Беззъбието на Манчестър Сити срещу 5-5-0 от Симеоне и човекът, който намери решение


Беззъбието на Манчестър Сити срещу 5-5-0 от Симеоне и човекът, който намери решение
Снимка: Getty Images

2427 0

Манчестър Сити победи Атлетико Мадрид с 1:0 в първия мач на четвъртфиналната фаза в турнира Шампионска лига. Единственото попадение в срещата отбеляза Кевин Де Бройне в 70-та минута.

Наставникът на "дюшекчиите" Диего Симеоне обичайно заложи на ултра дефанзивна тактика, за да сведе до минимум възможността съставът на Пеп Гуардиола да се развихри в атака и да нанесе разгромна загуба на тима.

Аржентинецът почти успя, въпреки че за целта трябваше да вземе нестандартни решения и да възложи на най-креативните си играчи да изпълняват задачи, които не са им присъщи. Офанзивните фигури Антоан Гризман и Жоао Феликс, например, в продължение на много минути действаха като втори крила.

При началния подход извоюване на равенство щеше да се възприеме като победа за Атлетико, а поражение с минимален резултат - по-малко зло. Очевидно стремежът към триумф в срещата беше химера. Отборът загуби с 1:0 - резултат, който в редиците на Атлетико се смята за добър.

Кой беше ключовият фактор за победата на Манчестър Сити? 

Пеп Гуардиола изненада, като реши да остави Фил Фодън на пейката. Испанският специалист предпочете да започне в предни позиции с Бернардо Силва, Рияд Марез и Рахийм Стърлинг. Още с влизането си в игра обаче английският национал започна да намира пролуки в дотогава солидната отбрана на Атлетико.

Голът на Де Бройне е дело на прецизна асистенция от английския талант. Фодън продължи с рецитала си и подлуди червено-бялата защита в няколко разигравания, в които можеше да се стигне и до второ попадение. Без съмнение той беше играчът, който наруши баланса в играта на "дюшекчиите" .

Разбиване на схемата 5-5-0

Гуардиола каза, че успешното атакуване на формация 5-5 е почти невъзможна задача и като че ли се оказа прав. През първото полувреме с тази схема Атлетико Мадрид удържаше без проблем набезите на "гражданите".

Играчите на Сити се ограничаваха до прехвърляне на топката от единия фланг към другия и дълги подавания зад защитата, което изобщо не притесняваше футболистите в червено-бяло.

За да постигне този резултат, Симеоне трябваше да ангажира най-добрите си офанзивни футболисти също да работят усилено в дефанзивен план. С тази тактика Атлетико дори се отказа от възможността да предприема контраатаки и не отправи нито един удар към вратата на Едерсон. 

Влиянието на Родри

Има моменти, в които Атлетико Мадрид налага сериозна преса на съперниците си, но тази опция не съществуваше на "Етихад". Чоло Симеоне беше инструктирал играчите си да не се пресичат линията на средата на терена, когато Сити владееше топката. Най-често изнасянето на топката започваше от Родри.

Жоао Феликс и Гризман бяха отговорни да попречат на бившия им съотборник да получи свобода в това отношение. Бдителността им спрямо Родри обаче беше краткотрайна, защото отборът се чувстваше по-удобно да се оттегли с две линии от по пет души близо една до друга в собствената си половина. След края на двубоя Пеп Гуардиола и Кевин Де Бройне коментираха тактиката на Диего Симеоне.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички