Световно първенство по футбол 1954: Унгарската доминация, която не достигна своя апогей


Световно първенство по футбол 1954: Унгарската доминация, която не достигна своя апогей

8226 0

Мистерията в Берн – под това наименование остава в историята Петото световно първенство по футбол. И причината се крие в световния шампион – Федерална република Германия (ФРГ). В наши дни Германия да стане световен шампион би се приело за напълно нормално, но тогава, през 1954 година, това се превърнало в световна сензация. И напълно логично – само преди девет години Германия губи Втората световна война и буквално е разкъсана държавността на немците (създадени са ФРГ и ГДР), какво остава да се говори за футбол.

Мистерията в Берн

На самото първенство участие вземат 16 отбора – Австрия, Англия, Белгия, Бразилия, Италия, Мексико, Турция, Унгария, Уругвай, Франция, ФРГ (ГЕРМАНИЯ), Чехословакия, Швейцария, Шотландия, Югославия, Южна Корея. Схемата му е уникална – изтеглени са четири групи по четири отбора, но във всяка група има по два поставени отбора и два непоставени, като поставените играят с непоставените и така са определя кой продължава напред. Освен това, при равенство, се играят продължения от две по 15 минути, но ако и тогава резултатът е равен, мачът си завършва наравно. Ако вторият и третият отбор в дадена група са с равни точки, те трябвало да играят плейоф, за да решат кой продължава. На шампионата има два такива плейофа – Швейцария срещу Италия и ФРГ срещу Турция, като Швейцария и ФРГ са непоставени отбори, но печелят. А в елиминационната фаза победителите от групите играели един срещу друг в елиминации, определяйки единия финалист. Същото правели и вторите отбори, за да излъчат втория финалист в схемата.

Ференц Пушкаш и гениалният отбор на Унгария

Преди финала безспорно внимание заслужават мачовете Унгария – Бразилия 4:2 и Унгария – ФРГ 8:3. Всъщност маджарите били считани за топ фаворита – още в края на 40-те години гениалният им треньор Густав Шебеш създава непобедим отбор, който играе на пас по тревата, с главни действащи лица „фалшивата деветка” Нандор Хидекути и десния полузащитник Йозеф Божик, а в атака головете бележат „Галопиращият полковник” Ференц Пушкаш и „Момчето със златната глава” Сандор Кочиш. Показателно е, че в „мача на века” през 1953 година насред „Уембли” Унгария смазва Англия с 6:3, а в Будапеща бие още по-зловещо считаните за непобедими албионци – 7:1. В 32 мача за четири години преди световното Унгария има 28 победи и 4 равенства, при голова разлика 146:33.

Пушкаш унижава съперник и получава... спукана кост

В срещата с ФРГ от груповата фаза Унгария бие с 8:3, но германският треньор Сеп Хербергер пуска шест резерви. Знаменателен момент е едно изпълнение на Пушкаш – в продължение на минута той лъже германския играч Либрих, който накрая не издържа на унижението и рита в глезена голямата унгарска звезда, което носи на голмайстора спукване на костта.

Дузпа заради... реплика към съдията

В мача срещу Бразилия на четвъртфиналите светът на футбола става свидетел на нещо изумително – при 2:1 за унгарците реферът дава дузпа за маджарите заради реплика от бразилския щаб, а след това на терена нахлуват хора от Бразилската футболна федерация. При 3:2 за Унгария Божик и Нилтон Сантос се сбиват и биват изгонени, а след като Кочиш бележи за 4:2, Умберто Тоци изритва Гюла Лорант и също е изгонен.

От своя страна ФРГ стига до финала без особени драми – 2:0 срещу Югославия и 6:1 срещу Австрия.

Германия шокира топ фаворита Унгария и грабва световната титла

Преди срещата цял свят е убеден, че Унгария ще вземе купата. А най-сигурни са самите унгарци – те поръчват 10 каси токайско вино и раздават покани за бала на победата. Звездата на тима Ференц Пушкаш казва пред журналистите: „Тази вечер ще бъдем в рая, защото добрият футболен Бог съществува”. Пушкаш играе във финала, въпреки че има болки в глезена. И именно той вкарва първия гол в срещата – за 1:0 в 6-тата минута след пробив през цялата отбрана на ФРГ. В 8-тата минута Цибор прави резултата 2:0 и Пушкаш вече се шегува със стария си познайник Либрих: „Не се ядосвай”. Германците обаче изобщо не са се предали – до 18-тата минута те изравняват с голове на Морлок и Хелмут Ран.

На почивката Пушкаш вдига скандал в съблекалнята, а през второто полувреме унгарците атакуват яростно – Хидекути и Кочиш удрят гредите, Колмайер чисти на два пъти от голлинията. В 84-тата минута, при единствената атака на германците за вторите 45 минути, Хелмут Ран изненадва унгарския тим и бележи победния гол – 3:2.

Блъфът, с който немците заблуждават маджарите

Шокът е огромен – как е възможно? Обясненията за унгарския провал следват едно след друго – блъфът на Сеп Хербергер, който играе с шест резерви първия мач в групите и заблуждава унгарците за качествата на състава си, прекаленото самочувствие на унгарците, разкаляния и тежък терен, който пречи на по-техничните маджари, дори конспирация – Хербергер бил дал стимуланти на футболистите си. В края на януари 1986 година, на 80-тия си рожден ден, Густав Шебеш споделя в тесен семеен и прителски кръг, че си е обяснил защо Унгария губи през 1954-та година и казва, че скоро ще публикува гледната си точка. Само след седмица обаче големият треньор почива ...

СТАТИСТИКА

ФРГ (Германия) – Унгария 3:2

Голмайстори: Макс Морлок (10), Хелмут Ран (18, 84); Ференц Пушкаш (6), Золтан Цибор (8)

ФРГ (Западна Германия): Тони Турек; Вернер Колмайер, Хорст Екел, Юп Посипал, Карл Май, Вернер Либрих, Хелмут Ран, Макс Морлок, Отмар Валтер, Фриц Валтер, Ханс Шафер

Треньор: Йозеф Хербергер

УНГАРИЯ: Гюла Грочиш; Йено Бузански, Гюла Лорант, Михали Лантош, Йозеф Божик, Йозеф Закариас, Сандор Кочиш, Нандор Хидекути, Ференц Пушкаш, Золтан Цибор, Михали Тот

Треньор: Густав Шебеш

Голмайстор на турнира: Сандор Кочиш – 11 гола

Ференц Пушкаш е №1 на Мондиал 1954

Най-добър играч: Ференц Пушкаш

Златното момче на унгарския футбол Ференц Пушкаш взема наградата. Унгарецът остава завинаги във футболния Пантеон с извънземния си ляв крак и златните години на „Реал Мадрид”. На негово име е създадена наградата за най-красив гол в света през годината.

Той е син на бедно унгарско семейство и започва пътя си в професионалния футбол в заводския „Кишпещ”, който впоследствие формира „Хонвед” след сливане с армейски клуб. Пушкаш извежда отбора си до първата титла в Унгария през 1950 година – в тази и през следващата година Пушкаш е голмайстор. Националният отбор на Унгария взема олимпийското злато през 1952 година, а в „мача на века” на 24 ноември, 1953 година, Унгария става първият отбор извън Острова, победил Англия на неин терен – насред „Уембли” с 6:3, като Пушкаш и Нандор Хидекути вкарват пет от головете. В Будапеща, на реванша, Унгария бие още по-зловещо – 7:1.

Кариерата на Ференц Пушкаш

Две години след Унгарската революция през 1956 година, Пушкаш бяга от Унгария и след като престоява известно време в Италия, където не си намира отбор, тъй като УЕФА му забранява да играе две години заради отказа му да се върне в Будапеща, отива в Испания и се присъединява към „Реал Мадрид”. С кралския клуб той вкарва общо седем гола в два финала за КЕШ – четири за 7:3 срещу „Айнтрахт” през 1960 година и хеттрик срещу „Бенфика” през 1962 година, който „Реал” губи с 3:5. Два пъти става гениалният нападател става и голмайстор на Примера Дивисион. В първия си сезон за белите той записва четири хеттрика, а през 1963 година на два пъти нанизва хеттрик на големия враг на „Реал” – „Барселона”.

Унгарецът играе и за националния отбор на Испания, но без особен успех – в само четири мача, три от които на световното първенство в Чили през 1962 година, като не вкарва нито един гол.

През 2000 година Пушкаш се разболява от Алцхаймер. Великият футболист си отива от този свят на 17 ноември, 2006 година, като причина за смъртта му е пневмония.

Интересни факти за Световното по футбол през 1954

  • Това е световното първенство, в което има най-висока резултатност средно на мач – 5,38 гола.
  • Унгария поставя рекорд по вкарани голове на един шампионат – 27, което е 5,4 гола на мач.
  • Това е единственото първенство, проведено по групова схема, в която в групите не всеки отбор играе срещу всеки в групата си.
  • Сандор Кочиш става първият играч в историята на футбола, вкарал двуцифрен брой голове на едно първенство – 11 гола

Пълната история на Световните по футбол можете да четете в Sportlive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички