра домакините усетиха, че съперникът се пропуква отдясно и започнаха отчетливи опити по фланга. Така се стигна до ново опасно центриране, този път високо, което Андреев успя да избие навреме. 

В 25-тата минута първото попадение падна чрез Мармуш. Радостта на египтянина обаче бе кратка, тъй като при извеждащото подаване в коридор е бил в засада. Секунди по-късно Андреев парира нов удар на нападателя, но той пак бе в нередовна позиция. 

След само половин час игра Топмьолер извърши принудителна смяна - играта напусна Якич, който пострада при удар в свой съотборник. На негово място влезе шведът Ларсон. 

В последните 10 минути от редовното време на първата част Бута получи първия жълт картон сред домакините. Той фаулира Цунами в груб. Преди това обаче именно бранителят, Димитров и Роналдо вече бяха официално предупредени след нарушенията си. 

Към края на полувремето единственият с голово положение за гостите бе Роналдо, но той не успя да отправи точен удар и Трап си отдъхна.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още от старта на второто полувреме "орлите" започнаха да натискат своя съперник и да пресират дълбоко. Левски опитваше да задържа топката, но това се случваше предимно в собствената му половина.

В 49-ата минута се стигна до сериозно напрежение в наказателното поле на българките. След блокирано подаване пред вратарското поле се стигна до грешка от Петрис, който се позабави, след което буквално прати топката в крака на съперник в наказателното поле. Тя достигна до друг играч на Айнтрахт, който стреля отблизо, но право в Андреев. Последва и нов шут след отбитата топка, но защитник, облечен в жълто, блокира.

В 54-тата минута Жуниор Дина Ебимбе бе изведен отлично отляво и напредна в наказателното поле, като Петрис закъсня да го покрие. Стигна се до удар по земята, търсещ далечния ъгъл. Изпълнението обаче бе много неточно. 

В един от малкото шансове за атаки пред Левски Цунами подаде в наказателното поле по земя, но там Дарлан закъсня да влезе и да отправи удар. Опасното подаване не стигна играч на българския тим и до ескалиране на напрежението не се стигна. Минута след това самият Дарлан бе заменен от Асен Митков.

В 63-тата минута Ван дер Каап се подхлъзна в много неправилен момент и направи груба грешка в центъра. "Орлите" се понесоха много опасно в контраатака и бранителят трябваше да си изкара жълт картон, за да спре нападенитео в зародиш при числено равенство на играчи на двата тима.

В 67-ата минута Роналдо бе фаулиран от Ебимбе и това осигури един от малкото добри шансове пред Левски. Топката бе поставена на отлична позиция за центриране, като с тази задача се зае Асен Митков. Неговото подаване не бе лошо, но току пред Ван дер Каап топката бе избита в тъч.

В следващите минути Айнтрахт остана по-активният и атакуващ отбор, но виждахме българският тим да играе с топката, и то в противниковата половина, далеч по-често.

Малко след 70-ата минута Пламен Андреев спаси удар отблизо на съперников футболист. Напрежение обаче нямаше, тъй като в реално време се видя огромна засада, която страничният рефер не посмя да отсъди веднага и изчака известно време.

Около четвърт час преди края Робин Кох игра агресивно срещу Рикардиньо, който се опита да гърдира. Защитникът нацели с лакът съперника, но не само че не бе даден картон, но и не бе отсъдено нарушение.

79' - 1:0! Атака отдясно, подаване в триъгълник, след който Гьотце бе изведен. Германецът подаде в наказателното поле към Джесик Нганкам, който стреля от непосредствена дистанция в близкия ъгъл на Пламен Андреев. А стражът нямаше как да се намеси и да предотврати гола.

В 84-тата минута Уелтън направи добър пробив и стигна аутлинията, но подаването му бе блокирано в наказателното поле. Последва и ъглов удар няколко минути по-късно, след който се стигна до напрежение, но всичко завърши с блокиран опасен удар на Фадига.

86' - 2:0! След грешка на Митков стартира скоростна контраатака. Нганкам получи на границата на наказателното поле, след което разсече отбраната и намери Скири, изскочил от задна позиция, в наказателното поле. Той нямаше как да сбърка от подобна позиция и удвои аванса на своя тим.

СЪСТАВИТЕ

Айнтрахт Франкфурт: Трап, Тута, Кох, Пачо, Ебимбе, Якич, Скири, Бута, Гьотце, Ааронсън, Мармуш

Левски: Андреев, Петрис, Ван дер Каап, Цунами, Роналдо, Краев, Рикардиньо, Уелтон, Кордоба, Дарлан, Димитров;

ПРЕДИ РЕВАНША

Играчите на Николай Костов достигнаха до тази фаза от надпреварата, след като отстраниха последователно два противника:

  • 27 юли - Шкупи 0:2 Левски
  • 3 август - Левски 1:0 Шкупи
  • 10 август - Апоел Беер Шева 0:0 Левски
  • 17 август - Левски 2:1 Апоел Беер Шева

*Айнтрахт се включи в ЛнК директно от плейофния кръг, тъй като завърши на седмо място в Бундеслигата през миналия сезон 2022/23.

Първият сблъсък на "сините" с немците бе много вълнуващ - Рандал Коло Муани откри резултата още в шестата минута след асистенция на Марио Гьотце. Българите обаче изиграха по-добро второ полувреме и заслужено стигнаха до равенството със страхотен гол на Асими Фадига дълбоко в добавеното време.

Между двата мача Левски почиваше, тъй като отложи гостуването си на Арда Кърджали от Първа лига, докато Айнтрахт завърши 1:1 при визитата си на Майнц от втория кръг на Бундеслигата (27-и август).

Междувременно победителят от Лига Европа през 2022-ра година осъществи два изходящи трансфера, продавайки Йеспер Линдстрьом на Наполи и Кристофър Ленц на РБ Лайпциг. Впоследствие бе привлечен Фарес Шаиби от Тулуза, но той няма право да играе срещу 26-кратните шампиони на България, тъй като няма картотека.

Разбира се, няма как да пропуснем и сагата с Рандал Коло Муани, който отказа да тренира в знак на протест, че Айнтрахт не го пуска в ПСЖ. Това негово решение пък го извади от реванша с Левски, както вече потвърди спортният директор Маркус Кьоше.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички