Европейско първенство по футбол: Пълен наръчник (пътеводител) за Евро 2020


Европейско първенство по футбол: Пълен наръчник (пътеводител) за Евро 2020
Снимка: Guliver/GettyImages; колаж: Sportlive.bg

13493 0

Годината може и да е 2021, но в топлия юнски петък (11.06) най-накрая дойде времето да започне дългоочакваното Европейско първенство по футбол 2020! Година по-късно, след куп перипетии, проблеми и въпросителни, повдигнати в следствие на пандемията "Covid-19", най-силният континентален турнир във футбола най-накрая ще се изиграе в периода 11-и юни - 11-и юли, а феновете на най-великата игра очакват с нетърпение предстоящите 51 битки в 10 избрани градове на Стария континент. 

В чест на започващото Евро 2020 и в помощ на феновете, екипът на Sportlive.bg създаде възможно най-богатия пътеводител/наръчник/гайд, който да послужи на всеки фен, който чака с нетърпение битките между 24-те отбора в турнира. Тук ще намерите всички подробности за предстоящото Европейско по футбол - регламент, програма, групи, домакини, всички отбори, фаворити, изненади, дебютанти, че дори подробности за топката на Европейското, талисмана и куп други интересни неща около шампионата. Разбира се, за финал сме Ви подготвили много любопитни данни за еврошампионата, рекорди, поставени през годините, и дори лека модна нотка с екипите на Европейското първенство. Всичко, от което имате нужда, ще можете да намерите тук (или да бъдете насочени към подробности по всяка една от темите). Дано сме ви от полза и приятно четене! 

Отмяната на Евро 2020 

Европейското първенство по футбол трябваше да се проведе през миналата година. Турнирът се явяваше годишнина от създаването на надпреварата през 1960-а година, като това беше и причината целият шампионат да бъде планиран в 12 различни европейски града. Covid-19 обаче обърка сметките в цял свят, а от УЕФА бяха принудени да отменят Евро 2020 заради невъзможността турнирът да се проведе напълно безопасно. Голяма роля изигра и фактът, че мачовете щяха да се играят пред празни трибуни и това щеше да доведе до тежък финансов удар по ръководната организация на футбола в Европа. 

Така през пролетта на 2020-а година от УЕФА обявиха, че шампионатът ще се проведе година по-късно - през 2021, но турнирът ще запази официалното си име - Евро 2020 (UEFA EURO 2020) - подробности за наименованието на Европейското първенство по футбол

Кога се провежда? 

За щастие, Covid-19 не е толкова голяма заплаха, колкото беше през 2020 година, така че шампионатът ще започне по план - на 11-и юни на стадион "Олимпико" в Рим, като Евро 2020 ще бъде открито с мача Турция - Италия. 

Месец по-късно - на 11-и юли, ще се проведе финалната среща в турнира. Арена на сблъсъка ще е "Уембли" в Лондон, а за целия период на надпреварата ще се изиграят 51 двубоя. 

Домакин на Евро 2020 

От УЕФА отдавна взеха решение, че за 60-годишнината от основаването на шампионата турнирът ще се проведе в няколко европейски града. Въпреки Covid-19, планът остана същият, с изключение на факта, че от програмата на Европейското отпадна един домакин - Дъблин. Така мачовете ще се изиграят в 11 различни града на 11 стадиона. Ето ги и тях: 

  • Лондон, стадион "Уембли" 
  • Рим, стадион "Олимпико" 
  • Амстердам, стадион "Йохан Кройф Арена"
  • Санкт Петербург, стадион "Крестовски" 
  • Мюнхен, стадион "Алианц Арена" 
  • Будапеща, стадион "Пушкаш Арена" 
  • Севиля, стадион "Ла Картуха" 
  • Букурещ, стадион "Арена Национала" 
  • Глазгоу, стадион "Хампдън Парк" 
  • Копенхаген, стадион "Паркен" 
  • Баку, Олимпийски стадион
  • В нашата специална секция със снимки от Евро 2020 можете да разгледате страхотни галерии на всички стадиони. 

    Формат на Европейското по футбол 2020 

    В шампионата участват 24 отбора, които се класираха за него чрез квалификационен цикъл. В него участваше и България, но "лъвовете" отпаднаха в плейофите за класиране на финалния турнир.

    24-те отбора са разпределени в 6 групи. Класиралите се на 1-о и 2-о място в груповата фаза продължават към осминафиналите. Към тях ще се присъединят и 4-те най-добри отбора, класирали се на 3-о място. 

    При равенство на точките в груповата фаза между отборите, напред продължава тимът с по-добър резултат в прекия двубой. Ако резултатът е "равен", следващият показател, който ще се гледа, е головата разлика. Ако и тя е равна, напред продължава отборът, отбелязал повече голове. 

    Мачовете, както в групите, така и в елиминациите, са без реванши. В елиминациите при равен резултат след 90 минути, ще се играят продължения в две полувремена по 15 минути. Ако няма победител и в тях, отборите ще изпълняват дузпи.  

    Ключови промени в правилата 

    Вследствие на сгъстената програма във футбола след наложената от Covid-19 пауза от близо три месеца (март - май 2020), УЕФА въведе правило, което гласи, че всеки отбор може да прави по 5 смени на двубой. Това правило остава в сила и за Европейското първенство по футбол. 

    Също така, всеки отбор получи правото да повика 26 играчи за шампионата на Стария континент. В групата за двубоите могат да бъдат обявени 23 имена, но всеки отбор има право на 3 допълнителни "резерви" в разширения състав. 

    Правила при наличие на Covid-19 

    УЕФА направи няколко поправки на правилника си, за да може да е максимално сигурно, че няма да има отменени мачове на Евро 2020. Ето и какво гласи правилникът, въведен специално заради "Covid-19": 

    - Ако играч или група от играчи бъдат поставени в задължителна карантина или самоизолация, поради решение на медицинските власти, заради позитивен тест срещу SARS-CoV-2, мачът ще се проведе по план, АКО въпросният отбор разполага с минимум 13 футболисти на разположение (включително поне един вратар). 

    - Ако даден отбор не може да осигури минималната бройка от футболисти, заради положителни тестове за "Covid-19", срещата може да бъде отложена и пренасрочена в следващите 48 часа. УЕФА може да реши да премести срещата и на друг стадион, в друг град, ако реши, че е необходимо. 

    - Ако даден мач не може да бъде пренасрочен, Етичната комисия към УЕФА ще заседава допълнително за решение относно срещата. Най-вероятният изход в подобна ситуация е отборът, който не може да вземе участие в мача, да бъде наказан със служебна загуба 0:3. 

    VAR на Евро 2020 

    Въпреки противоречивите мнения за нуждата от VAR във футбола и неправилната употреба на системата от съдийските екипи, УЕФА продължава да вярва в нея. Въпреки че тя не беше част от квалификациите за класиране на Евро 2020, системата ще е в пълна функционалност на шампионата. 

    Групите на Европейското първенство по футбол 

    Груповата фаза на шампионата ще се проведе в периода 11.06 - 23.06. Мачовете от първите два кръга ще се играят в различен час, докато в последния кръг всяка група ще играе мачовете си по едно и също време, за да бъде спазен феърплеят. Ето и как са разпределени отборите на Евро 2020

  • Група А: Италия, Швейцария, Турция, Уелс
  • Група B: Белгия, Дания, Финландия, Русия 
  • Група C: Австрия, Нидерландия, Украйна, Северна Македония 
  • Група D: Хърватия, Чехия, Англия, Шотландия
  • Група E: Полша, Словакия, Испания, Швеция  
  • Група F: Франция, Германия, Унгария, Португалия 
  • Програма на Европейското първенство по футбол 

    Както вече упоменахме няколко пъти в статията, Евро 2020 започва на 11-и юни с откриваща церемония на "Стадио Олимпико" в Рим от 21:00 часа българско време, а първият мач е Турция - Италия (22:00 часа българско време). Ето и как са разпределени мачовете по дни: 

  • Групова фаза (от 11.06 до 23.06 включително) 
  • Осминафинали (от 26.06 до 29.06 включително)
  • Четвъртфинали (от 02.07 до 03.07 включително) 
  • Полуфинали (от 06.07 до 07.07 включително) 
  • Финал - 11.07.2021
  • Мачовете от груповата фаза ще започват в следните часове: 16:00, 19:00, 22:00, като ще има по три мача на ден. В последния кръг ще се играят по два мача наведнъж. 

    По време на осминафиналите и четвъртфиналите ще се играят по два мача на ден - от 19:00 и от 22:00 часа българско време. 

    Полуфиналите ще бъдат по един мач на ден с начален час 22:00 българско време. 

    Финалът е от 22:00 часа българско време на 11-и юли и ще се изиграе на стадион "Уембли" в Англия.

    Можете да видите кога са най-интересните мачове в нашата пълна ТВ програма на Европейското първенство по футбол

    Телевизиите, които ще излъчват мачовете от Евро 2020 

    Две медийни компании си поделиха правата за излъчване на Европейското първенство по футбол - "Нова Броудкастинг Груп" и "Българска национална телевизия". Мачовете ще се излъчват в ефира на "Нова телевизия", БНТ 1, БНТ 3 и Диема. Всички мачове, които са включени в пакета на частната телевизия, ще бъдат излъчени в HD качество по спортния канал "Диема Спорт 2". Същата телевизия ще излъчва и срещите, които се излъчват от БНТ, но два дни след изиграването им и след полунощ. 

    Топката на Европейското първенство по футбол 

    Топката, с която ще играят отборите на Евро 2020, е истински шедьовър от страна на производителя "Адидас". Името ѝ е "Унифория" и е проект, чиято реализация е отнела повече от 2 години. Интересен факт е, че пазарната цена на коженото кълбо е 130 евро. 

    Талисманът на Евро 2020 

    Едва ли има талисман, който да бие "петела" на Мондиал '98, но на Европейското по футбол ще видим нещо много интересно, а именно -  Skillzy. Той е фен на уличния футбол и практикува т. нар. freestyle футбол, при който жонглираш с топката с всички части на тялото си. За разлика от други талисмани, Skillzy е изключително подвижен и разполага с отлична техника. Това подсказва и името му - "skill" (от англ. - умение). Той наистина има умения и ще ги демонстрира с топка в крака през цялото първенство.

    Как "Скилзи" е избран за талисман на Европейското първенство по футбол, вижте като последвате линка. 

    Фаворитите на Евро 2020

    Няма как да не разгледаме и отборите, които са фаворити на Евро 2020. Те са "обичайните заподозрени", но не е изключено нито един да не спечели шампионата, тъй като неведнъж сме ставали свидетели на огромни сензации на Европейските първенства по футбол. 

    Франция

    Това е фаворитът както на букмейкърите, така и на реномирани специалисти от цял свят. Дидие Дешам разполага с огромна дълбочина в състава, а за да е сигурен в поливалентността на своите тактически прийоми дори повика Карим Бензема за пръв път от 2015 година насам. 

    В състава на "петлите" почти няма слаби места, като всички футболисти са налични от ден 1 на Евро 2020. Дори нападателят на Реал, който получи контузия срещу България, може да се включи от първия мач, но не е сигурно дали Дешам ще рискува неговото състояние от самото начало. Едно е сигурно - ако има медал за това кой е с най-силен на хартия състав, то той отива на сметката на Франция. 

    Англия 

    "Футболът се прибира у дома" отново звучи на Острова, като "трите лъва" отново са тръгнали с голямата кошница, въпреки че никога не са печелили еврошампионата. Най-близо Англия бе до триумф през 1996 година, а оттогава насам отборът просто не блести с изявите си. На Мондиал 2018 поданиците на Кралицата достигнаха до полуфиналите и бяха на няколко минути разстояние от класиране за финала. Сега Хари Кейн и компания ще искат да докара мисията до край. 

    Саутгейт направи много интересен подбор на своя състав, като заложи повече на защита и нападение и изглежда не обърна особено внимание на халфовата си линия, след като остави Джеймс Уърд Праус извън групата от 26 футболисти, които ще използва в надпреварата. Какви са очакванията към "трите лъва" и анализ на Англия за Европейското по футбол четете, като последвате линка. 

    Белгия 

    "Златното поколение" на страната вече е време да пожъне някакъв значим успех. Предпоставките са на лице, тъй като на Евро 2016 отборът игра на четвъртфинал, а две години по-късно на Световното Еден Азар и компания грабнаха бронзовите медали, въпреки че бяха в изключително тежък поток и трябваше да играят с отбори като Бразилия и шампиона Франция. 

    "Червените дяволи" имат немалко проблеми, тъй като двете големи звезди имат проблеми. Кевин де Бройне още не е напълно готов за игра след финала в Шампионска лига, докато Еден Азар не е напълно възстановен, след като в последните 2 години е измъчван от постоянни травми в Реал Мадрид. Ромелу Лукаку обаче е в убийствена форма, а всичко друго освен битка до последно за златото ще бъде счетено за провал в Белгия. Какво могат да постигнат "червените дяволи" на шампионата и анализ на Белгия на Европейското първенство по футбол четете, като последвате линка. 

    Германия 

    Според букмейкърите, 4-ият фаворит за злато е Германия - отборът, който само преди 2 години шокиращо отпадна още в груповата фаза на Световното по футбол, и то в опит да защити титлата си от 2014 година. Това е и последният голям шампионат за Йоахим Льов, който напуска след края на Евро 2020. Бундестима е решен да докаже, че мястото му е сред челниците на Европа, но пред тима има сериозни проблеми. Германия от години няма реализатор в състава си, а Тимо Вернер записа сезон, в който се запомни повече с абсурдни пропуски, отколкото с брой попадения и значими изяви за Челси. Но дори това не е най-големият проблем пред Льов - как ще изглежда колебливата защита на Маншафта е нещо, което тормози не само него, но и цяла Германия. 

    Все пак в състава личат имената на играчи като Тони Кроос, Йошуа Кимих, Томас Мюлер, Серж Гнабри, Лерой Сане и много други, които могат да бият всеки отбор. Пълен анализ на Германия на Евро 2020 четете тук! 

    Сред фаворитите на букмейкърите попадат още съставите на Испания и действащия шампион Португалия. 

    Потенциалните изненади на Евро 2020

    Много е трудно да се предвиди коя от по-малките нации може да развали сметките на големите, но поглеждайки към регламента на Евро 2020 и най-вече потоците между 6-те групи, едно име излиза начело - Дания. "Червения динамит" стана шампион през 1992 година, и то без дори да се е класирал за шампионата, а сега датчаните изглеждат много опасен отбор и със сравнително лека програма по пътя поне до четвъртфиналите. 

    Дания е отбор, който залага на контраатаката и много стабилна защита, формирана от имена като Андреас Кристенсен и Симон Кяер. Кристиян Ериксен дърпа конците в предни позиции, а "динамита" притежава страхотна смесица от стабилност, скорост и клиничност - фактори, които направиха Португалия европейски шампион преди 4 години. Е, Дания няма Кристиано Роналдо, но пък отборът е напълно готов да е приятната изненада на шампионата. Анализ на Дания на Европейското по футбол четете, като последвате линка. 

    Дебютантите на Евро 2020

    Благодарение на факта, че шампионатът вече се провежда с 24, а не с 16 тима, на Евро 2020 ще има и два тима, които са абсолютни дебютанти - Финландия и Северна Македония, а още по-интересен факт е, че това е първият голям шампионат, за който и двете нации се класират. 

    "Суоми" шокира всички с много прагматичен стил, който им спечели второ място в квалификационната група, в която Италия беше абсолютен хегемон. Финландия продължи да впечатлява с победи над Ейре и България в "Лигата на нациите", а най-паметната победа за тима беше с 2:0 над световния шампион Франция в приятелска среща. През 2021 година обаче отборът "спука гуми" и няма победа в последните си 3 мача. 

    Северна Македония остана на 3-о място в квалификациите, след като падна и от Полша, и от Австрия, но благодарение на Лигата на нациите се добра до място в плейофите. Там Горан Пандев и компания спечелиха срещу Косово и Грузия, за да се превърнат в най-изненадващия отбор, класирал се на Европейското по футбол

    Любопитни факти за Евро 2020

    - С турнира се отбелязва 60-ият юбилей от първия шампионат на Стария континент (1960) 

    - Това е 16-ото Европейско първенство в историята 

    - За първи път в историята турнирът се провежда в повече от две страни (домакините са общо 10) 

    - "Уембли" е домакин на финала на Евро 2020, като това ще е втори финал, който ще се играе на стадиона в Лондон (първият е през 1996) 

    - Дебютантите в турнира са само 2 - Финландия и Северна Македония. Рекордът се държи от Евро 2016, където 4 нации дебютираха на Европейско (Словакия, Исландия, Уелс, Северна Ирландия)

    - България кандидатства за домакин на мачове от Евро 2020, но проектът за стадион "Васил Левски" не беше одобрен 

    - Евро 2020 е първото Европейско, което се отменя в историята и ще се играе година по-късно от плануваното 

    Интересни рекорди на Европейското първенство по футбол 

    - Мишел Платини е рекордьор по голове, отбелязани в един турнир (9) 

    - Икер Касияс е вратарят с най-много чисти мрежи на Европейско (9, записани в периода 2004 - 2012) 

    - Касияс също така държи рекорда за най-много поредни минути без допуснат гол (509) 

    - Испанецът държи още един рекорд - той е шампионът с най-малко допуснати голове (1 от 6 мача). Той дели 1-ото място с Дино Дзоф (Италия), но той е допуснал 1 гол в само 3 мача. 

    - Петър Чех е вратарят с най-много допуснати голове (21) 

    - Германия и Испания държат рекорда за най-много титли - по 3 

    - Германия има най-много полуфинали в турнира (9) 

    - Испания е единственият отбор, успял да защити титлата си 

    - Англия е рекордьор по участия на Европейско БЕЗ да спечели титлата (9) 

    - Ако запише дори 1 секунда на Евро 2020, Кристиано Роналдо ще стане единственият футболист, играл на 5 шампионата на Стария континент. Касияс е бил в селекцията на Испания в 5 турнира, но през 2000 година не записва нито един мач. 

    - Кристиано е лидер по мачове в историята на Европейските първенства с 21 участия 

    - Най-младият играч, участвал на Европейско, е Джетро Вилемс (18 години, 71 дни) 

    - Най-възрастният пък е Габор Кирали от Унгария (40 години, 86 дни) 

    - Най-възрастният голмайстор на Европейско е Ивица Вастич, Австрия (38 години, 257 дни) 

    - Най-бързият гол на Европейско е дело на Дмитри Кириченко - 67-ата секунда на мача Русия - Гърция (2004) 

    - Португалия е ЕДИНСТВЕНИЯТ отбор, който печели Европейското, въпреки че не печели нито един от мачовете си в груповата фаза 

    Мода на Европейското първенство по футбол 

    Като на всеки друг голям шампионат, основните доставчици на спортна екипировка са се погрижили да "вдъхнат" живот на футболните екипи. В последните години те се надпреварват за това кой ще измисли по-атрактивен и по-иновативен дизайн за футболните фланелки, като Евро 2020 не прави изключение. Някои от екипите са доста стандартни и, можем да кажем, скучни (важи особено за домакинската екипировка), но особено сред екипите за гостуване има някои наистина сполучливи. Ето и част от тях: 

    Ако искате да разгледате екипите на всички отбори на Евро 2020, последвайте линка! 

    С този модна нотка приключваме с пълния наръчник за Евро 2020. Надяваме се да сте научили много интересни и нови неща за шампионата и всичко, което сте прочели да ви е от полза. Следете специалната ни страница с новини, мачове на живо, анализи и коментари за Европейското първенство по футбол, а сега ви оставяме с част от материалите, които подготвихме за вас през последните дни: 

    ТОП 20: Най-скъпите играчи на Евро 2020

    ТОП 10: Големите таланти на Европейското, които да следим 

    Как е правилно: Евро 2020 или Евро 2021

    Кристиано Роналдо и рекордите, които може да потроши на Европейското

    Умиращ баща ще прекара последните си в гледане на сина си на Евро 2020

    Въпрос №1 на Евро 2020: Трябва ли Еден Азар да играе изобщо? 

    7 мача от групите на Евро 2020, които НЕ ТРЯБВА да изпускате! 

    Роналдо атакува шокиращ рекорд на Евро 2020

    Етикети:
    Sportlive.bg

    ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


    виж всички

    Още по темата


    Timeout


    виж всички
    Избрано от Левски

    "Тайни от бг елита": Нов в Левски започна кариерата си в баскетбола, но футболът го спечели

    "Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

    Реклама
    Най-четени новини

    виж всички