7 мача от групите на Европейското първенство по футбол, които не са за изпускане


7 мача от групите на Европейското първенство по футбол, които не са за изпускане
Снимка: Снимки: Getty Images, колаж: SportLive

8692 0

Исторически съперничества, дебюти на финали и сблъсъци в тежка категория – Европейското първенство по футбол ще предложи много интересни мачове още в груповата фаза. Евро 2020 започва тази събота, като всичко най-интересно и актуално около надпреварата ще намерите в SportLive.bg. Ето седем мача от групите, които не са за изпускане:

Турция – Италия

Рим, Група А, 11 юни, 22:00 часа 

След извънредното петгодишно чакане за европейско първенство, откриващият мач на Евро 2020 ще бъде очакван с особено нетърпение. Италия като един от 11-те домакини на турнира ще посрещне Турция с желанието да затвърди статута си на един от фаворитите за титлата след страхотното представяне под ръководството на селекционера Роберто Манчини в последните две години. Досега Италия и Турция са се срещали само веднъж на европейско първенство, като четирикратните световни шампиони победиха с 2:1 във втория ден на Евро 2000. Проблемът за отбора на Турция е, че няма победа над Италия в десет двубоя помежду им до момента, както и че е загубил всичките си четири откриващи мача на европейско първенство.

Дания – Финландия

Копенхаген, Група В, 12 юни, 19:00 часа

След 110 години и повече от 750 изиграни мача националният отбор на Финландия най-накрая ще направи своя дебют на голям турнир и то срещу много познат съперник – това ще бъде 60-ят мач в историята между Финландия и Дания. Само две от тези срещи са били в официални турнири под егидата на УЕФА – две победи за Дания в квалификациите за Евро 1988. Под ръководството на бившия учител Марку Канерва обаче Финландия може да изненада всеки опонент, разчитайки на солидна защита (шест сухи мрежи в квалификациите) и своята звезда в атака – Теему Пуки.

Австрия – Северна Македония

Букурещ, Група С, 13 юни, 22:00 часа

Другият пълен дебютант в големи турнири е тимът на Северна Македония. Западните ни съседи завършиха зад Австрия в своята квалификационна група, но след това надвиха Косово и Грузия в плейофите, за да си осигурят място на Евро 2020 и реванш с Австрия след двете загуби в квалификациите. Фокусът ще бъде върху голямото име в отбора на Северна Македония, техният капитан и голмайстор номер 1 в историята на тима – Горан Пандев. Ще успее ли 37-годишният ветеран, спечелил куп трофеи на клубно ниво, включително и Шампионска лига, да блесне на голямата сцена за един последен път?

Англия – Шотландия

Лондон, Група D, 18 юни, 22:00 часа

Първият мач на национално ниво в историята на футбола се играе на 30 ноември 1872 година в Глазгоу и противопоставя Шотландия и Англия. Двубоят завършва при нулево равенство, а от тогава насам големите съперници са се изправяли един срещу друг общо 114 пъти. За Шотландия това е първо появяване на eвропейско първенство от 1996 година насам, когато Англия ги победи с 2:0 пред родна публика. Шотландците показаха характер, за да победят Израел и Сърбия с дузпи в плейофите и да се класират за Евро 2020, където ще се опитат за първи път в историята си да стигнат до фазата на елиминациите на голям турнир след десет безуспешни опита до момента. От другата страна обаче ще застане един от големите фаворити за титлата на Евро 2020.

ДИЛЕМАТА В ОТБОРА НА АНГЛИЯ, ПРИЧИНЯВАЩА ГЛАВОБОЛИЕ НА САУТГЕЙТ

Групата на смъртта (F):

Франция – Германия (Мюнхен, 15 юни, 22:00)

Португалия – Германия (Мюнхен, 19 юни, 19:00)

Португалия – Франция (Будапеща, 23 юни, 22:00)

Без съмнение трите най-дългоочаквани сблъсъка от груповата фаза ще са тези между три от най-силните отбори в света в момента. Настоящите европейски шампиони Португалия, настоящите световни шампиони Франция и четирикратните световни и трикратни европейски шампиони Германия ще се изправят един срещу друг в група F, като благодарение на формата на първенството е възможно и трите отбора да продължат към елиминациите, но това съвсем не е сигурно и със сигурност трите гранда ще дадат всичко от себе си в тези сблъсъци.

Шоуто започва с Франция – Германия на 15 юни, четири дни по-късно Бундестимът ще премери сили с Португалия, а на 23 юни ще има повторение на финала от Евро 2016, когато Португалия шокира Франция насред Париж. Щастието или нещастието, в зависимост от гледната точка, да прави компания на Франция, Германия и Португалия има тимът на Унгария, който ще има домакинско предимство в двубоите си с Португалия и Франция и ще се надява да изненада някой от фаворитите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ИДЕАЛНИТЕ 11, КОИТО ЩЕ ПРОПУСНАТ ЕВРО 2020 (ГАЛЕРИЯ)

ТАЛИСМАНЪТ НА ЕВРОПЕЙСКОТО: ПО-ТЕХНИЧЕН И ОТ ФУТБОЛИСТИТЕ! (ВИДЕО)

20-ТЕ НАЙ-СКЪПИ ИГРАЧИ НА ЕВРО 2020 - РОНАЛДО Е ИЗВЪН ТОП 50 

10 ЛЕГЕНДИ, КОИТО НИКОГА НЕ ИГРАХА НА ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички