И целувката на годината не успя да спре устрема на Кубрат Пулев към голямата цел


И целувката на годината не успя да спре устрема на Кубрат Пулев към голямата цел
Снимка: Instagram

6256 0

2019 година определено бе сред най-емоционалните години за звездата в професионалния ни бокс – Кубрат Пулев. Българинът проведе два двубоя, които обаче някак останаха на заден план заради огромния скандал, който се развихри в САЩ и целувката към репортерката Джени Суши след двубоя му с Богдан Дину. Кобрата претърпя много изкачвания и падения, но в крайна сметка изглежда, че годината ще завърши добре за него, тъй като ще му се отвори нов шанс за бой за световната титла. В следващите редове ще откроим едни от най-важните момента за българския боксьор през последните 12 месеца.

Все пак е важно да се отбележи, че още от август месец 2018 година Кобрата направи куп промени в обкръжението си, като се раздели с бившите си промоутъри от "Зауерланд", за да работи с Ивайло Гоцев. След това той подписа договор с Топ Ранк в началото на декември, която е собственост на легендата сред мениджърите в световния бокс Боб Аръм. Един от малкото, които запазиха мястото си, беше личният треньор на Кобрата Ули Вегнер, с когото продължава да работи и да се готви. Подготовката през тази година бе главно в САЩ, където прекара много време.

Две категорични победи на ринга и дебют в САЩ

Първият бой за Кобрата бе срещу румънеца Богдан Дину, след като първо  оберт Хелениус се отказа да се изправи срещу българина. Недоволен от финансовата страна на сделката, финландецът решил да откаже сблъсъка. Така, Дину бе първият съперник за Пулев на американска земя, като българинът стигна до една от най-трудните си победи заради много тежка аркада.Въпреки нея обаче успя да оцелее в мача срещу Богдан Дину и в рунд №7 успя да го нокаутира за 27-а победа в професионалния бокс.

Мачът в Калифорния беше един сред най-тежките за българина, който получи тежка серия от удари в 4-ия рунд, които доведоха до отварянето на сериозна аркада над лявото око на Кубрат. Българинът обаче не трепна и използва края на рунда и 5-ия, за да премине в офанзива и да смачка своя съперник. Така се стигна до 7-ия рунд, в който Пулев прати два пъти в нокдаун своя съперник, а при третия главният рефер взе решение и прекрати мача, провъзгласявайки Кобрата за победител с нокаут. Изключително важна роля в двубоя имаше кънтменът Руди Ернандес, който спаси българина и се погрижи по отличен начин за нараняването му, като след това стана ясно, че е трябвало да се прибегне до цели 12 шефа, за да се затвори раната. През цялата година обаче не спираше да се коментира вариантът Кобрата най-сетне да се изправи в двубой за световната титла. От щаба на българина не спираха да повтарят, че именно това е голямата цел и няма да спрат да я преследват. След шокиращата загуба на Антъни Джошуа от Анди Руис през юни обаче стана ясно, че за такъв бой ще трябва да се почака до 2020 година. Затова и след драмите с отнетия лиценз на Кобрата в Калифорния и след като си го върна бе организиран и втори бой на българина за ноември месец. В него Пулев се изправи срещу Райдъл Букър и категорично спечели битката между двамата във Фресно, макар и без да запише нокаут. В 10-рундов двубой българинът нямаше никакви проблеми срещу бившия затворник и го подчини безпроблемно, печелейки категорично 8 от 10-те частти на битката пред десетки хиляди зрители.

По време на двубоя си личеше, че Кубрат е изключително предпазлив и причината е именно евентуален сблъсък за световната титла, а миг невнимание можеше да коства всичко това. Заради начина си на победа обаче отнесе сериозни критики както от фенове на бокса, така и от специалисти. Някои дори се усъмниха защо изобщо е слаган сред сериозните конкуренти в тежка категория и трудно би се противпоставил на големите имена. Нещо, което ще може да опровегае през 2020 г., сбъдвайки голямата си мечта да стъпи на световния връх.

Джени Суши и „Целувкагейт“

Между горепосочените два мача Кубрат Пулев изживя един от най-тежките моменти в своята кариера. С приповдигнат адреналин след упеха срещу Богдан Дину българинът се замеси в голям скандал, целувайки репортаката Джени Суши. Той даде импровизирано интервю пред репортерката на "Вегас Спортс Дейли", след края на което целуна по устните журналистката. Тя не изглеждаше никак смутена след това действие и дори успя да завърши анонса си край на интервюто без проблем. Няколко дни по-късно обаче размисли и реши да търси правата си, тъй като била сериозно наранена и депресирана след постъпката на боксьора ни.

Репортерката  нае известната адвокатка Глория Олред, която често защитава правата на жените и е истински хищник в тази сфера. Двете не се задоволяваха със санкцията на Атлетическата комисия на Калифорния към Кубрат Пулев, а поискаха наказание за него и от Световната боксова асоциация (WBA). Категоричното им желание бе лицензът му да бъде отнет в САЩ и Кобрата да няма право повече да се боксира там.  Последваха много сериозни обвинения и от двете страни, като от щаба на българина дори разпространиха видео, на което се вижда как Джени Суши е останала да празнува с тях след двубоя. И на видеото не изглежда никак смутена, а дори напротив. Показва едно доста свободно поведение, напълно в контраст с тъжното ѝ изражение по време на изслушванията пред Атлетическата комисия. Със сигурност този скандал бе сред най-големите и обсъждани на годината, като дори името името на Джени Суши попадна сред най-търсите думи Google за 2019 година.

В крайна сметка заради случилото се, което боксьорът и екипа му видяха като постановка, Пулев бе наказан за 3 месеца без право да се бие в щата Калифорния, трябваше да плати глоба в размер на 2500 долара и да премине курс срещу сексуалните посегателства. След преминаването му лицензът му бе възстановен. Положителният отпечатък от цялата тази драма, че името на Кобрата стана доста по-популярно в Америка и подейства като нелоша реклама. Лошият бе, че изглежда се отрази негативно на личния му живот, като малко след върнатия лиценз стана ясно, че се е разделил с дългогодишната си приятелка – Андреа. Нещо, което вече не е много актуално, тъй като преди няколко седмици се появи информация, че звездната ни двойка отново се е събрала. Сега всичко това е на заден план, защото всички погледи са насочени към най-важната битка за Кобрата – тази с Антъни Джошуа.

Мечтата за световна титла минава през Антъни Джошуа

По всички личи, че Кубрат го очаква една много важна 2020 година. През 2017 година той успя да стигне до двубой с Джошуа, но контузия провали плановете му и тогава изглеждаше като мисия невъзможно да се насрочи нов подобен двубой.  И макар до скоро от щаба на двукратния световен шампион Антъни Джошуа да се дърпаха за подобен мач, в крайна сметка промениха мнението си. Българинът е задължителен претендент на IBF и по право трябва да се бие с Ей Джей. Нещо, което от щаба на британеца взеха предвид. От Федерацията вече обявиха, че не смятат да правят абсолютно никакви отстъпки и ще настояват за битка за световната титла, дори ако това означава да не е срещу британеца. При положение, че реши да оваканти титлата си.

Проблемът е, че от друга федерация – WBO, също използвахa правото си да поискат двубой между претендента Олександър Усик и Антъни Джошуа, който трябва да се проведе в рамките на 180 дни. От IBF обаче веднага контрираха с това, че следващата задължителна защита е предвидена именно за техния колан и желанието е изразено още преди провеждането на битката между Ей Джей и Анди Руис в Саудитска Арабия. Важно е да се отбележи, че доста по-вероятно е Джошуа да оваканти титлата на WBO, като основните причини са две. Първо Усик е клиент на "Мачруум" и Еди Хърн, като бившият шампион при полутежките може да се изправи срещу Дерек Чисора, ако се стигне действително до това решение. След това евентуално договаряне за мач между Джошуа и Усик ще бъде много лесно. Освен това желанието и Хърн, и на Усик е боксьорът да натрупа допълнително опит в тежка категория, след като досега се биеше в полутежка, където така и не допусна загуба.

Също така на Острова отчитат, че Кобрата би бил доста по-лесно препятствие за световния шампион и няма нужда да се предприемат излишни рискове от страна на Джошуа. Българинът обаче е много опасен опонент за Джошуа заради по-класическия стил, изповядван от Пулев и който Ей Джей приложи срещу Анди Руис. Кобрата има богата визитка зад гърба си, а в последната година тренира усилено върху нови комбинации.

Самият Еди Хърн също обяви, че смята Джошуа първо да се бие с Пулев, а след тов Усик, като посочи стадиона на Тотнъм като място за провеждане на двубоя. Още от сега българският боксьор се готви за сериозна битка и се закани да донесе световната титла в България, но със сигурност ще трябва да внимава много и да е концентриран до краен предел, за да може това да се случи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички