Световно първенство по футбол 2018: Европа покори света за четвърти пореден път


Световно първенство по футбол 2018: Европа покори света за четвърти пореден път
Снимка: Guliver/Getty Images

3213 0

Русия спечели правото да приеме Мондиал 2018 на свой терен. Беше решено държавата да домакинства на Световното първенство на втория тур от гласуването, като по този начин кандидатурата за споделеното домакинство на Португалия и Испания остана на второто място, а на трето – това на Белгия и Холандия.

Изборът Русия да приеме Световното първенство по футбол не остана без критики – повод за такива бяха въпросите относно расизма в руския футбол, дискриминацията на LGBTQ общността в руското общество, а също и обтегнатите отношения между Русия и Украйна. Твърдеше се, че държавата е спечелила правото си да приеме Мондиала чрез корупция и подкупи. Англия заплаши да се оттегли от участието си в турнира, до което така и не се стигна.

А как се представиха предишните европейски световни шампиони, докъде стигна победителят от Мондиал 2014 и как „петлите“ покориха света – всичко това и още любопитни факти можете да прочетете в този материал.

Квалификации

32 са отборите, които участват на световните финали в Русия, като 20 от тях са присъствали и в предишното издание на турнира. Не отсъстваха и дебютанти на Мондиал 2018. Исландия и Панама си спечелиха правото да докажат своите умения за пръв път на международния футболен турнир. Други отбори пък присъстваха за пръв път от години насам – Египет, за последно отборът взе участие през 1990 година, Мароко (1998), Перу (1982) и Сенегал, като отборът участва за първи път през 2002 година.

Отсъстващите в Русия

Някои от най-видните отсъстващи бяха Нидерландия, като отборът можеше да участва на четвърто поред Световно първенство, Камерун, Чили, Нова Зеландия, САЩ и Кот д‘Ивоар. Най-шокиращо беше отсъствието на четирикратния световен шампиони Италия. „Скуадра адзура“ загуби правото си да участва на световните финали, след като отпадна в квалификационните плейофи.

Домакините не се свениха да реализират головите си възможности

Група „А“ събра Русия с Египет, Саудитска Арабия и Уругвай. Домакините откриха Мондиал 2018 подобаващо – отбелязаха 5 гола на Саудитска Арабия, като два от тях паднаха в добавеното време. Мохамед Салах не беше достатъчен на отбора на Египет, за да продължи напред и египтяните завършиха на последната позиция в групата. С помощта на Суарес и Кавани Уругвай се сдоби с максималния брой точки и оглави група „А“.

Зрелищен сблъсък между Португалия и Испания беляза група „В“

Борбата за челната позиция в група „В“ се водеше до последния момент. Срещата между Португалия и Испания не разочарова футболните фенове. Първият гол падна още в четвъртата минута, след като Кристиано Роналдо реализира от дузпа. По-късно Испания успя да изравни, а до края на първото полувреме Португалия водеше с 2:1. Второто полувреме започна в полза на Испания – Диего Коща отбеляза в 55-ата минута, а само три минути след това Начо също успя да се разпише. И докато по всичко изглеждаше, че срещата отива към край с резултат от 2:3 в полза на Испания, в 88-ата минута Роналдо успя да реализира своя хеттрик и да добере Португалия до равенство. Двата отбора завършиха с по 5 точки, като решаваща за първата позиция се оказа головата разлика в полза на Испания.

Франция започва похода си в група „С“

Не много убедително, но Франция все пак спечели първата си позиция в групата. „Петлите“ спечелиха две от срещите си и не успяха да допуснат загуба. Дания се оказа най-прекият конкурент на французите за първата позиция. Срещата между двата отбора обаче не излъчи победител и така двете равенства на „червения динамит“ оставиха отбора на втората позиция.

Хърватия сломи Меси и компания

Началото за Аржентина не беше особено убедително – отборът не успя да победи Исландия, а срещата с Хърватия направо порази „гаучосите“. Ребич, Модрич и Ракитич направо сринаха Аржентина. Двукратните световни шампиони допуснаха една от най-срамните си загуби във футболната си история. И докато Хърватия спечели и трите си срещи и оглави група „D“, Аржентина трябваше да се примири с една победа, едно равенство и една колосална загуба.

Бразилия опитва да се отсрами след колосалното си отпадане от Мондиал 2014

След като Бразилия допусна колосална загуба от Германия на полуфинала на Мондиал 2014 с 1:7, „селесао“ се опита да отсрами името си и зае челната позиция в група „Е“. Отборът спечели две срещи, като единствено Швейцария се оказа по-сериозна пречка.

Сгромолясването на Германия

Група „F“ се оказа не по-малко вълнуваща и завързана. И докато всички очакваха носителят на световната титла да оглави класирането, Германия завърши на последната позиция. За „маншафта“ Мондиал 2018 завърши само след три срещи – една победа и две загуби бяха крайно недостатъчни, за да успее отборът на Йоаким Льов да продължи напред. От друга страна, Швеция доказа, че не се нуждае от Златан Ибрахимович. Съставът отстъпи единствено на Германия, но се наложи убедително над Мексико и успя да реализира срещу Южна Корея.

Без големи изненади в група „G”

Англия и Белгия бяха изявените фаворити в групата и те не разочароваха. Срещите на двата отбора бяха белязани от средно по 3 реализирани попадения в тяхна полза. Белгия обаче успя да се наложи над „трите лъва“ и така си заслужи първото място, докато англичаните трябваше да се задоволят с втората позиция.

Кошмарно Световно за Левандовски и Полша

Звездният нападател на Полша не успя да демонстрира головата си интуиция за националния отбор. Полша допусна две загуби, една от които от Колумбия с безкомпромисното 0:3. Поляците се наложиха единствено над Япония, като дори и тогава попадението не беше на головата машина на Байерн Мюнхен. Колумбия оглави група „Н“ с две победи и една загуба, а за Япония една победа, равенство и загуба бяха достатъчни да продължи към осминафиналите.

Килиан Мбапе повежда Франция към четвъртфиналите

Едва на 19 години Мбапе се оказва ключовата фигура в състава на „петлите“. За да продължи напред, Франция трябваше да победи Аржентина на 1/8-финалите на Мондиал 2018. Срещата започва динамично, още в 13-ата минута бива отсъдена дузпа за Франция, която Антоан Гризман успява да реализира. След това Аржентина изравнява. Няколко попадения по-късно двата гола на Мбапе се оказват решителни и успяват да класират Франция на четвъртфиналите. „Петлите“ достигнаха до драматичната победа от 4:3 след спектакъла, който двата отбора предложиха. За първи път от 430 срещи „гаучосите“ успяха да отбележат три гола. Проблемът при тях обаче беше слабостта в средата на терена. Франция пък се възползва от скоростта на Килиан Мбапе и Антоан Гризман, които разпокъсаха отбраната на Аржентина.

Не само Меси, но и Кристиано Роналдо беше принуден да се прибере вкъщи, след като Португалия допусна загуба от Уругвай. Кавани се оказа ключовата фигура за класирането на отбора на 1-4-финалите, след като отбеляза две попадения.

Европа превзема 1/4-финалите

Единствената среща от 1/4-финалната фаза, която се решава след изпълнение на дузпи, е тази между Русия и Хърватия.

Франция не предоставя възможност на Уругвай да отбележи и „петлите“ се запътват към полуфиналите със суха мрежа и две попадения. Подобно е развитието и в срещата между Швеция и Англия, като „трите лъва“ също продължават, след като се налагат с резултат от 2:0.

Бразилия и Белгия предоставиха истинско футболно зрелище, след като оправдаха високите очаквания за срещата. Решително за състава на „червените дяволи“ се оказа тактическото решение на селекционера Роберто Мартинес, който реши да сложи Кевин де Бройне на върха на атаката. Белгиецът извеждаше от дълбочина Еден Азар и Ромелу Лукаку. Триото не остави никакъв шанс на бразилската отбрана и Белгия надви Бразилия с 2:1.

Домакините се сбогуват с участието си на Мондиал 2018, а Хърватия пише история

Приказката за Русия приключи, след като Хърватия надви тогавашните домакини след изпълнение на дузпи на 1/4-финалната фаза. „Сборная“ откри резултата в 31-ата минута, но малко след това Крамарич изравни. Резултатът от 1:1 се запази до края на редовното време, в продълженията хърватите поведоха, но руснаците успяха да изравнят и всичко се реши след изпълнение на дузпи. Така хърватите се класираха на полуфинал за втори път в историята си, след като първият път беше през 1998 година.

Полуфинали като за финал

Този път тактиката не успя да помогне на Белгия срещу Франция. „Петлите“ отбелязаха единственото попадение в срещата и се класираха за финала. Избраниците на Дидие Дешан останаха хладнокръвни след опасните атаки на „червените дяволи“ през първото полувреме и постепенно овладяха инициативата. След като Умтити успя да отбележи минути след началото на второто полувреме, Франция не позволи на Белгия да доминира на терена.

На следващия ден в битка за място на финала излязоха Хърватия и Англия. Кийрън Трипиър даде равен аванс на „трите лъва“ след невероятно изпълнение от фаул. Хърватите обаче не се сломиха и през второто полувреме, в 68-ата минута, Перишич изравни резултата. Повече попадения не паднаха през редовното време и срещата влезе в продължения. В 109-ата минута Марио Манджукич сътвори история и хвърли феновете на „шахматистите“ в луд екстаз. С резултат от 2:1 Хърватия успя да се класира на финала на Мондиал 2018.

Франция стъпи на световния връх след спиращ дъха мач

И ако в повечето случаи финалите представляват тактически сблъсък, надиграване и почти никакви попадения, Мондиал 2018 предложи финал като никой друг. Зрителите станаха свидетели на цели 6 попадения в редовното време.

Първият гол беше отбелязан от Марио Манджукич. И ако той се беше превърнал в героя на полуфинала, сега хърватинът бързо мина от другата страна, защото попадението беше в грешната врата. Така Франция поведе в резултата, но само 10 минути по-късно Иван Перишич успя да изравни. В 38-ата минута беше отсъдена дузпа в полза на Франция, която Антоан Гризман реализира успешно. В 59-ата минута Пол Погба също се разписа, а 6 минути след това Мбапе също стана голмайстор в срещата. Хърватите обаче не се сломиха и едва 4 минути след това Марио Манджукич изкупи грешката си, след като този път вкара в правилната врата.

Големият победител

По този начин „петлите“ се добраха до втората си световна титла. 20 години – времето, което коства на Франция отново да вземе футболния връх на световно ниво.

И ако Франция спечели трофея, то може да се каже, че Хърватия спечели сърцата и симпатиите на голяма част от футболните привърженици. „Шахматистите“ за пръв път участваха на финал на Световно първенство.

Хърватите могат да се похвалят не само с достигането на финал на Мондиал 2018, голямата изненада, която отборът поднесе, и изключително важната роля, която Лука Модрич оказа, спечелиха не само симпатиите на футболните фенове, но и една от най-уважаваните награди. Футболистът на Реал Мадрид прекъсна победната серия на Кристиано Роналдо и Лионел Меси и взе „Златната топка“.

Финал на Мондиал 2018

Франция – Хърватия 4:2

Голмайстори: Марио Манджукич (18 – автогол, 69), Иван Перишич (28), Антоан Гризман (38), Пол Погба (59), Килиан Мбапе (65)

ФРАНЦИЯ: Юго Лорис, Бенжамен Павар, Рафаел Варан, Самуел Умтити, Лукас Ернандес, Килиан Мбапе, Пол Погба, Н‘голо Канте, Блез Матюиди, Антоан Гризман, Оливие Жиру

Треньор: Дидие Дешан

ХЪРВАТИЯ: Даниел Субашич, Шиме Върсалко, Деян Ловрен, Домагой Вида, Иван Стринич, Марсело Брозович, Анте Ребич, Лука Модрич, Иван Ракитич, Иван Перишич, Марио Манджукич

Треньор: Златко Далич

Интересни факти за Мондиал 2018

Голмайстор на турнира: Хари Кейн – 6 гола

Най-добър играч: Лука Модрич

- Мондиал 2018 става най-скъпото първенство до този момент (приблизително над 14,2 млрд. долара)

- за пръв път финалите на Световното първенство по футбол се провеждат в Източна Европа

- Изиграните срещи са посетени от повече от 3 млн. души

- Исландия става най-малката държава, която достига до световни финали (по отношение на населението)

- За пръв път участват 3 скандинавски държави – Дания, Исландия, Швеция

- За пръв път участват 4 арабски нации – Египет, Мароко, Саудитска Арабия и Тунис

- Мондиал 2018 се отличава с най-високия брой автоголове, отбелязвани на Световно първенство (12)

- За пръв път се използва технологията ВАР

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички