Кои футболисти са X-факторите на Челси и Манчестър Сити за финала в Шампионска лига?


Кои футболисти са X-факторите на Челси и Манчестър Сити за финала в Шампионска лига?
Снимка: Manchester City/Manchester City FC via Getty Images

2075 0

Всеки велик отбор има своя велик предводител. Така и финалистите в Шампионска лига Челси и Манчестър Сити едва ли щяха да са на крачка от европейската клубна титла без своите големи лидери. Преди големия сблъсък SportLive.bg представя ключовите футболисти на двата английски клуба, от които развоят на двубоя ще зависи в най-голяма степен.

Финалът между двата отбора е тази събота и с bet365 БОНУС КОД 2021 може да намерите много атрактивни пазари и коефициенти за финалната среща. 

Манчестър Сити – Кевин де Брюйне

Този сезон показа, че Манчестър Сити може без големия си голмайстор Серхио Агуеро, може и без друг основен играч от предните сезони – Рахим Стърлинг. При пробойна в защита или дори на позицията на опорния халф се включва универсалният Жоао Кансело. И макар Рубен Диаш за мнозина да е играчът на сезона в Англия и да преобрази кардинално отбраната на „гражданите“, незаменим все още остава Кевин де Брюйне.

Тимът има нужда от точен извеждащ пас? Отсъден е пряк свободен удар на удобна позиция? Играта не върви и има нужда от бързо решение, което да е неочаквано за абсолютно всички? Де Брюйне е човекът с достатъчно футболен интелект, поглед върху играта и творческа мисъл. За поредна година белгиецът беше сред лидерите по асистенции във Висшата лига (12), а в Шампионска лига има по едно резултатно действие средно на мач (3 гола и 4 асистенции).

В ключов за Сити се превърна и Илкай Гюндоган, който прави най-добрият си сезон от години. Германският национал се превърна в приятна за всички фенове на Сити изненада, но Кевин де Брюйне има доста по-нестандартен набор от умения, който го превръща в истински лидер и крайъгълен камък за цялата философия на Пеп Гуардиола в Манчестър Сити.

Челси – Н‘Голо Канте

В началото на сезона очакванията бяха лидерската роля да се поеме от Кай Хаверц и Тимо Вернер, но двамата германци прекараха целия сезон в адаптация към стила на Челси. Можем да кажем, че функцията box to box в състава освен Канте изпълнява само Матео Ковачич. Хърватинът обаче по-скоро е използван на ротационен принцип, докато отсъствието на Канте винаги се забелязва.

Страхотното представяне на французина в полуфиналните сблъсъци с Реал Мадрид за пореден път потвръдиха, че сравненията с образеца за опорен халф Клод Макелеле не са просто празни приказки. Бърз, издръжлив, елегантен, с едва един жълт картон за 12 мача в Шампионска лига през този сезон, Н‘Голо не е типичният опорен халф тип „ренде“, който спира атаките със задължителен фал. Няма спор, че ако има някой, който може да спре звездите на Манчестър Сити – това е Канте.

Сред лидерите на лондончани трябва да отбележим Мейсън Маунт, който от просто любимец на предишния наставник Франк Лампард, се превръща във все по-уверен и прогресиращ плеймейкър. Неслучайно именно Маунт беше избран от феновете на Челси за футболист на сезона в клуба. Но все пак в атакуващ план Челси разполага и със Зийеш, Пулишич, Хаверц...

Безспорно битката във финалния мач ще мине задължително в средата на терена. А дали Кевин де Брюйне ще направи гениален пас, с който да шокира всички, или Н‘Голо Канте ще покрие зоната си навреме и няма да даде на белгиеца и секунда свобода да твори, ще разберем в събота вечер.

Срещите между Сити и Челси през сезон 2020/21!

Ето какво трябва да избегне Челси според Томас Тухел.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички