Англия прави последна крачка към 1/8-финалите на Евро 2020 в дербито с Шотландия


Англия прави последна крачка към 1/8-финалите на Евро 2020 в дербито с Шотландия
Снимка: Getty Images, колаж: SportLive

1744 0

Ден №8 от Европейското първенство по футбол продължава с нови три вълнуващи срещи. "Гвоздеят" в програмата е последен и противопоставя отборите на Англия и Шотландия! Срещата е от група "D", където са още Хърватия и Чехия.

След като измъкна трудна победа над Хърватия в първия кръг, тимът на Англия се надява на по-лесен мач и нов успех над Шотландия, който да им подсигури мястото на 1/8-финалите на Евро 2020. Шотландците стартираха с поражение от Чехия, което прави срещата с Англия за тях "всичко или нищо". 

КОГА Е МАЧЪТ АНГЛИЯ - ШОТЛАНДИЯ

Двубоят е днес (18 юни), като ще се изиграе на "Уембли" в Лондон. Това дава предимство на "трите лъва", тъй като ще имат подкрепата на повече привърженици. Все пак на стадиона се очакват и много шотландци, за които "Уембли" не е толкова далеч. Срещата ще стартира в 22:00 часа българско време. Ще можете да следите нея и всички останали от Евро 2020 НА ЖИВО в SportLive.bg. 

Можете да видите и пълната ТВ програма на Европейското първенство по футбол.

НОВИНИ ПРЕДИ СБЛЪСЪКА

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт беше принуден да извади от състава си вратаря на Манчестър Юнайтед Дийн Хендерсън, който се контузи. На негово място беше повикан стражът на Шефилд Аарън Рамсдейл. Преди началото на Евро 2020 Саутгейт беше изправен пред сериозна дилема за вратарския пост, но сега Джордан Пикфорд изглежда като избор №1.

ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ОТБОРА НА АНГЛИЯ

Бранителят Хари Магуайър остава под въпрос за мача с Шотландия, но самият той заяви, че е готов за игра. Все пак Саутгейт може да го съхрани и да се довери отново на Тайрън Мингс, който изигра добър мач срещу Хърватия. Ще бъде любопитно на какви крайни бранители ще заложи Саутгейт, който има широка скамейка и може да прави различни ротации на тези позиции. Бен Чилуел и Джейдън Санчо се надяват поне да седнат на резервната скамейка, след като срещу Хърватия дори не попаднаха в групата на отбора.

Що се отнася до Шотландия, има две въпросителни в състава на Стив Кларк. Били Гилмор и Киърън Тиърни не взеха участие в първия мач срещу Чехия, но има вероятност да бъдат налични за двубоя с Англия, който в никакъв случай не бива да бъде губен. Очаква се Стив Кларк да извърши няколко промени спрямо мача с Чехия, като например Че Адамс, който влезе като резерва в първия двубой.

ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ОТБОРА НА ШОТЛАНДИЯ

Преди срещата капитанът на Шотландия Анди Робъртсън коментира, че неговият отбор заслужава повече уважение от английските фенове. "Мисля, че сега сме малко по-уважавани, защото се класирахме за Евро 2020. Но въпреки това още не сме толкова уважавани, колкото бихме искали всички в отбора. Така че шансът да играем срещу тях е шанс да покажем на хората, които се съмняват в шотландския футбол, на какво сме способни", заяви Робъртсън.

ФОРМАТА НА ДВАТА ОТБОРА

Англия постигна важна победа над финалиста от последното световно първенство Хърватия, което беше положителен знак за селекцията на Гарет Саутгейт. "Трите лъва" показаха солидна игра в дефанзивен план, като не позволиха на своя съперник да застраши вратата им. Тимът разполага с много млади и талантливи футболисти, като повечето от тях се намират в отлично форма след много пълноценни сезони на клубно ниво.

Шотландия се класира като по чудо за Евро 2020 и очакванията към тях не са особено високи. Въпреки това "гайдарите" едва ли са удовлетворени от представянето си в първия мач срещу Чехия, когато бяха категорично надиграни. Равенството с Нидерландия и победата над Люксембург преди началото на турнира показаха, че тимът може да играе солидно, но срещу Англия ще се нуждае от нещо повече.

СИТУАЦИЯТА В ГРУПА "D"

Англия и Чехия са лидери в група "D" с 3 пункта, като чехите са с по-добра голова разлика след първия мач. Хърватия и Шотландия са на дъното на групата, без точки. За Англия е важно да спечели мача с Шотландия, за да си подсигури класирането. Шотландците пък са задължени да вземат поне точка от мача, ако искат да съхранят шансовете си за класиране на 1/8-финалите.

ПОТЕНЦИАЛНИ СТАРТОВИ 11

Англия: Пикфорд; Уокър, Стоунс, Мингс, Шоу; Филипс, Райс, Маунт; Стърлинг, Фодън, Кейн

Шотландия: Маршал; Хендри, Ханли, Тиърни; О'Донъл, МакТоминей, Армстронг, Макгин, Робъртсън; Дайкс, Адамс

АНГЛИЯ - ШОТЛАНДИЯ: ИГРАЧИ НА ФОКУС

След фантастичното си представяне срещу Хърватия младият Калвин Филипс привлече вниманието към себе си. В своя дебют опорният халф отне най-много топки от всички играчи в първия кръг от групите на Евро 2020, а освен това асистира за гола на Рахим Стърлинг, оказал се победен. Определено Англия ще се нуждае от силната му игра и срещу Шотландия.

Няма спор, че най-важният футболист на Шотландия е капитанът Анди Робъртсън. Крайният бранител на Ливърпул се отличаваше от своите съотборници в двубоя срещу Чехия и изглеждаше като единствения играч на шотландците, който желае да промени нещо в иначе слабата игра на отбора. Повечето атаки на Шотландия преминават през неговата зона и именно той може да направи разликата в двубоя.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ МАТЕРИАЛИ ОТ ЕВРО 2020

ТОП 20: Най-скъпите играчи на Евро 2020

ТОП 10: Големите таланти на Европейското, които да следим 

Как е правилно: Евро 2020 или Евро 2021

Кристиано Роналдо и рекордите, които може да потроши на Европейското

Умиращ баща ще прекара последните си дни в гледане на сина си на Евро 2020

Въпрос №1 на Евро 2020: Трябва ли Еден Азар да играе изобщо? 

7 мача от групите на Евро 2020, които НЕ ТРЯБВА да изпускате! 

Роналдо атакува шокиращ рекорд на Евро 2020

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички