Вратарската дилема в Англия преди Европейското първенство по футбол


Вратарската дилема в Англия преди Европейското първенство по футбол
Снимка: Снимки: Getty Images/Guliver, Колаж: SportLive

1728 0

Националният селекционер на Англия Гарет Саутгейт е изправен пред сериозна дилема преди началото на Европейското първенство по футбол. Няколко дни преди началото на шампионата, колкото и да е странно, "трите лъва" на практика нямат титулярен избор за вратарския пост. А крайното решение, изглежда, ще бъде взето в последния момент.

На 13 юни Англия се изправя срещу финалиста от Мондиал 2018 Хърватия на "Уембли" в най-тежкия и за двата отбора двубой от груповата фаза. В голямата си част Саутгейт е наясно с играчите, на които основно ще разчита на полето. Що се отнася до вратарския пост обаче, този въпрос виси някъде в съзнанието на Саутгейт, очакващ да получи своя краен отговор.

Истината е, че вратарската дилема в Англия можеше да е дори още по-неразрешима, но един от основните играчи на този пост - Ник Поуп, се контузи и отпадна от сметките за Евро 2020. Така за вратарския пост останаха трима пазачи - Дийн Хендерсън (Манчестър Юнайтед), Джордан Пикфорд (Евертън) и Сам Джонстън (Уест Бромич). Друг страж, който изпадна от разширения състав на Англия преди шампионата, е Арън Рамсдейл от Шефилд.

"Трите лъва" изиграха две приятелски срещи преди Евро 2020 - срещу Австрия и срещу Румъния. В първия двубой на вратата пази Джордан Пикфорд, а във втората среща - Сам Джонстън. Дали това е знак, че Саутгейт не смята да разчита на вратаря на Манчестър Юнайтед, предстои да разберем. Съвсем сигурно обаче изглежда, че Хендерсън няма да пази в първия мач срещу Хърватия, който е от особена важност.

Това се потвърждава и от факта, че до момента Хендерсън има само едно полувреме, изиграно за Англия - срещу Ирландия в края на миналата година в двубой, изигран при закрити врата. Тогава той се появи като резерва на мястото на Ник Поуп на почивката. Това е и единственият мач за мъжкия отбор на Англия, в който стражът на Юнайтед взима участие. Въпреки това Хендерсън се представи не лошо през кампанията на клубно ниво, макар и да беше по-често резерва на Давид де Хеа в Юнайтед.

Не по-опитен изглежда и Сам Джонстън, който на практика направи дебют с националната фланелка преди дни, когато пази на вратата срещу Румъния. 28-годишният страж обаче бе неизменен титуляр във Висшата лига през изминалия сезон, като пропусна само една среща от общо 38. С отбора на Уест Бром той запази шест сухи мрежи, а появата му в приятелската срещу срещу Румъния показва, че той е предпочитан като вариант пред Дийн Хендерсън.

Джордан Пикфорд изигра по-малък брой мачове във Висшата лига от Джонстън (31), но пък записа повече сухи мрежи (10). Стражът е и с много по-солиден опит на вратата на "трите лъва": зад гърба си има 31 мача с националната фланелка, като дебютира още през ноември 2017 година. От наличния избор Саутгейт най-вероятно ще се спре тъкмо на Пикфорд, макар и да не е сигурно дали той се намира в най-добра форма от тримата вратари. Ако Ник Поуп беше в групата, то Пикфорд най-вероятно щеше да седне на пейката.

Дилемите в Англия не спират само до вратарския пост - има въпросителни и около бековете, и в халфовата линия, и в нападение. Въобще задачите за решаване пред Гарет Саутгейт на това европейско първенство са много и от най-различен характер. Играчите, на които се спря селекционерът, в по-голямата си част са млади и неопитни, но с потенциал за много успешно бъдеще. Отборът на Англия може да се похвали с това, че е един от двата най-млади състава на Евро 2020.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички