Световното първенство по футбол - историята на мондиалите (1930 - 2022)


Световното първенство по футбол - историята на мондиалите (1930 - 2022)
Снимка: Колаж на SportLive.bg

8899 0

Катар е страната, която ще приеме 22-рото световно първенство по футбол. Емирството в Близкия изток влиза в историята като първата държава от арабския свят и с мюсюлманско мнозинство, която приема световна купа. Освен това Катар е домакин и на едва втория Мондиал, който ще се проведе изцяло на континента Азия - факти, които изпъкват на фона на близо вековната история на световните първенства.

Мондиалът в Катар - второто "азиатско" световно първенство

Ако това е едва второто "азиатско" световно първенство, къде тогава е било първото? И къде са се състояли останалите 20 първенства? На първия въпрос ще ви дадем светкавичен отговор: Мондиал 2002 се провежда на територията на Южна Корея и Япония, а важно уточнение е, че част от мачовете на Мондиал 2018 в Русия също се играят на азиатския континент.

Що се отнася до втория въпрос, към него само можем да добавим още въпроси, с които да провокираме вашия интерес. Как възникват световните първенства по футбол? Кой е първият световен шампион и защо шампионатът завършва с престрелка с револвери? Как Хитлер и Мусолини "употребяват" футбола в навечерието на Втората световна война? И как футболът се завръща след най-мащабния военен конфликт?

Ако сте пропуснали да се подготвите за шампионата в Катар, спокойно можете да го направите в специално подготвения Световно по футбол 2022: Пълен наръчник на фена за Мондиала в Катар

История на световните първенства по футбол

И това е само началото на дългия списък с въпроси, на които съвсем скоро ще научите отговорите. В настоящата статия няма да ви занимаваме с всеизвестни факти като петте световни титли на Бразилия, а ще ви дадем съвсем друг прочит на историята на световните първенства по футбол - с неподозирани случки, огромни скандали и красиви мигове, оформили най-великата игра, позната на човечеството.

В следващите редове ще ви запознаем в хронологичен ред с всяко от изминалите 21 световни първенства и нямаме съмнение, че ще научите много нови и любопитни факти. За вас остава да се заредите с малко търпение и да се насладите на всички онези моменти, които ще останат завинаги в историята на футбола. Да не губим повече време и да се потопим в магията на световните първенства по футбол. Откъде можем да започнем нашето пътешествие, освен от самото начало... а то е в Уругвай.

Уругвайска доминация и револвери дават началото

Първият шампионат е проведен през 1930 година, а домакин е Уругвай. На първенството участие взимат 13 отбора, от които само четири европейски – Белгия, Франция, Югославия, Румъния. И четирите европейски отбора идват на първенството с кораб – СС „Конте Верде”.

Логично самият Мондиал е доминирано от южноамериканските отбори – Уругвай и Аржентина, които през тези години печелят всеки по-значим шампионат по футбол между национални отбори. За да стигне до финала обаче, Уругвай си "помага" със счупен крак на съперник, а по онова време все още не съществуват смени.

Урусите вкарват и най-скандалния гол на световно първенство, а турнирът завършва с престрелка с револвери и боеве с ками. Четете в линка цялата история на Световното първенство по футбол 1930!

У дома и стените помагат... а и съдиите

След интересното начало и южноамериканския успех на първото Световно първенство по футбол, Европа отвръща на удара – взема домакинството на втория Мондиал и печели златната богиня Нике. Домакин на първенството през 1934 година е Италия. Кандидатурата на италианците е предпочетена пред тази на Швеция, а голямото отсъствие е на шампиона... Уругвай.

Другият финалист от първото световно първенство - Аржентина, пък отива с третия си отбор. Италия пък си прокарва път към трофея, чупейки шест ребра на противник и разчитайки сериозно на съдийската подкрепа, както и на голямата си звезда Джузепе Меаца.

История на Световното първенство по футбол 1934

Мондиалът, с който Хитлер и Мусолини тласнаха света към Втората световна война

Сянката на Втората световна война вече е надвиснала над Европа и третото Световно първенство по футбол, освен спортна надпревара, се превръща и в налагане на идеологии и политически догми. От шампионата особено се вълнуват диктаторите, докарали най-големите беди на човечеството – Хитлер и Мусолини, които на всяка цена искат да покажат, че националсоциализмът и фашизмът са бъдещето на света.

Франция е домакин на първенството, а Южна Америка побеснява от този факт, защото в онези години е витаело схващането, че домакинствата на световните първенства ще се редуват между Новия свят и Стария континент. Затова Уругвай и Аржентина пропускат форума, а за Италия световната титла е въпрос на "победа или смърт", какъвто бил заветът на Мусолини към "скуадра адзура.

История на Световното първенство по футбол 1938

Сълзите на Бразилия на "Маракана" и футболът след войната

Дванадесет години – толкова време изминава преди светът да успее да организира ново световно първенство по футбол. То е четвъртото в историята, а домакин е страната, която всеки фен свързва с футбола – Бразилия. В онези години кариоките все още нямат титла, но никой не оспорва растящата им футболна сила. За бразилците целта на това първенство е само една – спечелването на купата.

В продължение на половин година футболистите на Бразилия мислят само за световното първенство, като се затварят в католически манастир, далеч от жените си, а освен това разчитат на ритуали на индиански шамани. Всичко това обаче не помага за осъществяването на "великата победа" на 200-хилядния митичен стадион "Маракана", където Бразилия потъва в сълзи на финала.

История на Световното първенство по футбол 1950

Мистерията в Берн и унгарската доминация, която не достигна своя апогей

Мистерията в Берн – под това наименование остава в историята петото Световно първенство по футбол. И причината се крие в световния шампион – Федерална република Германия (ФРГ). В наши дни Германия да стане световен шампион би се приело за напълно нормално, но тогава, през 1954 година, това се превърнало в световна сензация. И напълно логично – само преди девет години Германия губи Втората световна война и буквално е разкъсана държавността на немците (създадени са ФРГ и ГДР), а какво остава да се говори за футбол.

На финала ФРГ среща доминиращия по онова време отбор на Унгария, предвождан от голямата си звезда Ференц Пушкаш. Цял свят е убеден, че Унгария ще вземе купата. А най-сигурни са самите унгарци – те поръчват 10 каси токайско вино и раздават покани за бала на победата. Звездата на тима Ференц Пушкаш казва пред журналистите: „Тази вечер ще бъдем в рая, защото добрият футболен Бог съществува”. Германия обаче успява да излъже маджарите, навярно с хитър блъф още в груповата фаза.

История на Световното първенство по футбол 1954

Пеле и бразилската ултраофанзивна самба

Шестото Световно първенство по футбол, което се провежда в Швеция през 1958 година, остава в историята с две неща – изгряването на сочения от мнозина за най-велик играч изобщо - Пеле, както и на гениалната система 4-2-4, превърнала атаката на "селесао" в същинска атомна бомба.

Освен че се запознава с Краля на футбола Пеле, футболът среща и друг бразилски гений - Гаринча. Друг бразилец обаче е избран за №1 на Мондиал 1958, а Бразилия вкарва пет гола на финала на Световното, за да спечели първата си от общо пет световни титли.

История на Световното първенство по футбол 1958

Недъгавият бразилец, който засенчи Пеле

По вече утвърждаваща се традиция седмото световно първенство по футбол се провежда в Южна Америка – в Чили. Това е и първото световно първенство, на което участва България. Там страната ни се класира след успех в плейофен мач над Франция с 1:0. На самото първенство записваме и първата си точка – 0:0 срещу Англия, след загуби с 1:6 от Унгария и 0:1 от Аржентина.

Иначе Световното в Чили е белязано от земетресение, което поставя под въпрос провеждането му, а самото първенство си спечелва прозвището "Световната футболна война". Бразилецът Гаринча, който живее с недъг от раждането си - 6 см по-къс ляв крак - успява да засенчи Пеле и да изведе Бразилия до втора поредна световна титла.

История на Световно първенство по футбол 1962

Бойкот, заговор и "обирът на века", с който Англия става световен шампион

Доминацията на Бразилия на две поредни световни първенства и превъзходството на южноамериканските отбори като цяло вече дразни сериозно европейците. Осмото Световно първенство по футбол се провежда в родината на футбола – Англия. И предвид крайно незадоволителните представяния на англичаните на световни първенства до момента това е отличната възможност те най-после да покажат, че са истинска футболна нация.

Първенството започва с бойкот на 16 африкански държави и продължава със "заговор на европейците", за какъвто говори южноамериканската преса. Куче на име Пикълс пък се превръща в герой, след като намира загубената световна купа, захвърлена в храстите. Всичко това обаче са скучни факти в сравнение с предстоящия финал на Световното в Англия, на което според немското издание "Шпигел" е извършен "обирът на века" спрямо ФРГ, а англичаните печелят най-спорния финал в историята на футбола.

История на Световното първенство по футбол 1966

Войната, мачът на века и кралят на футбола

Деветото световно първенство по футбол в Мексико започва с... война. Войната се развихря в квалификациите в зона КОНКАКАФ. Там в една група играят Хондурас и Салвадор, а съперничеството между тях довежда до война с 3 хил. убити, като военните действия прекъсват благодарение на ООН и ФИФА – световната футболна централа заплашва двете държави да ги изключи и военните действия веднага спират.

Бразилия и Пеле са във вихъра си и логично са сочени са абсолютни фаворити за трофея, но във фокуса на вниманието попада определяният за "мач на века" сблъсък между отборите на Италия и Западна Германия. В рамките на седем минути се случва нещо велико, като "скуадра адзура" стига до феноменален обрат и се класира за финала. Там обаче италианците са твърде изморени от битката с ФРГ и са разгромени от Бразилия и блестящия Пеле.

История на Световното първенство по футбол 1970

"Тоталният футбол" на Холандия и Йохан Кройф си намират майстора

Домакинството на световно първенство по футбол на велика сила в спорта означава почти сигурна домакинска титла. Не по-различно се развива десетото световно първенство по футбол, което се играе в Западна Германия (ФРГ) през 1974 година. Макар че преди шампионата мнозинството запалянковци и дори специалисти са убедени кой ще е победителят – Холандия.

"Лалетата" са считани за фаворити заради убийствения си стил на игра, останал известен под името „тотален футбол”. При него отборът се защитава и атакува като един човек, с пълна преса в предни позиции и покритие на целия терен. В добавка Холандия има в редиците си гениалния Йохан Кройф, който е неудържим до самия финал, когато едно "джудже" го слага в малкия си джоб.

История на Световното първенство по футбол 1974

Как Аржентина стана световен шампион с една победа

За пръв път в историята си Аржентина приема световно първенство по футбол и по неписано правило, след като до този момент от десет първенства четири пъти домакинът печели титлата, гаучосите стават петия такъв случай. Любопитното е, че тимът стига до световната титла със само една победа в процеса на турнира.

Иначе Аржентина получава "подарък" от Холандия, и по-специално от Йохан Кройф, който отказва да участва на Световното. И до днес холандците са убедени, че Аржентина е нямало да помирише световната титла, ако Кройф бе участвал на турнира. И това първенство не минава без конспирации за подкуп и натиск, а остават и съмнения, че аржентинците са действали подмолно преди финала срещу Холандия.

История на Световното първенство по футбол 1978

Нагласени мачове, избити зъби, а Паоло Роси прави Италия шампион

Дванадесетото световно първенство по футбол се провежда в Испания и преминава под знака на сериозните скандали и още по-сериозните изненади. Камерун е една от приятните изненади на турнира, докато не гръмва аферата "Мундиалгейт" и признанието на бъдещите шампиони, че "трябваше да купим мача с Камерун".

Следва още един уреден мач, в който ФРГ и Австрия 90 минути буквално само си подават топката, без да опитват атаки, задоволени от равенството, което ще ги класира и ще изхвърли Алжир. Пръскащият се от класа отбор на Бразилия е укротен с хеттрик на италианската звезда Паоло Роси, а ФРГ стига до финала с избиването на зъбите на вратаря на Испания. В битката за трофея обаче Италия е безкомпромисна.

История на Световното първенство по футбол 1982

Божията ръка, човекът отбор и стартът на големия футболен спор

Футболът е колективна игра. Тази стара максима се е доказвала безброй пъти в редица важни мачове и първенства по цял свят. Но през 1986 година на Световното първенство по футбол в Мексико един човек показва, че понякога, само понякога, нещата могат да са различни. Защото тогава в пълната си сила блести Диего Армандо Марадона - и не става само въпрос за митичната Божия ръка, наказала Англия.

Ако не беше Марадона, Аржентина нямаше да е световен шампион. В това са сигурни всички експерти и всички запалянковци след завършването на шампионата. В страната на ацтеките Диего показва, че един човек може да означава един отбор – пет гола плюс пет асистенции. И влиза окончателно в устата на футболния свят, а в този момент стартира и най-големият футболен спор до появата на Меси и Роналдо - кой е по-добър: Марадона или Пеле?

История на Световното първенство по футбол 1986

Аржентина упои Бразилия, а Германия покори света

Un’estate Italiana – този химн на Световното първенство по футбол в Италия обрисува в най-пълна степен чарът на великата игра. Ако погледнем сухите цифри, първенството на Ботуша може да се счете за едно от най-скучните в историята поради крайно ниската си резултатност. Но точно това първенство показва, че футболът не е само голове, а страстите, които се вихрят в отделните мачове и покрай вечните съперничества на национално ниво остават завинаги във футболния фолклор.

От порязване с бръснач, симулирайки за удар от фойерверк, през плюнка, изкарала два червени картона, до упойващото вещество, което Аржентина сипва в бутилките на бразилските футболисти: всички тези истории се раждат по време на Мондиал 1990, но на големия финал Марадона и Аржентина свеждат глави пред Германия, която се оказва желязна при дузпите и стига до третата си световна титла.

История на Световното първенство по футбол 1990

Лудото българско лято в САЩ

Петнадесетото световно първенство по футбол ще се помни от всички българи като нашето първенство. Защото тогава, в лудото американско лято през 1994 година, не само че България взе първата си победа на световни шампионати, ами и стигна до четвъртото място в света и не беше далеч дори от финал. Признанието за нашите е и световно – Христо Стоичков става голмайстор на турнира заедно с руснака Олег Саленко, а Камата, заедно с Красимир Балъков, попада в идеалния отбор на първенството редом с футболни колоси като бразилците Ромарио и Карлос Дунга, като италианците Роберто Баджо и Паоло Малдини и като "Марадона на Карпатите" Георге Хаджи.

Всичко започва още през 1993-та и великото попадение, с което Емил Костадинов изхвърля Франция. Случайно или не, тъкмо Франция косвено убива мечтата на България за финал в САЩ, след като френски съдия порязва българите на полуфинала. Извън българското представяне първенството е белязано от трагедията на Колумбия на терена и извън него - колумбийците отпадат още в групите, а един от играчите им е разстрелян десет дни след Световното. А световната титла се решава след дузпи между Италия и Бразилия.

История на Световното първенство по футбол 1994

Франция, здравей! Знамето развей...

Франция, здравей, знамето развей. На света напук, ние пак сме тук, шЪ ви скъсамеее.

Помните ли я тази песничка, уважаеми читатели? За тези, които не са я забравили, със сигурност няма нужда дори да я запяваме. Но за тези, които са твърде млади, нека припомним – Франция 1998 беше последното Световно първенство по футбол, в което България стигна до финалната фаза - засега. Това е и последното засега първенство, което беше спечелено от отбора-домакин. Франция се присъедини към престижния клуб на световните шампиони, съставен от само осем държави.

България и Испания се оказват в една група на Мондиал 1998, но и двата тима отпадат. Северните ни съседи Румъния пък бият Англия, докато неприятности в групите има и за бъдещия световен шампион Франция, който едва-едва се класира за елиминациите. Други интересни акценти от това Световно са мачът, в който Бразилия "легна" на Норвегия, червеният картон, който Диего Симеоне изкарва на Дейвид Бекъм и единствените два гола в кариерата на Лилиан Тюрам, които пращат Франция на финал. А там "петлите", предвождани от Зинедин Зидан, наказват Бразилия.

История на Световното първенство по футбол 1998

Изкуплението на Феномена и петата световна титла на Бразилия

Както ви издадохме и в самото начало на тази статия, първото световно първенство на азиатска земя се провежда през 2002-ра на територията на две държави - Южна Корея и Япония. Световният шампион Франция се сгромолясва звучно още в груповата фаза, а пък домакинът Южна Корея поднася сензацията и стига до полуфиналите и четвърто място в света, макар и със скандална съдийска подкрепа през целия турнир.

По време на Световното през 2002-ра във фокуса на вниманието е Роналдо, но в същото време изгрява и звездата на друг бразилски "феномен" - Роналдиньо. Роналдо все пак е в основата на успеха на Бразилия на финала срещу Германия, вкарвайки два гола във вратата на Играча на турнира Оливер Кан, за да осигури петата световна титла на кариоките. 

История на Световното първенство по футбол 2002

Холивудски завършек на италианския кошмар

Осемнадесетото световно първенство по футбол започва със скандал. При това шест години преди всъщност да се проведе. Скандалът е заради избора на Германия пред ЮАР за домакин.Бундестимът излиза с по-различна философия и се надява на домашен триумф, но всичко завършва с нови италиански кошмари. Всъщност Италия, противно на очакванията, стига до големия финал и дори го печели с дузпи, побеждавайки другия "изненадващ" финалист Франция.

По-интересни обаче са мачовете в хода на надпреварата и акцентите в тях. Бъдещият шампион Италия едва изхвърля Австралия в 120-минутна драма, бъдещият финалист Франция едва-едва излиза от групите, Роналдо е като неудържим звяр за голове за Бразилия, а Зидан и Рибери убиват романтиката на Испания. За капак: звяр от Холандия контузва Роналдо и още трима от Португалия. Зидан пък скрива топката на Бразилия, а Тиери Анри вкарва гол, докато Роберто Карлош си връзва обувката.

История на Световното първенство по футбол 2006

Провалът на Франция и Италия и мощно "Waka Waka" за Испания

След като губи на косъм домакинството на Мондиал 2006, Република Южна Африка все пак се сдобива с правото да проведе 19-ото световно първенство по футбол - Мондиал 2010. Този световен форум ще остави незабравими спомени за дълги години напред: От провалите на Франция и действащия световен шампион Италия до могъществото на Испания.

Тиери Анри едва класира Франция за Световното с гол след явна игра с ръка, а в друг плейофен мач - между Алжир и Египет, се стига до спорове и боеве. Освен куриозните отпадания на Франция и Италия в груповата фаза, в елиминациите правят впечатление "смъртоносният" сблъсък между Англия и Германия и "смъртоносната" загуба на Северна Корея от Португалия със 7:0, след която севернокорейските футболисти били пратени в уранови мини.

Иначе критиките към Винсенте дел Боске, че налага стила на Барселона "тики-така" в Испания намират своя отговор на финала, когато "ла фурия роха" печели трофея с победа над Холандия с гол в 116-ата минута.

История на Световното първенство по футбол 2010

Как Германия покори футболния свят, а Бразилия стана за посмешище

Бразилия печели правото да стане домакин на Световното първенство по футбол за втори път в историята. Домакините имат огромни надежди за триумф на собствена земя, но преживяват същински крах, след като Германия ги разбива с еблематичното 1:7 - резултат, за който ще се говори с години. Именно Бундестимът стига и до световната титла за четвърти път.

Световното ще се запомни с феноменалното представяне на Хамес Родригес, но за най-добър играч на турнира е избран Лионел Меси. Именно той обаче е със сълзи на очите след финала, когато Германия подчинява Аржентина. На това първенство и бе подобрен рекордът за най-много голове въобще в историята на световни първенства. А името на рекордьора можете да видите в:

История на Световното първенство по футбол 2014

Франция спечели световната титла, Хърватия - сърцата на феновете

Русия спечели правото да приеме Мондиал 2018 - решение, което не остана без критики – повод за такива бяха въпросите относно расизма в руския футбол, дискриминацията на ЛГБТ общността в руското общество, а също и обтегнатите отношения между Русия и Украйна. Твърдеше се, че държавата е спечелила правото си да приеме Мондиала чрез корупция и подкупи. Англия заплаши да се оттегли от участието си в турнира, но си остана със заплахата.

Световният шампион Германия се сгромоляса още в груповата фаза, но за сметка на това първенството отново е "контролирано" от европейските нации. На 1/4-финалите има само два отбора извън Европа - Бразилия и Уругвай, като и двата отпадат в тази фаза, а полуфиналните двойки са изцяло европейски. Силите на "златната генерация" на Белгия стигат само до полуфинал, отпадайки от бъдещия шампион Франция, докато Хърватия отлага знаковото "It's coming home" на Англия поне с още четири години. Финалът се превръща в истинско голово зрелище, където Франция спечели световната титла, а Хърватия - сърцата на феновете.

История на Световното първенство по футбол 2018

To be continued... Историята на Световните първенства продължава да се пише

Световното в Катар през 2022 година ще продължи вечната история на световните първенства по футбол, която ще продължи да се пренаписва на всеки четири години. Или пък на две, каквито идеи се бяха зародили в главите на нечии ръководни фактори във ФИФА. Каквото и да се случва в бъдеще, световното първенство по футбол остава завинаги най-голямото спортно събитие, което вълнува целия свят. А от SportLive.bg ще продължим да ви информираме за всичко най-интересно около световните първенства по футбол.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички