Пътят до финала: През какво преминаха Челси и Манчестър Сити в Шампионска лига


Пътят до финала: През какво преминаха Челси и Манчестър Сити в Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Guliver

1491 0

След броени часове отборите на Манчестър Сити и Челси ще се изправят един срещу друг в съдбоносен сблъсък, който ще определи новия носител на Шампионска лига. И двата английски гранда си заслужиха мястото на големия финал в тазгодишното издание на турнира. По пътя към финалния двубой обаче и двата тима трябваше да преодолеят сериозни изпитания. 

ПЪТЯТ НА МАНЧЕСТЪР СИТИ

Манчестър Сити стартира перфектно кампанията си в Шампионска лига, след като записа пет победи от шест мача в груповата фаза. "Гражданите" допуснаха само едно равенство, което дойде в предпоследния мач срещу тима на Порто. Английският тим впечатли с безупречната си игра в дефанзивен план, като за 6 мача допуснаха само 1 гол в мрежата си. Сити и Байерн Мюнхен бяха двата отбора, които събраха най-много точки в груповата фаза (16).

НЕМСКИТЕ ИЗПИТАНИЯ

Първото място в групата осигури на "небесносините" лек жребий на 1/8-финалите - сблъсък с немския Борусия Мьонхенгладбах, който е далеч от класата на Сити. Без никакво напрежение възпитаниците на Хосеп Гуардиола се справиха с Гладбах, побеждавайки ги с по 2:0 и в двата мача (общ резултат 4:0).

На четвъртфиналите дойде първият сериозен тест - Борусия Дортмунд, който обаче през този сезон разочароваше с представянето си в Бундеслигата. Въпреки това "жълто-черните" никога не бива да бъдат подценявани и това беше доказано в двата двубоя с Манчестър. Борусия показа смел футбол, но изпусна шансовете си в двата мача и ги загуби с 1:2 и в двата случая (общ резултат 2:4).

САМОУБИЙСТВОТО НА ПСЖ

В полуфиналната фаза Манчестър Сити се изправи срещу финалиста от миналогодишното издание на Шампионска лига - Пари Сен Жермен. Френският гранд жадува за трофея от много години, а този път бяха разочаровани от Гуардиола и неговия състав. ПСЖ обаче може да се сърди само на себе си, след като и в двата мача направи всичко по силите си, за да загуби.

В първия мач в Париж тимът на Маурисио Почетино поведе в резултата и категорично надиграваше своя гост, но буквално за няколко минути допуснаха да бъдат обърнати, а и да останат с човек по-малко на терена. Във втората среща ПСЖ тръгна твърде безразсъдно в атака, което доведе до ранен гол за Сити, а накрая пак доиграваха мача в намален състав. Така Ман Сити успя да ги елиминира с общ резултат 4:1 и да се класира за финала.

ПЪТЯТ НА ЧЕЛСИ

Челси, подобно на своя съперник на финала, също беше безупречен в групите. "Сините" стартираха с нулево реми срещу Севиля, но след това записаха четири поредни победи, три от които с 3+ гола разлика. В последния мач Челси си позволи равенство с Краснодар, което не промени крайната им позиция - първо място в групата и "по-лек" жребий в елиминациите.

По-лекият жребий обаче се оказа бъдещият шампион на Испания Атлетико Мадрид. Въпреки това лондончани, водени вече от Томас Тухел, съумяха да обезвредят коравия състав на Диего Симеоне. "Сините" си тръгнаха с минимален успех от Мадрид, а във втория мач - на "Стамфорд Бридж", изцяло контролираха играта и победиха с 2:0 (общ резултат 3:0).

"ЛЕСНИЯТ" ЧЕТВЪРТФИНАЛ

На четвъртфиналите Челси сякаш извади най-голям късмет от всички отбори - двубой срещу Порто, който обаче влезе със самочувствието на тима, елиминирал италианския шампион Ювентус. Момчетата на Тухел не допуснаха подценяване на съперника и влязоха остро още в гостуването в Португалия, където си тръгнаха с два гола аванс. В реванша "сините" отново доказаха, че умеят да затварят мачове и запазиха нулево равенство до 93-ата минута, когато Порто отбеляза почетно попадение (общ резултат 2:1).

ПОДЧИНЯВАНЕТО НА КРАЛЯ НА ЕВРОПА

Така се стигна до най-тежкото препятствие пред Челси - полуфинал срещу "краля" на Европа Реал Мадрид. Зинедин Зидан, който изведе "белите" до три поредни трофея в Шампионска лига, имаше известни кадрови проблеми, които обаче не му попречиха да отстрани Ливърпул на четвъртфиналите. Така Тухел трябваше да разчита изцяло на своите възможности и да не разчита на това Реал да сгреши.

Подобно на предишните две елиминационни фази, и тук Челси влезе много силно в първия мач, в който отново бяха гости. "Сините" поведоха първи в Мадрид, след което се стигна до равенство и важен гол на чужд терен за лондончани. В реванша на "Стамфорд Бридж" Челси не позволи на Реал да създаде нищо опасно пред вратата им, а същевременно "сините" отбелязаха две попадения, за да си подсигурят класирането (общ резултат 3:1).

СХОДНИ "СТРАДАНИЯ" ЗА ЧЕЛСИ И СИТИ ДО ФИНАЛА

Ако проследим паралелно пътищата на Челси и Манчестър Сити до финала в Шампионска лига, то ще установим, че те значително си наподобяват. В груповата фаза и двата отбора се представиха повече от убедително, като впечатлиха със силна отбрана (Сити - 1 допуснато попадение, Челси - 2 допуснати попадения).

В елиминационната фаза двата английски гранда отстраниха отбори със сходни възможности. "Лесните" препятствия се оказаха Борусия Мьонхенгладбах за Сити и Порто за Челси. Умерените изпитания бяха Борусия Дортмунд за "небесносините" и Атлетико Мадрид за "сините". На полуфиналите пък и Челси, и Манчестър Сити се справиха с много тежки съперници - Реал Мадрид и ПСЖ.

Поне "на хартия", Манчестър Сити и Челси са с изравнени сили. И двата отбора показаха, че са достойни да играят на финал в Шампионска лига. Предстои да разберем и кой заслужава да спечели трофея!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички