След 2 декади провали: Шотландия мечтае за нещо голямо на Европейското по футбол 2020


След 2 декади провали: Шотландия мечтае за нещо голямо на Европейското по футбол 2020
Снимка: Getty Images/Guliver

1011 0

След две десетилетия на провали Шотландия отново ще играе на голям футболен форум - Европейското първенство по футбол. Съдбата на "гайдарите" досущ наподобява тази на България. "Златната ера" за шотландците идва през 90-те години на ХХ век, когато националният им отбор достига до три участия на големи форуми - през 1992 и 1996 г., на европейските първенства в Швеция и Англия, както и през 1998 г., на Мондиала във Франция. През новия век Шотландия удря на камък в опитите си да се добере до участие на големи форуми. За разлика от България обаче, мъките на шотландците продължиха до последния европейски цикъл, когато най-после преодоляха пресявките.

През есента на миналата година Шотландия се класира за Евро 2020 по възможно най-драматичния начин - отстранявайки Сърбия след изпълнение на дузпи. Така отборът влиза в група D като аутсайдер, тъй като е в компанията на три изключително силни нации - Англия, Хърватия и Чехия. "Трите лъва" имат страшно талантлив млад отбор, който е амбициран най-после да донесе значим трофей на родината си. Хърватия иска да защити статута си от Мондиал 2018, когато стигна до финала. Чехия пък изглежда като най-поносим съперник за шотландците, които успяха да ги победят на два пъти в Лигата на нациите през 2020-а.

Националният селекционер на Шотландия Стив Кларк вече избра 26-имата футболисти, на които ще разчита за предстоящия шампионат на Стария континент. Любопитното е, че треньорът повика в състава няколко дебютанти, които досега не са играли за мъжкия отбор на Шотландия. Това са Били Гилмор от Челси, Нейтън Патерсън от Рейнджърс, както и Дейвид Търнбул от Селтик. Очаквано, почти целият отбор на островитяните е съставен от футболисти, играещи във Висшата лига и в Шотландската премиър лига.

В състава на Шотландия се отличават имената на крайния бранител на Ливърпул и капитан на националния отбор Анди Робъртсън, Киърън Тиърни от Арсенал, Скот Мактомини от Манчестър Юнайтед. Трябва да се споменат имената и на Лиъм Купър (Лийдс), Стюърт Армстронг и Че Адамс от Саутхемптън, Джон Макгин (Астън Вила), Джон Флек (Шефилд Юнайтед), Райън Фрейзър (Нюкасъл). Пълният състав на Шотландия за Евро 2020 вижте в този материал.

Основната фигура на отбора определено е Анди Робъртсън, който изигра и ключова роля за класирането на Шотландия на европейските финали. Скот Мактомини също е сред ключовите играчи на отбора, които ще трябва да поемат повече тежест върху плещите си. Макар и да е аутсайдер, Шотландия ще има сериозно предимство спрямо два от отборите в групата си. Шотландците ще имат привилегията да играят на домашен терен пред публика, тъй като мачовете им с Хърватия и Чехия ще се състоят на стадион "Хемпдън" в Глазгоу. Дербито с Англия пък ще се състои на "Уембли".

Англия и Хърватия разполагат със значително по-класни футболисти, но въпреки това отборът на Шотландия също има играчи с голям потенциал. Въпросът пред "гайдарите" е доколко ще успеят да разгърнат потенциала си в рамките на турнира. Домакинското предимство, както и двете победи над Чехия през 2020-а, подсказват, че отборът може да избегне последната позиция в групата, но в конкуренцията на Англия и Хърватия трудно биха се преборили за класиране към елиминациите.

Прогноза за Шотландия на Евро 2020 - трето място в група D.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички