Световно първенство по футбол 1982: Нагласени мачове и избити зъби, а Паоло Роси прави Италия шампион


Световно първенство по футбол 1982: Нагласени мачове и избити зъби, а Паоло Роси прави Италия шампион
Снимка: Getty Images/Guliver

15818 0

Дванадесетото световно първенство по футбол се провежда в Испания, а заради увеличаването на броя на участниците във финалната фаза с осем отбора форматът е малко по-различен. В първата фаза се формират шест групи по четири отбора, като напред продължават първите два тима. Във втората фаза се оформят четири групи с по три отбора, като победителите продължават в елиминационна фаза – полуфинали.

Без Холандия на Световното първенство през 1982-ра

Големият отсъстващ е двукратният сребърен медалист от последните две първенства Холандия. Лалетата се провалят в квалификациите за сметка на Белгия и Франция. За пръв път на първенството играят Алжир, Камерун, Хондурас, Кувейт и Нова Зеландия. На първенството участват още Австрия, Англия, Аржентина, Белгия, Бразилия, Испания, ИТАЛИЯ, Перу, Полша, Салвадор, Северна Ирландия, СССР, Унгария, Франция, ФРГ, Чехословакия, Чили, Шотландия, Югославия.

Изненади и скандали в груповата фаза

Първенството преминава под знака на сериозните скандали и още по-сериозните изненади. В група А на първата фаза голямата изненада се оказва Камерун. Неукротимите лъвове не губят нито един мач в групата – три равенства, като отпадат заради голова разлика от бъдещите световни шампиони от Италия. Италинаците също завършват три пъти наравно, но заради 1:1 с Перу продължават напред.

"Жалко, че трябваше да купим мача с Камерун"

Случайност или нещо друго – на тържествения банкет след спечелената световна титла от скуадра адзура известният адвокат от Флоренция и футболен деател Уго Дал Лаго казва дословно: „Това е истински триумф. Жалко само, че преди победите над Аржентина, Бразилия, Полша и ФРГ трябваше да купим равния мач с Камерун”.

Думите му са чути от спортния редактор на вестник „Република” Оливеро Беа и съдебния хроникьор на „Епока” Роберто Киоди. Двамата правят разследване в продължение на шест месеца, а най-важният им свидетел е Филип Куто – един от шефовете на тайните служби в Камерун.

"Мундиалгейт"

„Нашите играчи, въпреки че бяха елиминирани, изглеждаха много доволни. По-късно разпитах всички футболисти и се убедих, че една част от тях са взели пари. Намерен беше и посредникът – някой си Орландо Москатели, бивш вратар. Той признава, че преди мача Италия – Камерун, завършил 1:1, е разговарял с елегантен италианец, каращ черно „Ауди” и готов да плати 150 млн. италиански лири за равен резултат. Москатели е свързал италианеца с вратаря Томас Н’Коно и с Роже Мила (бел. ред – големите звезди на Камерун)”, разказва Куто.

Резултатът е издаване на книга, наречена „Мундиалгейт” и 60-минутен филм, който нито една телевизия в Италия не пожелава да излъчи. А всички намесени в аферата категорично отричат да са действали не според правилата.

Алжир хвърля бомбата срещу ФРГ

В група B скандал също не липсва. Още в самото начало Алжир хвърля бомбата – 2:1 срещу европейския шампион ФРГ. Централният защитник на Алжир Нордин Куреши си спомня: „Мач като мач. Играхме технично, с въображение и нашите съперници, които лично на мен ми приличаха на булдозери, бяха безпомощни. Тридесеткилометровият път до базата ни в Сеседа изминахме в шпалир, направен от испанските запалянковци, които ни поздравяваха като тореадори. Видях сълзи в очите на моите съотборници и едва тогава си помислих, че сме направили нещо голямо”.

ФРГ и Австрия си подават топката цял мач, за да изхвърлят Алжир

Големият африкански подвиг обаче е стъпкан в прахта от позорния мач между ФРГ и Австрия. Той се играе един ден след последния мач на Алжир и нещата са ясни – победа с един или два гола разлика класира и германците, и австрийците напред. В 10-тата минута Хорст Хрубеш бележи за 1:0, а след това двата отбора буквално си подават топката, без дори да опитват да атакуват. Стадионът избухва в скандирания „Вън, вън”, а агитка от алжирски запалянковци размахва банкноти и ги хвърля по футболистите. Германски фен публично изгаря германския флаг заради поведението на ФРГ и Австрия. ФИФА обаче мълчи – жалбата на Алжир не е удовлетворена. Напред продължават ФРГ и Австрия заради голова разлика.

Отборът на Бразилия се пръска по шевовете от класа

В тази групова фаза безспорно най-голямо впечатление прави Бразилия. Със Зико, Сократес, Фалкао и Едер в редиците си кариоките се забавляват на терена и газят наред, напомняйки за великия отбор на Пеле и Гаринча. Едер вкарва един от головете на шампионата – две минути края на мача със СССР той бележи за 2:1 с шут от 20 метра.

Хеттрик на Паоло Роси подчинява бъдещия световен шампион

Във втората групова фаза шоуто безспорно принадлежи на група C – Италия, Бразилия и действащият световен шампион Аржентина. В първия мач Италия печели с 2:1 срещу гаучосите, а Гаетано Ширеа и Клаудио Джентиле изяждат с парцалите изгряващата аржентинска звезда Диего Марадона, който преди Мудиала няма много голям досег с европейския футбол и не се е сблъсквал никога с италианското катеначо. Бразилия пък печели с 3:1 срещу Аржентина, а Марадона е изгонен в 85-тата минута заради груб фаул в изблик на безсилие. Така първото място се решава в директен мач между Италия и Бразилия. Точно тази среща е считана за венец на първенството – хеттрик на Паоло Роси носи победата с 3:2 на бъдещите световни шампиони. Срещата протича при тотално превъзходство на Бразилия, но кариоките правят наивни грешки в защита. Показателен е вторият гол на Роси, който пресича успореден пас при разиграване в задно поле на бразилската защита. А третото попадение на Роси, при резултат 2:2, идва след лошо изчистване на корнер от защитата в златисто.

Шумахер праща Батистон в безсъзнание с три избити зъба

Полуфиналите сблъскват Италия и Полша в едната среща плюс Франция срещу ФРГ в другата. Вторият полуфинал е драмата на турнира, след като ФРГ изтръгва 3:3 и с дузпи се класира на финала. В редовното време Пиер Литбарски открива резултата, а Мишел Платини изравнява от дузпа. През второто полувреме се случва и един от най-бруталните инциденти на световно първенство – френският защитник Патрик Батистон излиза сам срещу германския вратар Харалд Шумахер, който го пресреща в борба за топката, но вместо кълбото връхлита с двата крака напред върху Батистон. Французинът изпада в безсъзнание – с три избити зъба.

"Ще му купя златни зъби"

А Шумахер дори не отива да види как е Батистон, което обяснява след края на мача по следния начин: „Ако го бях сторил, французите можеха да си помислят, че се чувствам виновен и искам да се извиня. Направих Батистон известен – ще му купя златни зъби вместо избитите”. В полунощ след мача Шумахер говори с баща си и го пита дали мисли, че е злодей. Отговорът: „Не знам, Тони, ти най-добре можеш да прецениш. Аз просто няма да излизам дълго време от вкъщи”.

Контузеният Румениге отказва Франция с първото си докосване

В продълженията Франция повежда с 3:1 след голове на Трезор и Ален Жирес и изглежда, че петлите ще стигнат до първия си финал на световно първенство. Тогава обаче в игра влиза германският капитан Карл-Хайнц Румениге, който има контузия в крака. Още с първото докосване до топката той вкарва гол, а Фишер изравнява резултата. При дузпите фаталният пропуск е на Босис – чак на шестия наказателен удар.

Италия отново покорява Германия и вдига световната титла

Тежката битка в Севиля оказва влияние върху германците, които нямат физическите сили да се противопоставят на своя кошмар на национално ниво – Италия. През първото полувреме Антонио Кабрини пропуска дузпа, но през второто превъзходството на сините е твърде голямо – след бързо изпълнение на фаул Клаудио Джентиле нахлува в наказателното поле по фланга и намира Паоло Роси, който разпечатва неподготвения Шумахер за 1:0. Следват още два гола – на Марко Тардели и Алесандро Алтобели, които наказват ФРГ след бързи контраатаки. Чак в 83-тата минута Паул Брайтнер вкарва почетно попадение.

СТАТИСТИКА

Италия – ФРГ 3:1

Голмайстори: Паоло Роси (57), Марко Тардели (69), Алесандро Алтобели (81); Паул Брайтнер (83)

ИТАЛИЯ: Дино Дзоф; Гаетано Ширеа, Клаудио Джентиле, Фулвио Коловати, Джузепе Бергоми, Антонио Кабрини, Габриеле Ориали, Бруно Конти, Марко Тардели, Франческо Грациани (7’ Алесандро Алтобели, 89’ Франко Каузио), Паоло Роси

Треньор: Енцо Берадзот

ФРГ: Харалд Шумахер; Ули Щилике, Манфред Калц, Карлхайнц Фьорстер, Бернд Фьорстер, Волфганг Дремлер (62’ Хорст Хрубеш), Паул Брайтнер, Ханс-Петер Бригел, Карл-Хайнц Румениге (70’ Ханзи Мюлер), Пиер Литбарски, Клаус Фишер

Треньор: Юп Дервал

Паоло Роси става голмайстор и най-добър играч на турнира

Голмайстор на турнира: Паоло Роси – 6 гола

Най-добър играч: Паоло Роси

Нападателят на Италия Паоло Роси е удостоен с високата чест. Роси блесва за пръв път като играч на „Ланероси Виченца” през 1976 година, когато е голмайстор с 21 гола и с тях тимът влиза в Серия А, а на следващата година завършва втори. На световното първенство през 1978 година вкарва три гола и допринася за четвъртото място на скуадра адзура. През 1980 година обаче бива осъден на три години извън футбола заради букмейкърски скандал – Роси играе симулативно в един мач, за което получава 4300 германски марки. Наказанието му изтича шест месеца преди световното първенство в Испания, а тогава той е купен от „Ювентус”, след като през 70-те години на XX век „Старата госпожа” като юноша го праща под наем в „Комо”. След шестте си гола в Испания Роси е играч номер едно на Европа и света. С „Ювентус” нападателят печели титлата в Серия А на два пъти, печели и КЕШ в скандалния финал през 1985 година на стадион „Хейзъл” в Брюксел срещу „Ливърпул”, когато английските фенове предизвикват рухване на една от трибуните и 39 жертви заради трагедията плюс побоищата на стадиона. „Юве” печели с дузпа, която е дадена за фаул извън пеналта, а мачът се играе въпреки човешките жертви. Роси има и една КНК – срещу „Порто” през 1984 година, както и загубен финал за КЕШ с Юве през 1983 година – от „Хамбургер” с 0:1. За 48 мача в националния отбор вкарва 20 гола. Завършва кариерата си в „Хелас Верона”, след като има известен период и в „Милан”. Прощалният му мач за националния отбор е срещу Китай в приятелска среща в Неапол.

Интересни факти за Мондиал 1982

- За пръв път на световно първенство участват не 16 отбора, а 24. Идеята за разширяване на футболната география е на тогавашния президент на ФИФА Жоао Хавеланж.

- За пръв път отбор продължава във втората фаза на шампионата, без да е спечелил мач. Това е не кой да е, а бъдещият световен шампион Италия. В група A на първенството, в първата фаза, италианците три пъти завършват наравно.

- За пръв път елиминационен мач на световно първенство се решава с дузпи. Това е полуфиналната среща между ФРГ и Франция, завършила 3:3 в редовното време и 5:4 при наказателните удари – общ резултат 8:7.

- Вратарят на Италия Дино Дзоф е най-възрастният играч, участвал във финал на световно първенство по футбол и станал световен шампион. Той е на 40 години и 4 месеца.

- Италия, заедно с Испания през 2010 година, е световният шампион, вкарвал най-малко голове на едно първенство – само 12 в седем мача.

- Унгария постига най-изразителната победа на световни първенства – 10:1 срещу Салвадор.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички