Манчестър Сити ще чака още! Челси спечели Шампионска лига за втори път в историята си


Манчестър Сити ще чака още! Челси спечели Шампионска лига за втори път в историята си
Снимка: Getty Images/Guliver

21230 0

Челси е носителят на трофея от Шампионска лига за сезон 2020/21. "Сините" от Лондон спечелиха с минималното 1:0 във финалния английски сблъсък срещу Манчестър Сити, като в герой за тях се превърна Кай Хаверц, който се разписа в 42-рата минута. Това е втори трофей от турнира за Челси след триумфа през 2012 година над Байерн Мюнхен. Столичани се превърнаха в 4-ия английски клуб, който е спечелил поне два пъти най-престижния европейски клубен турнир във футбола.

Мениджърът на "гражданите" Пеп Гуардиола, който безспорно остава сред най-добрите треньори в историята, сякаш направи груба грешка в титулярния състав, оставяйки на резервната скамейка и Фернандиньо, и Родри. За сметка на това, едновременно в игра започнаха Рахим Стърлинг, Бернардо Силва, Фил Фоудън, Кевин де Бройне и Рияд Марез.

ГАЛЕРИЯ: АНГЛИЙСКИЯТ СБЛЪСЪК В ШАМПИОНСКА ЛИГА + "СИНЯТА" РАДОСТ

Петимата атакуващи футболисти на Сити пресираха високо по терена - едно от най-силните оръжия на отбора, което обаче в този случай им изигра лоша шега, тъй като точно преди края на първата част Челси се възползва от това. Тогава Едуар Менди изпрати топката към Бен Чилуел, който с едно докосване отклони към Мейсън Маунт. Англичанинът напредна и от собствената си половина изведе по великолепен начин Кай Хаверц, който чукна топката покрай излезлия извън наказателното си поле Едерсон, след което я достигна и вкара на опразнената врата.

Манчестър Сити, който през кампанията мачкаше конкуренцията в Англия, сякаш за пореден път доказа, че все още не е готов за огромната хапка, която представлява трофеят от Шампионска лига. На обратния полюс пък Челси спечели трофея отново 9 години по-късно.

Мениджърът Томас Тухел излезе с изпипана до последния детайл тактика, която неговите футболисти спазиха. Те играха дисциплинирано и компактно в отбрана, като използваха всеки удобен момент за контраатака и дори можеха да наранят още по-сериозно своя съперник, но Тимо Вернер се отличи с не един, а два скандални пропуска още в началото (ВИДЕО).

СЪСТАВИ

Манчестър Сити: Едерсон, Кайл Уокър,Джон Стоунс, Рубен Диаш, Олександър Зинченко, Гюндоган, Бернардо Силва, Кевин Де Бройне, Рияд Марез, Фил Фоудън, Рахим Стърлинг

Челси: Едуар Менди, Антонио Рюдигер, Тиаго Силва, Сесар Аспиликуета, Рийс Джеймс, Бен Чиуел, Жоржиньо, Н'Голо Канте, Кай Хаверц, Мейсън Маунт, Тимо Вернер

Прави впечатление, че Гуардиола е заложил на Джон Стоунс вместо на Аймерик Лапорт в центъра на защитата. Фернандиньо остава на резервната скамейка, а сред титулярите се включва Рахим Стърлинг, което оформя като още по-атакуващ състава на "гражданите". При Тухел изненади няма.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата започна на високи обороти, а Манчестър Сити очаквано владееше топката по-често в началните моменти от двубоя. В 8-ата минута Едерсон демонстрира отличните си далечни подавания и изведе по великолепен начин Рахим Стърлинг зад противниковата отбрана. Англичанинът овладя, но след това бе спрян първо от бранител, а впоследствие и от Едуар Менди, който с ръка го блокира и изкара топката в ъглов удар. 

Малко след това Челси отговори подобаващо и организира бърза атака, която завърши с подаване на Кай Хаверц към Тимо Вернер, който бе на добра позиция, но не прецени размаха си и топката се отби в опорния му крак. "Гражданите" организираха опасна контраатака, но заключителният пас към Рияд Марез бе пресечен в последния възможен момент.

В 14-ата минута се стигна и до най-опасната атака в срещата до момента, когато "сините" от Лондон имаха числено предимство в противниковото наказателно поле, Маунт отне топката, напредна и отклони чудесно към Вернер, но немският нападател отново разочарова с изпълнението си, стреляйки слабо в обсега на Едерсон.

Последва леко затишие на терена, за да се стигне до 27-ата минута, когато Де Бройне подаде отлично към Фил Фоудън, който пое топката и опита да стреля от непосредствена дистанция, но там решаващо в краката му се метна Рюдигер, който го блокира и осигури безпроблемна намеса за стража Менди.

В 39-ата минута "сините" от Лондон понесоха неприятен удар в своята отбрана, тъй като Тиаго Силва трябваше принудително да напусне терена поради травма.

42' - 0:1! Челси се възползва от високата преса на своя опонент и с подавания с по едно докосване топката се озова в Маунт, който изведе Хаверц. Немският национал преодоля Едерсон, а след това бутна топката в опразнената врата, за да даде аванс в резултата на своя тим.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В първите 10-ина минути от втората част Сити опита да наложи ранен натиск в търсене на бърз изравнителен гол. "Гражданите" владееха повече топката, но не успяха да създадат нещо по-опасно. Челси пък опитваше във всеки възможен момент да контраатакува.

В 60-ата минута се стигна до дискусионна ситуация, след като Стърлинг стигна до отбита топка и опита изстрел от средна дистанция. Топката се отклони в ръката на Рийс Джеймс, но главният съдия не отсъди дузпа. ВАР също не промени това му решение, а Лаос обясни на играчите, че топката първо се е отклонила в тялото, а след това в ръката на Джеймс, заради което не е отсъдил нарушение.

В 73-ата минута Челси организира мълниеносна контраатака. Хаверц задъжа отлично топката и комбинира с появилия се като резерва Пулишич, който бе изведен срещу Едерсон, но стреля в аут. Огромен пропуск за американеца.

В последните минути очаквано Сити наложи още по-сериозен натиск на своя съперник. В 6-ата минута от добавеното време Марез стреля много опасно от средна дистанция, а ударът му мина буквално на милиметри от напречната греда, като Менди остана неподвижен.

Преди финала в Шампионска лига

Тук през целия ден може да намерите интересни новини, коментари, цитати от играчи и треньори и всякакви любопитни информации преди началото на срещата между Манчестър Сити и Челси. 

20:30 - Томас Тухел се опита да свали напрежението от своите футболисти по доста любопитен начин. В интернет пространството се появиха кадри, на които немският специалист подготвя играчите си за финала чрез... кърлинг. Вижте кадрите от любопитния подход на Тухел - в този материал.

18:58 - Как Тимо Вернер загатна, че не трябва да е титуляр във финала на Шампионска лига (ВИДЕО)?

18:40 - Гуардиола ще разчита на най-малко очаквания играч при евентуално изпълнение на дузпи. Вижте повече по темата + ВИДЕО.

18:25 - Отборът, който реализира първото попадение, печели финала в Шампионска лига в последните му 6 издания (и в общо 12 от последните 14).

17:45 - Предишните два финала за Челси в Шампионска лига завършваха след изпълнения на дузпи - победа срещу Байерн Мюнхен и поражение от Манчестър Юнайтед. Статистиката им при дузпите в турнирите на УЕФА е 2 победи и 4 загуби. Манчестър Сити пък има 2 успеха и нито едно поражение на дузпи в състезанията от УЕФА.

16:50 - Камери хванаха Томас Тухел да пародира Пеп Гуардиола преди сблъсъка (вижте тук)

16:30 - Бившият играч на "сините" Рамирес сподели впечатленията си от Н'Голо Канте.

16:12 - Легендите на Челси Пауло Ферейра и Марсел Десаи заявиха, че стискат палци на "сините".

16:10 - Трансферни новини заливат и Челси. Бившият играч на тима Джо Коул препоръча на "сините" да си върнат Ромелу Лукаку, докато други спрягани имена са Ашраф Хакими от Интер и Джанлуиджи Донарума от Милан.

15:47 - Според Daily Mail това може да е последен мач за Рияд Марез и Рахим Стърлинг в Сити, като Арсенал се интересува от дуото.

15:00 - Феновете празнуват в Порто, все по-приятна атмосфера в португалския град

14:17 - Защитникът на Манчестър Сити Ерик Гарсия е оптимист за финала и заяви, че "гражданите" ще победят, ако покажат най-доброто от себе си.

14:00 - Вижте статистиката на Пеп Гуардиола срещу германски треньори.

12:45 - Според Ройтерс жителите на Порто са разярени заради разхлабване на противоепидемичните мерки в деня на финала.

12:45 - Добро настроение в Манчестър Сити, феновете пеят песента "Blue Moon" по пътя за Порто.

12:30 - Пеп Гуардиола смята, че тимът трябва да "изстрада" трофея в Шампионска лига.

12:52 - Бившият защитник на Сити Джолиан Лескът очаква Фил Фодън да има решаваща роля за "небесносините" и го сравни с Уейн Рууни като качества.

12:00 - Очаква се Серхио Агуеро да е на резервната скамейка за "гражданите". Пеп Гуардиола до последно ще се надява Илкай Гюндоган да е здрав и да може да започне мача.

11:30 - Томас Тухел изглеждаше развълнуван на пресконференцията преди двубоя, като заяви, че е мечтал за този момент от дете и похвали Манчестър Сити и работата на Пеп Гуардиола.

11:17 - Бившият халф на Челси Джо Коул смята, че лондончани ще спечелят титлата след продължения.

11:00 - Sky Sports съобщава, че Едуар Менди и Н'Голо Канте са готови за финалния сблъсък. За Манчестър Сити под въпрос обаче е Илкай Гюндоган.

10:50 - Защитникът на Манчестър Сити Кайл Уокър сравни предстоящата среща с шахматна игра - който сгреши, ще загуби.

10:28 - Халфът на Челси Жоржиньо заяви, че финалът е много емоционален момент в живота му. Той допълни, че преди срещата тимът е тренирал достатъчно дълго изпълнението на дузпи.

10:00 - Феновете на Манчестър Сити изкупуват "златните билети" за финала за цена от 450 паунда, въпреки разходите за пътуване и PCR тестове за COVID-19.

09:57 - Пеп Гуардиола и Томас Тухел са се срещали 7 пъти помежду си. Припомнете си всички техни сблъсъци.

09:08 - Легендата на Арсенал и анализатор на Sky Sports Пол Мърсън сподели, че Тимо Вернер и Тиаго Силва ще са ключови за Челси и лондончани трябва да се възползват от всеки свой шанс.

09:00 - Ето какви тактики прилагат Пеп Гуардиола и Томас Тухел (вижте тук)

08:00 - Припомнете си пътя към финала на двата отбора (подробности тук)

Любопитни факти преди финала в Шампионска лига

- Това ще е 3-ият финал в Шампионска лига между английски отбори. Първият беше между Ман Юнайтед и Челси през сезон 2007/08 ("червените дяволи" спечелиха след дузпи), а вторият бе през сезон 2018/19, когато Ливърпул подчини Тотнъм с 2:0 в редовното време. 

- Португалия е домакин на финала в ШЛ за 4-и път, като за пръв път "до Драгао" е избраното за срещата съоръжение.

- Само 12 отбора имат 2 или повече триумфа в историята на КЕШ/Шампионска лига. Челси може да стане 13-ият с два или повече трофея, присъединявайки се към други 3 английски клуба - Ливърпул, Манчестър Юнайтед и Нотингам Форест. 

- Независимо от развоя на финала, Испания остава начело като страната, произвела най-много шампиони - 18. Финалът тази година е английски, така че Англия ще се откъсне на 2-о място във вечната класация с 14. 

- Томас Тухел ще участва за втори път във финал на Шампионска лига поред, като е първият треньор, който класира два различни отбора в последователни години в битка за златните медали. 

Важна информация преди Манчестър Сити - Челси 

Sportlive.bg се постара да подготви своите читатели максимално добре за предстоящата срещата, така че ако сте пропуснали някои от най-интересните ни материали, можете да наваксате в деня на финала. Ето и част от тях: 

Най-важният човек на терена - кой ръководи финала в ШЛ? 

Здраво меле между фенове и полиция преди финала

Скъпарските състави на Сити и Челси - кой колко струва? 

Битката на Х-факторите - кои са най-важните играчи на Сити и Челси преди финала? 

Единственият финал, в който Роналдо и Меси се изправиха един срещу друг

Сити срещу Челси: Кой е по-добър през 2020/2021?

Пътят до финала

Двата отбора извървяха коренно различен път към финалната среща в турнира през този сезон. Челси изглеждаше колебливо, но попадна в може би най-лесната група, от която успя да излезе с 14 точки (4 победи, 2 равенства). 

След идването на Томас Тухел Челси се отчете с най-добрата защита в елиминационната фаза, като допусна едва два гола, отстранявайки последователно Атлетико Мадрид, Порто и рекордьора в турнира - Реал Мадрид. 

Манчестър Сити също имаше лесна задача в груповата фаза (Порто, Олимпиакос и Марсилия), като завърши групата с 16 точки и едва 1 допуснат гол. Последва лесен осминафинал с Борусия (М), спечелен с общо 4:0, но задачата стана далеч по-сложна срещу Борусия (Дортмунд). В първия мач "гражданите" спечелиха с гол в добавеното време с 2:1, докато на "Сигнал Идуна Парк" се наложи да обръщат мача, след като падаха с 0:1 до почивката (краен резултат в мача 2:1). 

Шампионите на Англия направиха още един впечатляващ обрат - в първия полуфинал срещу ПСЖ от 1:0 до 1:2 на "Парк де Пренс". На реванша Пеп и компания спечелиха с 2:0 и сега се готвят да направят паметен требъл, стига да спечелят срещу Челси във финала. 

Предполагаеми стартови състави

Манчестър Сити (4-3-3): Едерсон, Кайл Уокър, Аймерик Лапорт, Рубен Диаш, Олександър Зинченко; Фернандиньо, Гюндоган, Бернардо Силва, Кевин Де Бройне, Рияд Марез, Фил Фоудън 

Челси (3-4-3): Едуар Менди, Антонио Рюдигер, Тиаго Силва, Сесар Аспиликуета, Рийс Джеймс, Бен Чиуел, Жоржиньо, Н'Голо Канте, Кай Хаверц, Мейсън Маунт, Тимо Вернер

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички