Младите "лъвове" на Англия са настървени да счупят проклятието на Евро 2020


Младите "лъвове" на Англия са настървени да счупят проклятието на Евро 2020
Снимка: Getty Images/Guliver

1201 0

60 години, 9 европейски участия, 0 финали. Така общо взето изглежда в числа представянето на Англия на европейски първенства. Една от най-силните футболни нации така и не успява да счупи проклятието, надвиснало над нея в продължение на над половин век. Сега идва 10-ата възможност за "трите лъва" да пренапишат историята си и (поне) да достигнат до финала на Европейското първенство по футбол. А защо не и да го спечелят...

За тази цел Англия е с преобразен млад състав и млад треньор, който има абмицията да превърне отбора си във водещ фактор в европейския и световен футбол. Гарет Саутгейт пое "трите лъва" в края на 2016-а, наследявайки на поста Сам Алърдайс, който изкара на поста едва 67 дни заради корупционен скандал. Преди това пък Рой Ходжсън се провали в опитите си да изведе отбора до нещо голямо на Евро 2016, отпадайки още на 1/8-финалите от Исландия.

Саутгейт получи достатъчно време, за да докаже, че неговите виждания за играта ще донесат успехи на Англия. И това се доказа на Мондиал 2018, когато англичаните стигнаха до полуфиналната фаза. Макар да отпаднаха от Хърватия на крачка от големия финал, "лъвовете", и в частност Саутгейт, доказаха, че са на прав път и този път би трябвало да ги отведе до трофей още това лято.

В последно време английският футбол доминира на европейската сцена. Не е случайно, че Манчестър Сити, Челси и Манчестър Юнайтед са на финали в Шампионска лига и Лига Европа. Преди два сезона Ливърпул също триумфира в най-големия европейски клубен турнир и изглеждаше като непобедим отбор в световен мащаб. Нивото на Висшата лига се вдигна неимоверно през годините, а с това и качеството на английските футболисти. 

Гарет Саутгейт разполага с богат избор от футболисти - както с млади и талантливи играчи, така и с по-опитни лица, които са доказали, че знаят как да печелят големи мачове. Националният селекционер обяви група от 33-ма футболисти, които ще се готвят заедно за Евро 2020 на тренировъчен лагер в Португалия. От тях Саутгейт ще трябва да избере само 26, които да отпътуват с него за шампионата на Стария континент.

В разширения състав на Саутгейт правят впечатление имената на четирима дебютанти (Сам Джонстън, Арън Рамсдейл, Бен Годфри и Бен Уайт), както и отсъствието на футболиста на Манчестър Юнайтед Арън Уан-Бисака и на играча на Тотнъм Ерик Дайър. Крайният бранител на Ливърпул Трент Александър-Арнолд попада в разширения състав, след като последния път Саутгейт не го взе в отбора си заради слабата му форма. Нападателят на Манчестър Юнайтед Мейсън Грийнууд също се завърна в отбора, но заради контузия отпадна от отбора.

Джордан Хендерсън, Хари Магуайър и Калвин Филипс, за които имаше съмнения дали ще са възстановени от контузиите си за първенството, са поставени в разширения отбор. Нападателите Дани Ингс и Патрик Бамфорд обаче не намериха място в състава на Саутгейт. 

Разширеният състав от 33-ма играчи на Англия за Евро 2020:

Вратари: Дийн Хендерсън (Манчестър Юнайтед), Сам Джонстоун (Уест Бром), Джордан Пикфорд (Евертън), Арън Рамсдейл (Шефилд Юнайтед)

Защитници: Трент Александър-Арнолд (Ливърпул), Бен Чилуел (Челси), Конър Коуди (Вълци), Бен Годфри (Евертън), Рийс Джеймс (Челси), Хари Магуайър (Манчестър Юнайтед), Тайрън Мингс (Астън Вила), Люк Шоу (Манчестър Юнайтед), Джон Стоунс (Манчестър Сити), Киърън Трипиър (Атлетико Мадрид), Кайл Уокър (Манчестър Сити), Бен Уайт (Брайтън)

Полузащитници: Джуд Белингам (Борусия Дортмунд), Джордан Хендерсън (Ливърпул), Джеси Лингард (Уест Хям), Мейсън Маунт (Челси), Калвин Филипс (Лийдс), Деклан Райс (Уест Хям), Джеймс Уорд-Праус (Саутхемптън)

Нападатели: Доминик Калвърт-Люин (Евертън), Фил Фодън (Ман Сити), Джак Грийлиш (Астън Вила), Мейсън Гринууд (Манчестър Юнайтед), Хари Кейн (Тотнъм), Маркъс Рашфорд (Манчестър Юнайтед), Букайо Сака (Арсенал), Джейдън Санчо (Борусия Дортмунд), Рахим Стърлинг (Ман Сити), Оли Уоткинс (Астън Вила)

КРАЙНИЯТ СЪСТАВ ОТ 26 ИГРАЧИ НА АНГЛИЯ ЗА ЕВРО 2020 - ВИЖТЕ ТУК!

Основната фигура в отбора на Англия е капитанът Хари Кейн, но "лъвовете" разполагат с достатъчно мощ в атака, за да не разчитат само на головете на нападателя на Тотнъм. Там са още футболисти като Рахим Стърлинг, Фил Фодън, Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо, Мейсън Грийнууд.

Не е ясно в какво състояние ще бъде Джордан Хендерсън, но ако е здрав, капитанът на Ливърпул може да изиграе ключова роля в средата на терена за Англия. Мейсън Маунт и Джеси Лингард демонстрираха страхотна форма през сезона и със сигурност ще се очаква повече и от тях. В отбрана пък Саутгейт разполага с достатъчно класни и равностойни футболисти, които ще го затруднят в избора му за титулярна четворка.

Прогноза за Англия на Евро 2020 - достигане до финал

Вижте ТВ програмата на мачовете на Евро 2020

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички